„Su-57“ pametė gaubtą? Naujame vaizdo įraše užfiksuotas kabrioletu virtęs naujas Rusijos naikintuvas (Video)  ()

Naujame vaizdo įraše užfiksuotas vis dar bandomas naujas Rusijos naikintuvas „Su-57“. Šis orlaivis pirmą kartą pakilo dar prieš dešimtmetį, tačiau tarnybos dar nepradėjo. Čkalovo Valstybinio bandomųjų skrydžių centro 100-mečiui skirtame vaido įraše matomas be gaubto lekiantis „Su-57“. Kas nutiko naikintuvui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Su-57“ - tai naujas Rusijos penktos kartos dvimotoris naikintuvas, kuriamas nuo 2002 metų. Karinio naikintuvo kūrimo procesas įprastai niekada nėra greitas procesas, tačiau prie „Su-57“ dirbama išties labai ilgai. Lėktuvas pirmam skrydžiui pakilo dar 2010 metais. Planuojama, kad jis šiemet pradės tarnybą, bet koks dabartinis šio Rusijos Karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų naikintuvo statusas - neaišku.

Aišku tik tiek, kad projektas nėra ir nebus atšauktas. Šis bent 42 milijonus dolerių kainuojantis žaisliukas Rusijai yra labai reikalingas, siekiant išlaikyti pajėgų šiuolaikiškumą ir per daug neatsilikti nuo kitų šalių ginkluotės.

Naujame vaizdo įraše, skirtame Čkalovo Valstybinio bandomųjų skrydžių centro 100-mečiui, trumpai pasirodo ir „Su-57“. Įdomu tai, kad jis neturi gaubto - naikintuvo pilotas sėdi praktiškai lauke (apie 1:10):

 

Kas vyksta? Iš tikrųjų, nieko labai įdomaus - vyksta bandymai. Gaubtas naikintuvui reikalingas dėl dviejų priežasčių - apsaugoti pilotą nuo aplinkos ir sukurti aerodinamišką orlaivio profilį. Ir naikintuvas privalo galėti skristi be jo.

Gaubtą galima prarasti įvairiai - jį gali nuplėšti konstrukcinis defektas ir paties naikintuvo manevrai ar priešo šūviai. Dėl tokio pažeidimo negalima prarasti viso naikintuvo - tai tiesiog būtų nepriimtina. Taigi, vykdomi tokie bandymai - naikintuvas pakyla be gaubto ir pilotas skrisdamas skirtinguose aukščiuose bei skirtingu greičiu tikrina, ar neatsiranda kliūčių lėktuvo valdomumui.

 

Sakome, kad „Su-57“ dar nepradėjo tarnybos ir tai yra tiesa, bet tik oficialiai. Bandymai Sirijoje buvo vykdomi 2018 ir 2019 metais. Naikintuvas yra praktiškai užbaigtas.

„Su-57“ tarnaus Rusijoje, tačiau šalis norėtų eksportuoti naikintuvą ir į kitas šalis - tai palengvintų programos atsipirkimą. Turkija yra vienas iš potencialių pirkėjų - tikrų tikriausia NATO narė. Stambule „Su-57“ paskutinį kartą pasirodė šiek tiek daugiau nei prieš metus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(28)
(14)

Komentarai ()