KTU mokslininkas: sukaupta energija šildyti namus visą žiemą – praktiškai įgyvendinamas uždavinys

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2020-09-05 12:34
Statyti C ir A+ energetinės klasės namą kainos skirtumas gal 10-15k eurų. Rekuperatorius, kuris ne tik dėl sandarumo reikalingas, taip pat užtikrina tinkamą vėdinimą visą laiką. Jei tuėsi B energetinės klasės, tai tavo šilumos poreikis išaugs ne 3 kartus, o jau arti 10. Su saulės elementais bus per brangu kažko siekti. Galios apribojimas namų ūkiams, jei leičia tinklo sąlygos berods 30 ar 35 kW, Tik niekas subsidijų daugiau nei 10 kW neduoda. Jei pastatysi kiaurą namą, tai šalčių metu energijos poreikis išauga daug stipriau nei šiltame name, taigi arba turėsi turėti kokius 35 kW tenus, kas išbrangins visą tavo įrangą, arba tada jau malkomis/dujomis pasišildyti, kas vėlgi išbrangina viską ir tampa iš užsispyrimo, ne iš ekonominių motyvų, ar komforto. Tarp B ir A+ energetinės klasės skirtumas yra +10 cm šiltinimo sluoksnis, tinkamai atlikti darbai (kokybė) ir rekupas tampa realiai privalomas, nors į B irgi dėčiausi. Taip kad debilizmas tik pas tave galvoje, jei nesugebi tinkamai skaičiuoti ir vertinti statybos samatų.
immortallt 2020-09-05 12:42
Tu supranti svorio skirtumus? Plokštuminis pamatas virs savęs laiko 40-50 cm betono, o ne 2m storio ir dar ant viršaus namą. Surinktos konstrukcijos šiaip būtų brangiau, nei vežti ir pilti betoną į duobę, problema tik su išdžiovinimu. Vėlgi, kokia tokios konstrukcijos kaina? Vien betono 16,000€, be transporto, be žemės darbų ir pan. Jei jau pagamintas betono gaminys, jis kainuos brangiau. Aš jei ne saulės elementų šildysiu namą, per metus karštam vandeniui ir šildymui išleisiu elektrai iki 1000€ nesinaudojant naktiniu tarifu. Šildymo įranga su sumontavimu - 1500 akumuliacinė talpa, su 11 kW tenų (du atskiri), siurbliukai, termostatai ir pan. Na grindinis šildymas dar atskirai, bet reikalingas abiem atvejais. O tu siūlai į sistemą investuoti mažiausiai dar papildomai 25,000€, tada vis tiek statytis tuos pačius saulės elementus, tam kad sutaupyti kažkur 250-300€ per metus. Jei įtrauksi palūkanas, tavo investicija neatsipirks net po 1000 metų. Apšiltinimo irgi tokiu atveju reikia daugiau. O betono luitus atskirai suleidžiant, dar ir armatūra tinkamai negalėsi surišti, taigi viskas labiau judės. Ir šiaip, gal tada geriau aukso luitą liejame po namu? Jei jau "iš fantazijos srities" pradedame kalbas? Susimontuotų iš 20 segmentų? O kaip juos tarpusavyje suriši? Kaip apšiltinsi? Duobę iškasi? Viską neva per pusdienį? Kaip galų gale privažiuosi su kranu, kuris gali kelti 25 tonas, ir fūra, atvežusia bloką iki statybų aikštelės? Ryškiai namo nesi statęs.
Arunas1948 2020-09-05 13:16
Oi jus kytragalviai, pasistaciau nama 120 kvadratu uz 50 tukstanciu euru, malku ziemai 10 kubu, kubine backa akumuliacijai ir vargo nematau o jie cia svaigsta nesamones.
AAA000 2020-09-05 13:47
nera jokio tikslo taupyt ta energija net iki B sandarumo klases lygio. nes ja prarandi bet kokiu atveju su karstu vandeniu ispildamas i kanalizacija. ta prasme pasiekus A klase, sutaupytos energijos kiekis jau pasidaro toks nedidelis, kad maziau uz karto vandens paruosimo sanaudas. cia yra visiskai beprasmiska. bandyt isgaut siluma is kanalizacijos - tokiu projektu buvo irgi, Osle visam mieste pasidare net elektrine ant kanalizacines silumos. isvada - ismete bereikalingai pinigus ekonomiskai neracionalu. o tas dar beprasmiskiau ypac Lietuvos salygom, kai mes nesiekiam net 20% europos suvartojamu (issvaistomu) energijos vidurkiu. europos politika yra tiesiog nesvaistyt pertekliskai. bet tai nereiskia, kad ten "kazkas liepe" apsiribot vartojimo salygas iki debilizmo. o pas mus europos idejos isvirto i politika - "davai nudusinam gyventojus kiek tik imanoma" geotermija irgi beja zlunga kaip sildymo budas. lenda daugiameciai minusai, kurie nesimato per pirmus 2-3 metus... o persiltinimas, tai nesvarbu kad pigus budas. jis neveiksmingas. su B klase tu jau sugaudai kazkur 95% energijos kiekio. su A klase tu gaudai kazkokias nereiksmingas dalis is tu likusiu 5%...
bahuriux 2020-09-05 14:07
Dabar yra reikalavimas nemažesnei nei A klasei, kitaip leidimo negausi statyboms (normaliam gyvenamam namui). 10 kubų malkų yra kokia 15000-20000kWh ir tai kainuoja 400-500€ + pečkurio etatas neapmokamas. Aš su viskuo visa namo energija per metus sunaudoju 6500kWh iš jų šildymui 1700kWh, energijos kaina visiems metams viskam visam namui ~700€. Kai pasistatysiu saulės jėgainę už 7000-3230(parama)=3770€ energiją viskam turėsiu dykai. O tu ir toliau krušiesi su savo malkom pajuodes nuo suodžių. Čia toks mąstymas pas žmones yra kaip tavo iš technologinio neišprusimo. Pažystu tokių daug praktiškai visi vyresni žmonės yra panašaus mentaliteto.
Arunas1948 2020-09-05 14:32
Is kur tu istraukei 10 kubu malku 500 euru, sumokejau 200 euru, tai metams, peckuryste mano metuose vienas malonumas, mano namo sienos storos su inerine mase, palaiko pastovia siluma, vasara vesu, jokio rekuperatoriaus nereikia, nuvaziuoju pas vaikus kur A++, dusna nera kuo kvepuoti, burzgia kondisinas o pas mane rojus be jokiu kondisinu, neatsimenu kada buvau ijunges.
AAA000 2020-09-05 17:29
10 kubu sausu malku yra apie 30000-35000kwh. jei azuolines-uosines - tai ir 40000+kwh butu. tiesiog kai kaitini su kaminu ir paprastu pecium (staciamalkiu kokliniu pvz)- per kamina islekia bent 60-80% energijos tu labai nedaug paimi paciam sildymui. net su tuo dvigubo degimo paimi gal tik apie puse malku energijos... granulinis pecius tik gal paima jau bent 70-80% energijos is kuro - jei eksplotuotojas moka ji suderint normaliai. tos malkos - labai ten nekonkretus energijos kiekiai i sildyma nueina. labai nuo individualios situacijos priklauso. su akumuliacine tu taupai malkas. bet kai jos sakykim nuosavos ("nemokamos" )- net akumuliacine tampa beprasmiska kaime kokiam tu labai optimistiskai skaiciuoji tuos energijos kiekius. tas energijos "taupymas" cia didziausias paskutiniu 20 metu viesai rutuliojamas briedas Lietuvoje... is tikro realus energijos kiekiai paciame sildyme nera dideli - palyginus su malku energetiniu kaloringumu. o namo persiltinima reiketu vertint mazdaug taip: galima vaiksciot iprastai apsirengus visus metus. ir gerai paryt ir daug judet, kad susilt. ieskot naturaliu uzuoveju. cia atitiktu D sandarumo klase. galima tipo koki nors palta ziema uzsimest . ir megsta kepure. cia atitiktu C klase. galima paimt modernu kombenzona su sintetiniu pluostu ir termoventiliacijos isplanavimu. cia atitiktu B klase. o galima ilist i celofanuota apsiltinta skafandra - cia atitiktu A klase. o galima dar ir prisimyzus celofaniniam skafandre but - cia jau A+ klase. o jei ir apsisykus ir apsimyzus kentesi ir dziaugsiesi ta "vidine" siluma - cia jau A++ ir aukstesnes termosandarumo +++ klases
bahuriux 2020-09-06 15:29
Normaliai viską parašei, bet kam tau reikia vistiek ant galo apsikakoti ant viso forumo? Aukšo energinio efektyvumo namai reikalingi tam, kad nesukrušti su pigiausiu ir daugiausiai darbo reikalaujančiu šildymo būdu, kad būtu galima namus šildyti kad ir elektra tiesiai per tenus, dar geriau jei ta elekra bus pagaminta saulės elektrinės. Juo labiau kad skirtumas tarp kainos "kiauro" ir šilto namo išvis abejoju ar yra jei įskaitysim, šildymo sistemos kainą vs galimai jokios sistemos, katilinių, malkinių ir kaminų vs rekuperatorius + šiltinimo medžiagos. Ar teigsit kad 19 amžiaus trobos yra labai geras pasirinkimas gyventi 21 amžiuje?
Arunas1948 2020-09-06 15:58
Kur augau, netoli buvo kareivines pastatytos caro laikais, butai karininkams buvo metro muro sienos, vasara budavo vesa o tik ipusejus ziemai pradedavo sildyti, tai kada buvo kytresni zmones, krusasi su visokiom vedinimo sistemom, butent pastebejes tai savo namui dariau storas sienas 60 cm, pasiteisino kaip tos caro laiku sienos.
AAA000 2020-09-06 18:52
man tiesiog juokinga, nes as domejausi kaip tas energetinio taupumo "standartas" isvis atsirado pradzia buvo visai nebloga. tiesiog paime bendra energijos kieki ir isdeste pagal proporcijas. ten jie tik norejo pati suvartojima pamazint - nes europoje, ypac skandinavijoje - isnaudoja per metus apie 10000-12000 kwh. vienam zmogui. paime imliausias sritis - ypac sildyma-kondicionavima ir apsvietima. ir ivede tas klases, iki A. jokiu + isvis pradzioje nebuvo ir tvarka buvo daugmaz logiska. pereit i A lygi. o paskui prasidejo - reikalus perime buhalteriai ir pramone. buhalteriam nesvarbu - jie tik zino kad A geriau uz B, o A+ geriau uz A kuo ten skiriasi A+ nuo A jiem visiskai neidomu. o pramoneje perime reikala vadybininkeliai-piarscikai. jie irgi lygiai taip pat zino, kad dauktas patraukliau atrodo - jei uzrasoma vietoj A - A+ ar A++ nors realios naudos energetiskai nera. juokingiausia atsitiko su saldytuvais... ten ta energetinio naudinguo klase gali kelt iki kosmoso. technologiskai padaryk vos ne vakuma, ir atitiks belenkokia A+++++++++++ klase. ir prasidejo nesamone. realus sutaupomos energijos kiekis beveik nemazeja - bet klases puciasi kaip ant mieliu. va ir viskas. ir yra vartotojai-loxeliai - kur bando sitose asilu "lenktynese" sudalyvaut. nes galvioja kad cia vertingas prizas laukia kazkoks ar kazkas tokio va ir tu su ta savo 19 amziaus troba. net terminus parinkineji kaimietiskus komfortas ir gerove nera iperkamu irenginiu kiekis. as sutinku, kad dabar sildymo klausimas geriau isnagrinetas. daugiau pasirinkimo yra. bet tiesiog zinojimas ir taikymo praktika yra labai skirtingi dalykai. o kai buhalteriai pradeda reguliuot tokias sritis kaip sildymas, tai tuoj prieisim prie tvarku, kai atomines kuro atliekas susmulkins ir prades butuose kaupt kaip privaloma silumos saltini. ar panaudos kokioms savaime sildancioms A++++ lygio dangoms. ir jas bus privaloma susimontuot buste
immortallt 2020-09-06 23:57
Dabar A+ reikalauja. Vargu ar spėsi projektą pabaigti, tai reikės jau A++. Jis mažai ką supranta apie statybos kaštus, teoriniame lygmenyje pasamprotauti gali ir filosuoja, kad apšiltinimas blogai, bet kaminą stayti gerai. Statyti didesnį namą, kad tilptų katilinė gerai, vėlgi, skirti dėmesį kad darbai būtų padaryti kokybiškai - blogai. Čia iš tų, kur su kirviu namą stato (pastatėme pavėsinę su benzopjūklu ir kirviu, nuokrypiai atsirado iki 4mm per 12 metrų), ir aiškina, kad namas turi "kvėpuoti", tik kvėpavimą turi omeny, kad užuolaidos plaikstosi, kai iš tikrųjų tai yra drėgmės išleidimas iš sienų.
AAA000 2020-09-07 01:33
tu matyt is tu labai protingu buhalteriu, kur nusiperka lenkiskas plastikines lauko dailylentes - ekonomiskiausias rinkoje pagal kokybes ir kainos santyki. ir susikala bute. o paskui reikalauja kad valstybe kontroliuotu A+++ standarta griezciau - nes vaikai nupliko del svino pertekliaus kondicionuotam ore arba is tu, kur uzdusta ismanioj saunoj nuo co2 pertekliaus, nes uzstrigo trieige sklede. ar uzsilenkia nuo antfizo misinio super kombinuotoj vandens pasildymo oras-kosmosas sistemoj ar is is tu, kur peles pragrauze popamatini apsiltinimo sluoksni, pamatas itruko is uzvirto perdengimas miegant nu arba jei oreivis koks isireze i namo siena, kampas nugriuvo - ir super keraminiai islengvinti blokeliai galva praskele. o draudimas nutare nedengt - nes toks atvejis nebuvo numatytas teisiskai nepriekaistingos ir penkiu nepriklausomu konsultantu-ekspertu perziuretoj sutarty rekomnenduojamoj lizardo studijos apzvalgose... jei tau patinka tokiu sudu uzsiiminet - tai nereiskia, kad idiotai jau visur aplink
immortallt 2020-09-07 13:51
Ir nepataikei nė į vieną vietą, nes čia pas mus tik pats nesigaudai realiame pasaulyje. Namas atlaikytų didesnį smūgį nei bet koks plytinis/blokelių. Pamatas galėtų kaboti, net jei išsižiotų 3m pločio skylė. Galbūt kažkiek išlinktų, jei po atramine kolona, ir pradėtų grindys traškėti. Namas ir atsparesnis gaisrui, nei dauguma plytinių/blokelių, nes visur dvigubas gipsas su priešgaisriniais plokščių sujungimais, ten, kur siūlių perleisti nepavyko.