Hostingo ABC. Kuo skiriasi paprastas „WEB“ hostingas nuo „Cloud“ ir „VPS“ hostingo, koks planas geriausiai tinka reprezentacinei svetainei, blogui ar elektroninei parduotuvei?  (4)

Jei prireikė reprezentacinės interneto svetainės, norite sukurti asmeninį blogą, o gal pradėti verslą internete ir tam reikia elektroninės parduotuvės, neišvengiamai iškils klausimas dėl hostingo – kur talpinti programuotojo sukurtą svetainę ir svarbiausia, kokį planą pasirinkti? Šį klausimą reikėtų spręsti netgi prieš programavimo darbus, nes nuo pasirinkto programinio sprendimo priklausys ir tai, kiek mokėsite už hostingą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hostingo paslaugų tiekėjų yra labai daug, o jų paslaugų teikimo principas daugeliu atveju yra labai panašus, tačiau skiriasi kainos, papildomos paslaugos, aptarnavimo kokybė, programinių sprendimų universalumas. Kurį iš jų rinktis – kiekvieno laisvas pasirinkimas, tačiau mes tolesniame tekste apie hostingo paslaugų subtilybes paaiškinsime remiantis „Hostinger“ pavyzdžiu. Tai vienas didžiausių hostingo paslaugų tiekėjų, dirba ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, tad jo planai kaip niekas kitas gerai atspindi visas pasaulines hostingo tendencijas.

Apsilankius „Hostinger“ svetainėje greitai pastebėsite, jog hostingui siūlomi trys atskiri paslaugų paketai:

Pigiausias iš jų yra „Web“ hostingas. Daugiausiai laisvės ir galimybių turi „VPS“, tačiau jis šiek tiek brangesnis, ir tuo pačiu, reikalauja daugiau administravimo žinių – pradedančiajam tai gali būti per sudėtingas pasirinkimas. Reikės įsidiegti valdymo panelę, kitus įrankius. Aišku, hostingo tiekėjai konsultuoja, tačiau visko už vartotoja jau nepadaro. Tačiau pažengusiems – tai ko gero geriausias variantas.

Jeigu norite maksimalaus našumo ir tuo pačiu, dar pakankamai paprasto ir adaptuoto valdymo, iš karto suinstaliuotos panelės ir kitų įrankių, rinkitės „Cloud“ – juose jau įdiegta valdymo panelė, yra pakankamai daug resursų, tačiau nebus tokios laisvės kaip su „VPS“.

Jei jau nusprendėte, kuris iš paslaugų paketų būtų tinkamiausias, reikia rinktis konkretų planą, tačiau kiekvienas iš išvardintų paketų turi aibę papildomų pasirinkimų, tad kaip susigaudyti, kada ir kokį planą reikėtų rinktis?

Šis tekstas pirmiausia skirtas pradedantiesiems, tad pagal nutylėjimą startuosime nuo pigiausio ir paprasčiausio „Web“ hostingo - jis turi tris planus:

  • „Solo“
  • „Premium“
  • „Premium Plius“

Jeigu planuojate reprezentacinę, labai paprastą svetainę, be jokių personalizavimo galimybių klientams (pvz., paslaugų krepšelis, individualūs užsakymai ir t.t.), tuomet turėtų užtekti ir „Solo“ plano. Su viena būtina sąlyga – „Web“ hostingo planai nėra pritaikyti visoms programavimo kalboms, tad programuotojas turi sukurti reprezentacinę svetainę šiam hostingui tinkama kalba. Nebus jokių problemų, jei svetainė bus kuriama su PHP kalba, bet jei norėsite ją kurti su Pyhon ar kita rečiau sutinkama kalba, teks iš karto rinktis VPS paslaugų paketą (VPS 1 arba VPS 2) planą.

Dažniausiai net ir paprastos reprezentacinės svetainės kuriamos su kokia nors populiaria turinio valdymo sistema, pvz., „Wordpress“.  Paprastai reprezentacinei svetainei, kuriamai su „WordPress“ įrankiu ir neužimančiai daug vietos užtenka ir „Solo“ plano, tačiau jeigu svetainė naudoja įskiepius, kurie reikalauja daugiau resursų, gali prireikti ir „Premium“ plano. Tai iš karto suprasite pagal svetainės veikimo greitį - jei ji veikai lėtai, aiškiai nepakanka resursų. 

Pradedančiam blogeriui paprastai rekomenduojamas „Web hostingas“, o geriausiai tinkamas planas – „Premium“, kuris suteikia pakankamai resursų jūsų blog’o pradžiai. Tikėtina, kad tinklaraštyje nuolat augs turinio kiekis ir lankytojų skaičius, tad ateityje gali tekti keisti planą - tai galima padaryti vos kelių mygtukų paspaudimu.

Pradedančiosioms elektroninėms parduotuvėms siūloma pradėti bent jau nuo „Premium Plius“ hostingo plano. Kaip ir kitais atvejais, vėliau bus galima pereiti jau į visai kito lygio - „Cloud“ paslaugų paketą ir rinktis „Startup“, „Professional“ ar „Enterprise“ planą. Kodėl neverta pradėti nuo pigiausių „Web“ hostingo planų? Todėl, kad elektroninėse parduotuvėse kiekvienas lankytojas gali atlikti daug individualių veiksmų, formuoti prekių krepšelį, o tokie veiksmai reikalauja nepalyginamai didesnių išteklių iš serverio, nei kad reprezentacinė svetainės atveju.

Jau egzistuojančiai elektroninei parduotuvei pagal nutylėjimą rekomenduojama skirti ne mažesnį planą, nei gali pasiūlyti „Cloud“ paslaugų paketas - jis yra pajėgiausias atlaikyti didesnį klientų skaičių.Taip pat yra daug mažiau veikiamas išorinių aplinkybių, nei „Web“ hosting planai.

Apibendrinimas. Renkantis hostingo planą principas labai paprastas – tradicinėms mažoms svetainėms geriausia rinktis  „Web“ hostingo „Solo“ arba „Premium“ planus – jie yra pigiausi, o suteikiamų resursų pirmai pradžiai užteks per akis. Tik svarbu sukurti svetainę su populiaria ir šiuose planuose palaikoma programimo kalba. Tačiau su elektroninėmis parduotuvėmis jau kitaip – pačiai pradžiai, jei tik tyrinėjate elektroninės prekybos galimybės, pakaks „Web“ hostingo „Premium Plius“, bet jei norite perkelti jau veikiančią parduotuvę, neabejotinai pradėkite nuo „Cloud“ paketo. Bet kokios elektroninės parduotuvės išnaudoja kur kas daugiau resursų, nei paprastos reprezentacinės svetainės.

Didėjant lankytojų skaičiui ar diegiant papildomus programinius sprendimus, svetainei gali pritrūkti esamų hostingo resursų. Tą pastebėsite iš lėtesnio krovimosi greičio. Dėl to nereikia pergyventi - visada yra galimybė labai lengvai ir greitai keisti planą ir jį pasitobulinti, todėl rekomenduojama pastoviai sekti svetainės veikimą. Neverta iš karto investuoti į didesnį planą, baiminantis, jog neužteks resursų - tą padarysite bet kada vėliau. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(21)
(-18)

Komentarai (4)