Įvykdytas didžiausias visų laikų duomenų nuotėkis iš Rusijos specialiųjų tarnybų  ()

Šį savaitgalį tiek Kremliuje, tiek Lubiankoje turėjo netrūkti įraudusių veidų ir dantų griežimo: hakeriams pavyko įsilaužti į Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) rangovų serverius ir pagrobti 7,5 terabaitus duomenų. Pagrobti ir išviešinti duomenys atskleidžia slaptus FSB projektus, kuriais agentūra bando panaikinti anonimišką naršymą Tamsiajame internete (TOR), paveikti socialines medijas ir atjungti šalies internetą nuo likusios pasaulio. Pagrobtieji duomenys buvo perduoti pagrindinėms tarptautinėms žiniasklaidos priemonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad prieš savaitę (liepos 13 d.) hakerių grupuotė, pasivadinusi „0v1ru$“, įsilaužė į kompanijos „SyTech“ serverius ir nė nebandė to nuslėpti: į pagrindinę svetainę net įkėlė įsilaužimą liudijančių komiškų paveikslėlių.

Pagrobtais duomenimis kompanija pasidalino su stambesne hakerių grupuote „Digital Revolution“, kuri savo ruožtu pasidalino jais su žiniasklaida ir pažėrė viešų pašaipų FSB adresu „Twitter“ tinkle. „Ei, FSB, kaip ten jums išėjo su „Spaudimu-2“? Galbūt vertėjo pakeisti projekto pavadinimą į „Kiaurasamtis-1?“ (žodžių žaismas: дуршлаг šnekamojoje rusų kalboje gali reikšti ir bukagalvį).

Tai – ne pirmas kartas, kai „Digital Revolution“ nusitaiko į FSB. Ar šios dvi hakerių grupuotės yra susijusios, nežinoma.

„BBC Russia“ šį įsilaužimą vadina didžiausiu visų laikų duomenų nuotėkiu iš Rusijos specialiųjų tarnybų.

Išviešintame duomenų pakete matyti tokie projektų pavadinimai, kaip „Arion“, „Ryšys“, „Hryvnia“. Tačiau BBC teigia, kad jokių realių valstybės paslapčių nebuvo atskleista.

Patys projektai, panašu, skirti poveikiui socialiniams tinklams („Nautilus“), interneto vartotojų veiklos deanonimizavimui („Nautilus-S“), duomenų rinkimui apie Rusijos verslus („Mentorius“) ir Rusijos atjungimui nuo visapausaulinio interneto tinklo („Viltis“ ir „Tax-3“). BBC nurodo, kad sutartys buvo sudarytos su kariniu padaliniu 71330, kuris yra FSB dalis ir yra atsakingas už žvalgybą, o taip pat 2015 m. jau buvo sučiuptas siuntinėjantis šnipinėjimo programas Ukrainos žvalgybos darbuotojams.

Vis dėlto šis duomenų nuotėkis neatskleidžia jokių pribloškiančių naujienų – apie visus minėtus projektus buvo jau žinoma ir anksčiau. Daug didesnę reikšmę čia turi pats įsilaužimo faktas ir jo mastas. Kartu tai parodo, kad viso pasaulio žvalgybos tarnybų grandinėse silpniausiąja grandimi yra rangovai, rašo „Forbes“ – praeitą savaitę JAV baigėsi teismas, kuriame buvo nagrinėjama, kaip vienas buvęs NSA rangovas ištisus dešimtmečius vogė šalies paslaptis. O Edwardo Snowdeno byla tebesitęsia iki šiol.

Parengta pagal „Forbes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(6)
(31)

Komentarai ()