Povandeninių laivų įgulos gali net nežinoti apie COVID-19 pandemiją  ()

COVID-19 ir toliau sėkmingai plinta, trumpindamas vienų žmonių gyvenimus, o kitus uždarydamas namuose. Kas antras straipsnis ar pranešimas televizoriaus ekrane yra susijęs su pandemija ir jus šios naujienos jau galbūt pradeda erzinti. Bet ar žinojote, kad ne visi Europos piliečiai žino apie pandemiją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į pensiją išėjęs Prancūzijos karinio jūrų laivyno admirolas Dominique Salles „Associated Press“ žurnalistams užsiminė, kad tikriausiai ne visų šalies atominių povandeninių laivų įgulos žino apie pasaulyje siaučiančią pandemiją. 2003-2006 metais strateginiams povandeniniams laivams vadovavęs Salles teigia, kad tai nebūtų atsitiktinumas - kariai apie tai nėra informuojami tyčia.

Pagal Prancūzijos krašto gynybos strategiją, Atlanto vandenyne bet kuriuo metu turi patruliuoti bent vienas branduolinį ginklą nešantis strateginis povandeninis laivas. Jų Prancūzija turi keturis. Vienu metu įprastai patruliuoja keli laivai. Jų funkcija - atgrasymas nuo branduolinio smūgio. Kitaip tariant, jie turi priversti galimas Prancūzijos priešes gerai pagalvoti apie smūgius Prancūzijai, nes atsakas gali atkeliauti iš neprognozuojamo taško jūroje.

Prancūzijos povandeniniai laivai jūroje įprastai plaukioja po 60-70 dienų. Žinoma, patruliuoti jie gali ir gerokai ilgiau, jei yra aprūpinami atsargomis - juk branduoliniai reaktoriai turi pakankamai kuro 20-25 metams. Salles teigia, kad dabar patruliuojančių povandeninių laivų įgulos greičiausiai nežino apie situaciją Europoje. Tiesą sakant, jos gali nežinoti apie pandemiją apskritai.

Pasaulio Sveikatos Organizaciją COVID-19 epidemiją pavadino pandemija tik kovo 11 dieną. Kovo 17 dieną prancūzai užsidarė namuose. Neatskleidžiama, kiek strateginių povandeninių laivų yra jūroje, bet jie tikrai nežino visos informacijos. Ir ne dėl komunikacijos trūkumo - Salles teigia, kad įgulos neinformuojamos tyčia. Norima, kad jūreiviai būtų visiškai susikoncentravę į misiją. Buvimas uždaroje, ankštoje erdvėje ir taip yra didelis psichologinis iššūkis. O ką jau kalbėti apie atsakomybę - kiekvienas strateginis povandeninis laivas gali gabenti po 16 branduolinių raketų, galinčių pradėti ir užbaigti karą. Salles nuomone, gerai, kad kariams nereikia galvoti apie sausumoje paliktą šeimą ar šalį ištikusią krizę.

Povandeniniai laivai šiuo atveju yra unikalūs. Įprastuose laivuose tarnaujantys kariai gali gauti laiškus, klausyti radijo ar net naršyti internete. Kartais jie netgi gali išlipti į sausumą ar sulaukti siuntinių, bet tai ne visada yra į naudą. JAV lėktuvnešiai po apsilankymo Azijos uostuose praneša apie susirgusius įgulos narius. „USS Reagan“ apie tai pranešė po apsilankymo Japonijoje, „USS Theodore Roosevelt“ - po trumpo vizito Vietname. Pastarasis lėktuvnešis, dabar prišvartuotas Guame, yra itin prastoje situacijoje, nes virusas greitai išplito tarp įgulos narių ir dabar nėra kontroliuojamas.

Nor tas nežinojimas apie virusą gali būti ir naudingas, sunku įsivaizduoti, kokį šoką patirs į sausumą sugrįžusios povandeninių laivų įgulos. Mes turėjome laiko priprasti prie tokios padėties, jiems tai bus netikėta žinia. Kita vertus, jei kas ir yra pratęs likti namuose ir per daug dažnai nesilankyti mieste, tai jūreiviai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()