Vartotojai iš tiesų buvo klaidinami? Pradėtas tyrimas dėl „Circle K“ dyzelino reklamos  ()

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Circle K Lietuva“ galimai klaidinančios žieminio dyzelino reklamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VVTAT patvirtino, kad pradėjo tyrimą atsižvelgusi į Biodegalų asociacijos ir dviejų vartotojų pateiktus skundus.

Šiais metais „Circle K“ vykdė reklamos kampaniją, kurios metu pristatė naujos sudėties žieminį dyzeliną.  „Circle K“ reklama buvo skleidžiama degalinėse, internete. Bendrovės svetainėje buvo pateikti teiginiai, pavyzdžiui, „Saugi bio dalis – 0% RRME“, taip sukuriant vartotojui įspūdį, kad HVO biopriedą naudoti yra saugu automobiliui, o naudoti RRME – nesaugu.

Pasak asociacijos Biodegalų asociacijos prezidento Mindaugo Palijansko, nė vienas iš naudojamų teiginių nėra pagrįstas įrodymais – nepateikti jokie atliktų mokslinių tyrimų rezultatai, nėra nuorodų ir į kitus tinklalapius ar oficialias duomenų bazes, kur vartotojas galėtų plačiau susipažinti su atliktais tyrimų rezultatais ir įsitikinti šios informacijos teisingumu.

Reklamoje „Circle K“ skatino naudoti dyzeliną su HVO biodegalais, kartu menkinant biodegalų iš rapsų metilo esterio (RRME) savybes – esą  RRME biodegalai yra nesaugūs žiemos sąlygomis, dėl jų blogiau veikia automobilio variklis.

 

Pasak M. Palijansko, tai, kad RRME maišymas į dyzeliną žiemos nedaro jokios neigiamos įtakos dyzelino techninėms savybėms yra pripažinęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, kelios nepriklausomos sertifikuotos laboratorijos, tai įrodyta ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto atliktame praktiniame tyrime. Be to, RRME biodegalai yra standartizuoti tiek ES, tiek Lietuvos mastu, vadinasi, yra užtikrintas jo reikiamas kokybės lygis.

Nors praėjusi žiema buvo rekordiškai šalta, kai temperatūra siekė net daugiau nei -20 laipsnių, vartotojų nusiskundimų dėl dyzelino su RRME kokybės nebuvo gauta.

Kas „nesaugu“ Lietuvoje, saugu Norvegijoje

Praėjusią žiemą Lietuvoje „Circle K“ nepardavinėjo klientams dyzelino su RRME biodegalais, bet prekiavo juo šiauriau esančioje Norvegijoje. Tai parodė Biodegalų asociacijos užsakytas cheminės sudėties dyzelino tyrimas, kurį Norvegijoje atliko tarptautinė bendrovė „SGS Belgium“. Mėginių rezultatai parodė, kad „Circle K“ dyzeline buvo užfiksuota 7,2 proc. RRME biodegalų dalis.

 

„Jei Lietuvoje „Circle K“ RRME biodegalus įvardija „nesaugiais“, tai kodėl jais prekiauja Norvegijoje – šalyje, kurioje žiemą temperatūros yra dar atšiauresnės nei Lietuvoje“, - klausė M. Palijanskas.

Norvegija – viena iš didžiausių eksporto rinkų Lietuvos biodegalų gamintojams. Lietuvoje pagaminti RRME biodegalai atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus ir eksportuojami į Skandinavijos šalis.

Dvejopi standartai dėl palmių aliejaus

Šią žiemą dauguma Lietuvos degalinių tinklų prekiavo žieminiu dyzelinu su HVO biopriedu, kurio sudėtyje naudojamas palmių aliejaus produktas. Biodegalų asociacijos skaičiavimais, šio HVO priedo vieno litro degalų kaina yra 3-5 euro centais didesnė nei dyzelino su lietuvišku RRME biopriedu.

Lietuvoje „Circle K“ žiemos metu taip pat prekiavo dyzelinu su palmių aliejaus produktu, nors Norvegijoje elgiasi priešingai – deklaruoja tvarų požiūrį į biodegalų kilmę ir nenaudoja dyzelino su palmių aliejumi dėl aplinkosauginių aspektų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(12)
(18)

Komentarai ()