Penkiolika pretendentų į vieną vietą - programavimo pamokos pradinukams susilaukė neregėto dėmesio ir paneigė įsigalėjusius stereotipus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2020-06-04 10:07
Reikia daugiau tokiu iniciatyvu, kad vaikai suvoktu, jog su plancete ar laptopu galima ne tik zaisti, taciau ir kurti, kad ir tuos pacius zaidimus. Ne reta vaika tai itraukia netgi labiau nei patys zaidimai. Dar vienas dalykas, kad platesnis kompiuterinis rastingumas (o ne tik rasau wordu, skaiciuoju exceliu, browsinu internetus) tampa praktiskai butinu igudziu. Jeigu siandien zmogus, kuris nedirba kompiuteriu jau tampa nepatraukliu darbo rinkoje, tai po keliu metu nepopuliarus bus zmogus be minimaliu programavimo igudziu. Siandien dienai, gebejimas programuoti, praktiskai garantuoja gerai apmokama darbo vieta 20-30 metu i prieki.
Arunas1948 2020-06-04 10:59
O kad kompiuteris visiskai uzvaldo vaikus nepagalvojai, kad jie mastyti uzmirso, kazkokie zombiai auga, neleidi anuko prie kompo, sako as tave uzmusiu kai uzaugsiu, beveik tikiu.
kestutisz 2020-06-04 11:07
50:50, nei tai sutikti nei tai ne. Taip, dabar ant bangos, ypač tokie žaidybinio tipo mokymai (mokymai irgi yra apmokamas darbas), bet ar tai tikrai duos apčiuopiamos naudos? Bent man susidarė įspūdis, kad realiai kažkokių pagrindų ne taip ir daug išmokstama, daugiau paprastos animacijos, vengiant aiškinti apie tuos pačius kintamuosius, ciklus etc (nes tą yra nerealiai sunku išaiškinti). Bet gal aš aišku netaip lyginu - pradinukus su scratch ir save jau vyresnėse klasėse su tiesiog programavimo uždaviniais iš knygos, kuriuos reikėdavo spręsti dar popieriuje ir kai jau sulauksi eilės galėsi susivest ir sužinot ar veikia :) O ten žiūrėt į ateitį tai čia kaip tie buki klausimai mokykloje - kuom būsi užaugęs :) Geriau mokykloje bandyti viską po truputį, o ne ruoštis konkrečiai veiklai.
kestutisz 2020-06-04 11:10
Teko augti dar su zilitonu, irgi norėjosi padaryti ką nors negero kai ribodavo, na, bet nieko neužmušiau. Dabar ciklą kartoju, tik tiek kad mano vaikai anksčiau visa tai gavo ir tai yra dar viskas gražiau nei realus gyvenimas. Kad užmuš mane irgi nelabai tikiu :)
HardAxe 2020-06-04 11:25
Neseniai bandžiau mokyti žmoną programuoti, nors laikai įranga ir aplinkos pasikeitę (pats pradėjau 5 klasėj su paskaliu) vistiek problemos tos pačios. Reikia praleisti kažkiek valandų, kol smegenys pradeda intuityviai suprasti ciklus ir visokius listus/masyvus. Tas įgūdis reikalauja laiko kartojant tas pačias klaidas, nepriklausomai nuo amžiaus/programavimo kalbos. Jeigu to išmokys vaikus pradinėse klasėse - valio. Vėliau norės programuoti, galės laisvai mastyti tom sąvokom. Šiai dienai IT pamokos turėtų būti kaip matematika. Prasidėdi nuo žaidimų pradinėj klasėj ir tęstis iki baigimo, bent tiksliniam profilyje. Bet tam reikia turėti mokytojus, kurie sugebėtų kažką išmokyti. Šiai dienai IT mokytojų mes turim nepakankamai. Turbūt labai geras palyginimas yra vaikų mokymasis skaičiuoti. Maži vaikai išmoksta suskaičiuoti iki 10, ėliau iki 20, bet praeina keli metai, kol jie realiai suvokia skaičių esmę. Maniškis būdamas 3 metų suskaičiuodavo iki 10, bet suprastavo 1-2-3, o toliau jau penki ar dešimt jo kalboj reiškė "daug". Pvz žiūrėsim vieną filmuką. Jis bando derėtis, kad du. Bet kai paklausiu kiek nori valgyt, rodo penkis - ale daug. Bet paaugus mum kaip ir natūralu viską skaičiuoti. Gerai būtų, kad taip pat gerai vaikai įsisavintų ir programavimo principus. Aišku neužmuš. Manau nuasmenintos taisyklės šitoj vietoj veikia geriau. Pvz žaidimų servisas veikia iki 20 vakaro ir ne aš turiu su jais derėtis bet tokia taisyklė routeryje. Internete yra kalnai duomenų, kaip vaikai, ypač labai jauni, turi daug pykčio priepolių žaisdami pvz fortnite. Bet tėvai kažkaip išsprendžia.
kukulis4 2020-06-04 14:31
Teisingai, reikia rast kazkoki viduriuka, ir jei vaikas nenori, geriau per prievarta nekisti - tas galioja absoliuciai viskam, ne tik programavimui. Taciau yra butina parodyti ir pasirupinti kad vaikas ta veikla paciupinetu.As kaip IT zmogus, dvieju vaiku tevas, jauciu pareiga jiems parodyt kas tai per dalykas, ir jeigu juos sudomins - padeti gilintis. As pats pradejau kokioj 5toj klasej nuo tokio 'LOGO' - paisymas komandu pagalba, kur vietoj kursoriaus toks vezliukas buvo. Labai patiko, uzssiemiau tuo vietoj zaidimu kokius du metus. Taciau tas suvokimas, kad as cia programuoju, rasau elementarius ciklus ir tt atejo tik tada, kai veliau pameginau paskali ir pastebejau, kad visa tai, ka rasau paskalyje yra labai panasu i tai, ka rasiau zaizdamas su tuo LOGO. Ir tuomet tas mokymosi programuoti procesas tapo daug lengvesnis - kuri laika tiesiog susipazindavai su basicais - ciklas, masyvas, inputai/outputai, pointeriai, visokios sudetingesnes strukturos, tam tikri tam tikru uzduociu sprendimo patternai, framework'ai, ... ir tuomet, kai jau pradedi jaustis kad daug maz prakutai, ir gali daugiau maziau savarankiskai programuot dauguma uzduociu darbe, ateina shefas ir sako - okey, gana tau cia sedet prie kodo, busi manageris. Blet
kukulis4 2020-06-04 14:32
Patarimas - perlauzk anuko plancete, gal nudobs vietoj, cia ir dabar. Jei nudobs uzauges - ses i kalejima. Pagailek anuko. Ps. tu juk supranti kad absoliuciai visi cia tave laiko debilu?
Arunas1948 2020-06-04 15:05
Butu gerai kad visi butu tokie dabilai kaip as, trys sunus, visi Lietuvoje, visiem pastaciau namus ant mariu kranto su nuostabiu vaizdu, septyni anukai, nei vienu skyrybu, kad ir sekasi debilui.
nesvarbu.kasas 2020-06-04 16:45
Nesinervuokit, Arūnai, nieks nei laiko jus debilu, nei jus anūkas nudobs. Taip, būna vaikams nervų protrūkių bet man (prieš 30-35metus) irgi būdavo, tik priežastis ne kompoas ar planšetė, o kažko kitko. O šiaip labai geras HardAxe komentaras - jeigu matematika nuo 1 iki 12 klasės eina (ir berods privalomas egzas), nes skaičiuoti "gyvybiškai" visur reikalinga, tai šiais ir ateinančiais laikais naudotis ir išmanyti technologijas bus "gyvybiškai" reikalinga. ir pamoka turėtų vadintis "technologinis raštingumas" ar pan., nes ne vien programuoti reikia mokyti (matematikos pamokose juk irgi mokosi algebros, geometrijos, statistikos, tikimybių, integralų ir dar krūva ko <- net biški per daug ). Mano asmenine nuomone, tai būtų svarbiau nei "etnokultūra" ar "žmogaus sauga", kur mačiau mano vaikai turi.. nors ir neįsivaizduoju, ką per tas pamokas veikia, bet vien jau pavadinimai..
Arunas1948 2020-06-04 16:59
Tai kad butu tik su mano anukais, moterys nori ramybes dvieju metuku vaikui plansete i rankas ir gali kad ir visa diena nekreipti demesio i vaika, jis bus ramus.