Eloną Muską įkvėpė legendinis Antrojo pasaulinio karo šarvuotis?  ()

Elono Musko ir jo „Cybertruck“ įkvėpimo šaltinis – šarvuotas automobilis „Puma“ (Sd.Kfz.234), juokauja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karys pasakoja, kad legendinė vokiečių kovinė mašina buvo gaminama ir naudojama 1943–1945 metais – ji pakeitė senesnės kartos 8x8 šarvuotą transporterį „Panzerspähwagen“ (Sd.Kfz.231).

„Puma turėjo geresnę apsaugą ir sunkesnę ginkluotę. Tačiau projektuojant „Pumas“ išliko ir 1940 metų reikalavimas, kad transporterį galima būtų naudoti karštame klimate, – pasakoja ginkluotės entuziastas. – Projektuojant ir gaminant už važiuoklę buvo atsakinga TATRA, „Büssing“ – už kėbulą, o „Daimler-Benz“ ir „Schichau“ – už bokštelį“.

Pasak D. Antanaičio, „Pumai“ buvo pasiūlyti trys varikliai, iš kurių tik vienas buvo tinkamas naudoti karštame klimate. Tačiau 1942 metais buvo nuspręsta pasirinkti tokį variklį, kuris būtų tinkamas labai šaltai žiemai Rusijoje ir buvo nutarta naudoti TATRA oru aušinamą variklį, išvystantį 220 AG, taip sudarant galios/svorio santykį 21 AG/tonai.

„Paprastai „Puma“ buvo naudojama žvalgybos padaliniuose, tačiau papildomai naudojami priešlėktuvinei, prieštankinei gynybai bei artilerinei paramai. „Puma“ svėre 10,5 tonos, įgulą sudarė 4 kariai: vadas, vairuotojas, vairuotojo padėjėjas ir ginklo užtaisytojas. Ginkluotė – 50 mm patranka bei 7,92 kulkosvaidis. Su pilnais bakais galėjo nuvažiuoti iki 1 000 km“, – aiškina karys.

Pasak jo, po karo sąjungininkai paėmė kelias Pumas kaip trofėjus ir jos tapo pagrindu kuriant ratinius transporterius, ratines pėstininkų kovos mašinas bei ratinius tankus.

„Taip iš vokiškų pirmųjų „pumų“ gimė dabartinės 8x8 kovinės mašinos“, – apibendrina D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()