Vienas sėkmingiausių Lietuvos startuolių sukūrė išskirtinį patalpų vėdinimo įrenginį - idealiai pritaikytas butams, kur svarbus kiekvienas centimetras erdvės  (4)

Šviežio oro svarba biuruose, namuose ar kitose uždarose patalpose tampa vis aktualesnė. Įvairių tyrimų duomenimis, žmogus patalpose praleidžia iki 80 proc. laiko, todėl svarbu, kad jose oras būtų švarus, todėl reikia nuolat vėdinti. Nepakankamai vėdinant per ilgesnį laiką patalpose daugėja dulkių, drėgmės, bakterijų ir mažėja deguonies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios problemos naujus sprendimus rinkai siūlo kompanija „Oxygen“, kurianti išmaniąsias energetikos technologijas: modernius, kompaktiškus ir energetiškai efektyvius vėdinimo įrenginius, išmanius jų valdiklius.

Verslo idėją paskatino atnaujinti teisės aktai

Kompanijos „Oxygen“ sėkmės istorija prasidėjo dar 2017-aisiais metais, kai įsigaliojo nauja Statybų techninio reglamento redakcija, skatinanti A ir aukštesnių energetinių klasių gyvenamųjų būstų statybą. Vienas iš būtinų tokio, energetiškai efektyvaus, statinio komponentų – aktyvaus vėdinimo įrenginys.

Kompanijos suburtai jaunų inžinierių komandai buvo iškeltas tikslas sukurti modernų gyvenamųjų patalpų vėdinimo įrenginį. Atsivėrusi nauja rinka diktavo reikalavimus – įrenginys turi būti mažų gabaritų, tinkamas montuoti nedideliuose gyvenamuosiuose būstuose – daugiabučio namo butuose.

„Dauguma rinkoje tuo metu buvusių vėdinimo įrenginių buvo gremėzdiški, jų montavimui ant sienos reikėjo paskirti vietą, kurią buto pirkėjas būtų mielai išnaudojęs kitoms savo reikmėms – įrengti spintelę, ar drabužių džiovyklę. Todėl buvo pasirinkta palubinio montavimo orientacija – virš vonios lubų sumontuotas OXYGEN vėdinimo įrenginys yra nematomas ir beveik negirdimas“, – pasakojo Žilvinas Salialionis, kompanijos „Oxygen“ vadovas.

Kompanijos biuras buvo įkurtas Kauno technologijos universiteto (KTU) Startup Space bendruomenėje. Kuriant pirmojo kompanijos gaminio prototipą buvo pasitelkta visokeriopa KTU mokslininkų pagalba ir konsultacijos.  Inžinierių komanda, siekdama gaminio tobulybės, ištisas savaites praleido Lietuvos ir užsienio laboratorijose. Atšiaurios lietuviškos žiemos sąlygos buvo imituojamos Lenkijos  (Łukasiewicz Instytut Technologii Eksploatacji) ir Olandijos (Recair B.V.) mokslo laboratorijose.

Tarptautinis pripažinimas ir nauji projektai

OXYGEN sukurtos technologijos sulaukė pripažinimo ir tarptautiniuose konkursuose. Išsiveržusi į pirmąją vietą tarp Lietuvos išmaniosios energetikos startuolių, 2017 m. kompanija savo technologijos prototipą pristatė Budapešte vykusiame „PowerUp! By Innoenergy“ konkurse, kuriame varžėsi su atsinaujinančios energetikos srities lyderiais iš visos Europos Sąjungos. 2018 metų pabaigoje jau į masinę gamybą patekęs išmanusis „OXYGEN X-Air C200“ įrenginys, pristatytas pasaulio universitetų startuolių čempionate, Kopenhagoje.

Prie kompanijos produktų ir technologijų kūrimo bei vystymo aktyviai prisidėjo ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) ES investicijų priemonė „Inostartas“, skirta naujoms, inovatyvioms įmonėms, pagal kurią įmonės gali gauti paramą idėjos ar produkto vystymui, tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

„Inostartas padeda jaunoms įmonėms realizuoti idėją, vystyti rinkai aktualias paslaugas ir produktus. Šiuo metu turime daugiau kaip 100 pasirašytų sutarčių,  įgyvendinamiems ir jau baigtiems projektams  skirtos investicijos siekia apie 3 mln. eurų“, – sako Mantas Biekša, MITA Visuotinės dotacijos skyriaus vedėjas.

Kompanija „Oxygen“ šiemet sėkmingai pabaigė įgyvendinti „Inostartas“ projektą.  Kartu su Baltijos pažangių technologijų instituto (BPTI) mokslininkais buvo sukurtas ir ištobulintas išmanusis „OXYGEN X-Air C200“ valdymo algoritmas, išskiriantis šį įrenginį iš plačiosios konkurentų masės.

„Pradėjus šio produkto masinę gamyba ir aktyviai komunikuojant su šimtais pirmųjų kompanijos klientų, išaiškėjo poreikis tęsti mokslinę tiriamąją veiklą, toliau tobulinant gaminio konstrukciją ir valdymo algoritmus, siekiant dar didesnio energetinio efektyvumo, pritaikomumo ir vartojimo patogumo“, – pasakojo Ž.Salialionis.

MITA finansuotame projekte – technologijų ir valdiklių, užtikrinančių nekintantį gaminių energetinį efektyvumą tipinėmis Lietuvai, o kartu ir Baltijos jūros regiono valstybėms, klimato sąlygomis, prototipų sukūrimas.

Bendrovė ir toliau tobulina savo gaminius, ieškodama galimybės dar labiau efektyvinti energijos išsaugojimą vėdinant patalpas, paversti vėdinimo įrenginį draugišku vartotojui. Netolimos ateities produkto vystymo kryptis – kuo paprasčiau pateikti vartotojui svarbią gaminio informaciją apie energijos naudojimą ir išsaugojimą, skatinti jo domėjimąsi technologijos suteikiamomis galimybėmis.

Prisideda prie ES tvarios energetikos tikslų

Europos Sąjunga skatina išmaniųjų technologijų naudojimą energetiškai efektyviuose ir technologiškai pažangiuose gaminiuose.

„Mūsų kompanijos prioritetai sutampa su ES Baltijos jūros regiono strategijos tikslais: didinti energetinį efektyvumą, mažinti šiltnamio efektą sukuriančių dujų emisiją, skatinti tvarios energetikos ir aplinkos kūrimą. Edukuodami visuomenę siekiame platesnio energetiškai efektyvių įrenginių naudojimo“, – mintimis dalinosi Ž.Salialionis.

Šiuo metu kompanija  „Oxygen“ ir toliau tęsia bendradarbiavimą su mokslininkais iš  KTU, VGTU ir BPTI. Tolimesniuose kompanijos vystymosi etapuose dalis sukurtų prototipų tampa neatskiriama bendrovės gaminamų produktų dalimi, o moderniomis išmaniosiomis technologijomis noriai naudojasi bendrovės klientai – galutiniai šių produktų vartotojai, dėka jų vis geriau suvokiantys savo asmeninį indėlį išsaugant mūsų Planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(35)
(-17)

Komentarai (4)