Lietuva gaus teisę priimti sprendimus dėl pasaulinių naftos atsargų panaudojimo, bet tai ne vienintelė nauda: artėja įstojimas į TEA  ()

Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos parengtam Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo sudaromos sąlygos Lietuvai dalyvauti Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) veikloje ir kolektyviniuose veiksmuose, kurie susiję su naftos atsargų panaudojimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Prieš metus TEA valdyba pritarė Lietuvos prašymui įstoti į šią organizaciją, o tai reiškia, kad Lietuva jau pelnė tarptautinį pripažinimą energetikos srityje. Galimybė solidariai su kitomis šalimis priimti sprendimus dėl naftos atsargų panaudojimo, kilus nenumatytoms aplinkybėms, yra viena iš esminių sąlygų, siekiant įstoti į TEA. Todėl šiandien priimtas sprendimas yra labai svarbus Lietuvos energetikos ateičiai“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiuo metu galiojančiuose nacionaliniuose teisės aktuose nėra numatyta galimybės Lietuvai dalyvauti TEA valstybių narių kolektyviniuose veiksmuose reaguojant į tarptautines naftos tiekimo krizes. Šiuo projektu siūloma papildyti naftos produktų valstybės atsargas reglamentuojančius teisės aktus nuostatomis, kurios suteikia Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai teisę priimti sprendimus dėl atsargų panaudojimo, dalyvaujant kolektyviniuose TEA veiksmuose.

Pagal 1974 m. pasirašytą susitarimą TEA šalys narės kaupia naftos produktų ir naftos atsargas, siekiant reaguoti į naftos tiekimo sutrikimus TEA narėse, kainų svyravimus ir krizines situacijas. Nuo pat TEA veiklos pradžios toks mechanizmas, kai reaguota į naftos tiekimo pokyčius ir naudotos valstybių naftos atsargos, buvo panaudotas tris kartus.

Be nacionalinių teisės aktų pakeitimų, Lietuvoje stojimo į TEA procese bus vykdomos dvi peržiūros – atsako į ekstremalias situacijas bei giluminė energetikos sektoriaus, kurias planuojama šiemet atliks TEA deleguoti ekspertai. Peržiūrų metu bus vertinamas Lietuvos teisinis reguliavimas, taip pat ir Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo nuostatų atitikimas TEA reikalavimams, todėl šis pakeitimas yra būtinas. Atlikus šias peržiūras ir pritarus TEA valdybai, kad Lietuva atitinka narystės TEA standartus, Seime turės būti ratifikuotas 1974 m. lapkričio 18 d. susitarimas dėl tarptautinės energetikos programos. Tuomet Lietuva galės tapti pilnateise TEA nare. Planuojama, kad tai įvyks 2021 m.

Numatoma, kad Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimo projektas bus priimtas Seimo pavasario sesijoje, o jo nuostatos įsigalios Seime ratifikavus minėtą 1974 m. lapkričio 18 d. susitarimą dėl tarptautinės energetikos programos.

Primename, kad TEA valdyba 2019 m. birželį pritarė Lietuvos prašymui stoti į šią prestižinę ir vieną įtakingiausių energetikos organizacijų. Stojimo procesas įprastai trunka iki penkerių metų, tačiau Lietuva yra pasirengusi kaip įmanoma greičiau įgyvendinti narystės reikalavimus, kad galėtų pasinaudoti TEA narystės nauda. Lietuvai ypač aktualios TEA ekspertinės žinios, kurios leistų spartinti pokyčius energetikoje, ieškoti optimaliausių sprendimų pereinant prie klimatui neutralios energetikos, stiprinant valstybės energetikos inovacijų politiką, didinant energetinį efektyvumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()