Elonas Muskas mano, kad naikintuvų era pasibaigė, bet JAV generolai su tuo nesutinka

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2020-03-09 10:02
Iki šiol nelabai buvo poreikio, bet yra krūvos prikurta kryptinių antenų traukiančių šimtais km su dešimtosiomis vato, ar nuo 1 iki kelių vatų galingumais. Tereikia tokią anteną apsaugoti su karbonu (anglies/grafito pluoštu/audiniu) iš tų pusių iš kurių signalas jos neturėtu pasiekti, taip lyg tai būtu teleskopas. Kryptį gaudytu kontroleris su iš anksto žinomom koordinatėm 3D erdvėj, tas koordinates galima keitalioti ir bendrauti su dronu iš kelių vietų, antena, ar antenos turi būti toli nuo vadavietės. Ryšys galėtu būti užmegztas tik kartais, kaip "checkpoint" ir tik iš vienos pusės, nebent viena iš pusių paprašys koduotu signalu (signalas visada koduotas) abipusio ryšio iškilus nenumatytai situacijai. Jei būtu visiškas blackout arba kažkas skleidžia viską blokuojantį EMP dronas (jei dar neiškepus jo elektronika) turi įvykdyti užduotį ir grįžti atgal. Dronas turi būti robotas ir sugebėti nuskristi įvykdyti užduotį ir parskristi ten kur suprogramuotas. Orientuotis erdvėj dronas gali GPS pagalba kuri dubliuota su inercine navigacine sistema ir išanksto turimais atminty ortofoto (žemėlapiais) su 3D žemės paviršiumi, panašiai kaip žaidimuose/simuliatoriuse mapai, tam atvejui jei GPS būtu neutralizuoti, arba jaminami. Oro mūšis, tai čia pati lengviausia užduotis "robotui" (softui ir geležei), tą galėjo atlikti efektyviai 30 metų senumo kompai ir programinė įranga.
HardAxe 2020-03-09 11:20
kaži kas sunkiau? padaryt autopilotą galintį skraidyti, tarkim netgi sudėtingose sąlygose, 200m aukštyje, su pakrautais žemėlapiais, ar mašiną, lekiančią geru oru autosdradomis ir apvažiavimais? JAV eismas nėra toks paprastas, kaip kokiam vilniaus aplinkejyje. Paimk galų gale kompiuterinį žaidimą ir pakariauk su AI valdomais lėktuvais. Kaži ar jie tokie jau durni. Realus daiktas, aišku, sudėtingesnis, bet ir kurs jį kita komanda. Toliau kas yra dronas? Negi negalima galvoti daugiau už kopterį? JAV jau dabar turi gerų reaktyvinių žvalgybinių dronų, tai radarai - ne kliūtis. Dronas gali būti viskas,- nuo vienaprolerelinės ultra lengvos žvalgybinės skraidyklės, iki valdomos sparnuotos raketos. Tas pats naikintuvas yra poloto valdomas kompas, kurį kaži ar galiam rankiniu būdu nutubdyti. (EMP atveju). Bet kiek šalių savo teritorijoj mėtys EMP ant kiekvieno drono? Tai nėra užduotis lengva kaip dviratis. Bet kompanijai, turinčiai patirties, neskamba neįveikiama. O jei kalbėti apie naujos kartos naikintuvą, t.y. 10-30metų nuo dabar, gal tikrai nėr prasmės galvoti apie pilotuojamą erdvėlaivį?
Kyborg 2020-03-10 22:21
Radarai ant žemės gali būt tik savoje teritorijoje. AVACS tik identifikuoja taikinius, bet jie neveda raketų link taikinio. potenciolioje orio mūšio zonoje kur AVACS gali pats tapt taikiniu - neskraido. Be to kol kas nėra technologijų (bent jau viešai žinomų) kurios žemės ar AVAC radarų pagalba vestų oras-oras raketas. Jeigu matai spiečių, kam iki jo skrist (na juk ne vien atsilupėliai rusai naikintuvus pilotuoja kuriems "kažkas tai kieto" priskrist prie priešininko)? Jungi forsažą iki 2 mach apskrendi spiečių ir toliau skrendi. Dronai taip ateitis. Bet pigūs dronai prieš naikintuvus neefektyvūs, jų bet kuris 3-4 kartos naikintuvas išvengs jau nekalbant apie 5 kartą. Kitas dalykas ką immortallt paminėjo, ignoruoji elektronines kovos priemones, tas spiečius priskridus tarkim EA-18G, gražiai nukristų žemyn, arba pagal užprogramuotą maršrutą grįžtų į bazę. P.S. bahuriux, tu neblogas technarius, nu bet blin, labiai siauro mąstymo...
immortallt 2020-03-10 22:40
Jei teoriškai galima, nereiškia, kad praktiškai tai paprasta. Atmeskime bent jau ping'ą tokiam valdymui, tai lieka dar užtikrinti, kad ta kryptinė antena iš abiejų pusių visada veiktų tiksliai. Tada kad palydovų nepradėtų nukalinėti.
NekenciuReklamos 2020-03-11 22:50
kad visa sita diskusija ygautu prasme, visu pirma reiktu issiaiskinti kas butu USA priesininkas. Jeigu kokia ISIS, Irakas, Iranas, Afganistanas, taip uztenka ir dronu, jeigu Rusija, Kinija...patys suprantat, gaunasi jau visa kita kariavimo kategorija.
HardAxe 2020-03-12 09:55
priklauso, kas tas droans. Įsivaizduokim, kad čia yra dronas-raketa. Kažkas (kaip kitam straipsny rašė) turintis mažą kulkosvaidį ir mokantis pasirinkti automatiškai taikinį. Tarkim, kad ir 10 kartų lėtesnis. Turėtų būt bjaurus jausmas, kai tave spamins robotizuotom raketom/lėktuvėliais. Gausi beveik tokį pat efektą kaip su altilerija/apšaudymu, bet paleidęs kartą - galėsi keisti kryptį ir skridimo greitį. Iššovimui užtruksi minutę, o sproginės pusvalandį. O dar pridėjus dirbtinį intelektą - kiekviena kita raketa galės mokytis iš pirmtako klaidų išvengiant numušimo ar prasimušant kelią į bazę.