Ką svarbu žinoti apie domeno registraciją?  (0)

Interneto amžiuje, ko gero, kiekviena įmonė turi savo svetainę, tačiau nustatytas svetainių pavadinimo registravimo taisykles dažna jų pamiršta. Taigi ką reikėtų žinoti apie interneto adresų srities simbolinius pavadinimus – domenus – prieš juos įregistruojant?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Domenas – tai iš raidžių, skaičių ir kitų ženklų sekos sudarytas pavadinimas, identifikuojantis interneto tinklo tašką, kitaip tariant – tai yra internetinės svetainės adresas. Domeną gali sudaryti bet kokia raidžių (ABC) ir/ar skaitmenų (123) kombinacija, ne ilgesnė nei 63 simboliai be tarpų.

Kodėl reikalingas domenas?

  • Be domeno užregistravimo ir palaikymo negalimas elektroninio pašto ar www serverio puslapio talpinimas internete (hostingas);

  • Svetainę internete rasti lengviau;

  • Kartu tai yra įmonės prekių ar paslaugų reklama;

  • Domenas padeda lengvai įsiminti elektroninio pašto adresą;

  • Sukuriamas solidžios, šiuolaikiškos įmonės įvaizdis.

Teisingai pasirinkti domeno vardą yra labai svarbu. Nuo to, koks domeno pavadinimas bus pasirinktas, gali priklausyti interneto svetainės populiarumas bei lankomumas. Jį pasirinkti gali būti ir paprasta, ir sudėtinga.

Domenai taip pat gali atlikti prekės ženklų funkciją. Paieškai persikėlus į internetą, jame lengvai randamus adresus svarbu turėti kiekvienam verslui – nuo to taip pat priklauso, kiek puslapis turės lankytojų ir kiek žmonių domėsis prekės ženklu internete.

Praktika rodo, kad interneto svetainės yra neatskiriama įvairių rinkos dalyvių, ir kitų juridinių asmenų įvaizdžio dalis, reikšminga reprezentavimo bei informacijos platinimo priemonė. Domeno pavadinimas be savo tiesioginės techninės funkcijos atlieka ir bendrovės identifikavimo funkciją, taip pat yra svarbi priemonė, padedanti ūkio subjektui reklamuoti ir realizuoti savo prekes bei paslaugas.

Taigi prieš registruojant pasirinktą domeną, būtina atlikti tyrimą – reikėtų patikrinti, ar sugalvotas domenas nepažeidžia kitų asmenų teisių, pavyzdžiui, teisių į juridinio asmens pavadinimą, prekių ženklą ar komercinėje veikloje naudojamą žymenį. Jeigu užregistravus domeną ir pradėjus jį naudoti paaiškėja, kad teisės yra pažeidžiamos, gali tekti ne tik atiduoti domeną, bet ir atlyginti teises pažeidžiančių asmenų patirtus nuostolius. Teismų praktikoje yra nemažai bylų, pasibaigusių nesąžiningai ar neapdairiai domenus užsiregistravusių asmenų pralaimėjimu.

Internetui tampant komercine erdve, pažeidėjai neretai uždirba pinigus ar net daro nusikaltimus, neleistinai naudodamiesi garsiais prekių ženklais, firmų vardais. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimų tipai yra domenų piratavimas (angl. cybersquatting), prekių ženklų piratavimas (angl. brandjacking), domenų piratavimas per spausdinimo klaidas (angl. typoscquatting), svetainės lankomumo nukreipimas (angl. traffic diversions) ir kt.

Verta pažymėti ir tai, kad Lietuvos vardo vartojimo interneto domenų pavadinimuose taisyklės, patvirtintos LR Vyriausybės, aiškiai nustato šios teisės suteikimo tvarką bei sąlygas. Taisyklių sąlygomis kontroliuojamas Lietuvos vardo vartojimas interneto domenų pavadinimuose – tai užtikrina taisyklingą vardo vartojimą, suinteresuotų asmenų teises ir teisėtus interesus, galimybę vartoti Lietuvos vardą interneto domenų pavadinimuose, skatinant tinkamą Lietuvos reprezentavimą internete. Tokius leidimus išduoda Ryšių reguliavimo tarnyba.

Taip pat yra galimybė „.lt“ domeną registruoti ir su lietuviškomis raidėmis. Tokį domeną tikslinga registruoti, plėtojant verslą Lietuvoje, tačiau dirbant su užsienio partneriais rekomenduojama turėti domeną be lietuviškų raidžių. Kita alternatyva – turėti 2 domenus: vieną Lietuvos rinkai su lietuviškomis raidėmis, kitą – užsienio rinkai be lietuviškų raidžių. Abu domenai gali būti nemokamai susieti su ta pačia svetaine, kai surinkus abu adresus interneto naršyklė atvers tą patį puslapį, arba su atskiromis svetainėmis, kai domene be lietuviškų raidžių bus puslapis anglų kalba, o su lietuviškomis raidėmis – puslapis lietuvių kalba.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad lietuviškojo domeno – internetinio vardo, kurio galūnė yra „.lt“ – administratorius yra Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų plėtros institutas (KTU ITPI), tad lietuviški domenai registruojami pagal KTU ITPI nustatytas taisykles: http://www.domreg.lt/.

Taigi registruojant domeną svarbu nepamiršti paisyti teisinių reikalavimų ir įsitikinti, kad domenas yra laisvas; domenas nėra panašus į kitiems asmenis priklausančius juridinio asmens ar prekių ženklų pavadinimus.

Straipsnio autoriai Vilius Martišius yra „Metida“ advokatas, o Mykolas Jakutis - „Metida“ advokato padėjėjas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vilius Martišius
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: