Baltarusiai skelbiasi sukūrę granatsvaidį, aplenkiantį lietuvių naudojamą „Carl Gustav M3“ (Video)  (2)

Baltarusiai paskelbė, kad sukūrė naują reaktyvinių granatų paleidimo sistemą „Sapfir“. „Šis paleidiklis pirmą kartą buvo parodytas per paradą Minske gegužės 9 d. Paleidiklis užtaisomas keturiomis raketomis ir gali iššauti visas raketas arba iššauti po vieną“, – pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Anot gudų, paleidiklis yra vos 4,2 kg svorio ir 750 mm ilgio – o tai mažiau nei seno tipo reaktyvinis prieštankinis granatsvaidis RPG-7 ir gerokai lengviau bei kompaktiškiau nei mūsų kariuomenės naudojami granatsvaidžiai „Carl Gustav M3“, – teigia karininkas.

Pasak jo, oficialiai „Sapfir“ gali naikinti taikinius iki 1000 metrų atstumu, turint 450 metrų efektyvų šaudymo nuotolį. „O viena granata gali pradeginti iki 300 mm šarvuoto plieno. Tokie skaičiai irgi beveik atitinka „Carl Gustav M3“ granatų efektyvumą. Gamintojas teigia, kad šaudant iš „Sapfir“, nereikia atsižvelgti į vėjo kryptį bei greitį, tačiau kaip gudų inžinieriai tai išsprendė – nepranešama“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jis pasakoja, kad baltarusių sistemą sudaro keturių granatų konteineriai. „Konteineriuose esančios granatos turi daugiafunkcinius užtaisus, gebančius naikinti nešarvuotus taikinius skeveldromis bei šarvuotą techniką prieštankiniu užtaisu. „Sapfir“ papildomai turi ugnies kontrolės modulį bei patį paleidiklį“, – sako karys.

Naujasis reaktyvinis granatsvaidis gali iššauti pirmą raketą, kad sunaikintų aktyvią taikinio apsaugą ERA (angl. explosive reactive armour), o likusios 3 raketos jau galėtų deginti šarvą. Atsargos majoras primena, kad panašų principą savo granatsvaidyje RPG-30 „Kryuk“ panaudojo ir rusai.

„Kol kas šis granatsvaidis nėra Baltarusijos kariuomenės arsenale. Gudai tikisi užbaigti „Sapfir“ bandymus kitų metų pradžioje. Ir jei tikėti jų žiniasklaida, šis granatsvaidis pagal efektyvumą yra labai arti mūsų turimo „Carl Gustav M3“, tačiau gerokai lengvesnis ir trumpesnis. Taip pat nuolat turi keturias užtaisytas raketas, kai „Carl Gustav M3“ – tiktai vieną. Susirėmus su priešininku, turinčiu baltarusių granatsvaidį, šarvuotą techniką galėtų apsaugoti papildomos grotos („grilis“) arba aktyvi „Iron Fist“ tipo apsaugos sistema – kadangi dėl keturių raketų salvės tik „Iron Fist“ gali iššauti keturis užtaisus bei sunaikinti atskrendančias granatas“, – apibendrina Darius Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (2)