Sukurta unikali baterija, kuri gali veikti net 20 metų - naudoti galima pačiomis ekstremaliausiomis sąlygomis  (2)

Rusijos nacionalinio mokslinių tyrimų technologinio universiteto „MISiS“ mokslininkai teigia sukūrę kompaktišką branduolinę bateriją, kuri gali tarnauti iki 20 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši branduolinė baterija yra tris kartus mažesnė nei ankstesni jos analogai, o gamybos sąnaudos sumažėja 50 procentų. Tai lemia nauja technologija – originali nikelio beta-voltatinio elemento mikrokanalinė 3D struktūra. Šiuo atveju radioaktyvus elementas yra dedamas abiejose mikrokanalinės plokštelės pusėse, kas supaprastina elementų gamybos technologiją, taip pat padeda valdyti atvirkštinę srovę, kuri „pavagia“ baterijos energiją.

 

Mokslininkai teigia, kad speciali mikrokanalų struktūra padidina efektyvų beta radiacijos efektyviosios konversijos plotą 14 kartų, o tai sąlygoja bendrą branduolinės baterijos srovės padidėjimą.

Tokia baterija galėtų būti naudojama esant ekstremalioms temperatūroms ir sunkiai pasiekiamose (arba visiškai nepasiekiamose) vietose: kosmose, po vandeniu, didelio aukščio vietovėse.

Mokslininkų teigimu, beta-voltatinio elemento pagrindu pagaminta baterija turi didelį potencialą, nes visose pramonės šakose auga patikimų ir ilgą tarnavimo laiką turinčių baterijų paklausa. Atsižvelgdami į unikalias baterijos savybes – mažą dydį ir saugumą – mokslininkai mano, kad tokios baterijos galės užimti didelę elektros energijos tiekimo rinkos dalį.

 

Kūrėjai jau baigia šio išradimo tarptautinio patentavimo procedūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(67)
(11)
(56)

Komentarai (2)