Išradimas, visiems laikams pakeitęs darbą kompiuteriu: štai kaip buvo išrastas „copy and paste“ - viskas prasidėjo nuo... paprasčiausių žirklių ir klijų (Video)  (1)

Sužinokite kaip atsirado išradimas, be kurio dabar neįmanoma įsivaizduoti darbo kompiuteriu: cut (iškirpti), copy (kopijuoti) ir paste (įklijuoti) komandos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios komandos dabar yra tokios visur, kad beveik sunku įsivaizduoti, jog jas reikėjo sugalvoti. Ir tai padarė Larry Tesleris, miręs pernai vasarį.

Tesleris dirbo tuometiniame „Xerox“ filiale esančiame „Palo Alto“ tyrimų centre, kuriame atliko įtakingiausius savo darbus.

„Nuo 1968 iki 1970 m. aš kartais tvarkydavau vietinį ketvirčio ne pelno organizavimą“, - rašė jis. „Pjaudamas ašmenimis ir įklijuodamas klijais, aš įsivaizdavau interaktyvią puslapio makiažo sistemą, kuri supaprastintų procesą". Netrukus jis gavo galimybę tai išbandyti ir atskleisti vieną pagrindinių tuo metu programinės įrangos kūrimo principų.

Turėdamas pagrindinį pažintinės psichologijos pagrindą, Tesleris buvo priverstas padaryti programinę įrangą kuo paprastesnę ir intuityvesnę. Jis buvo įsitikinęs, kad didžioji dalis to meto programinės įrangos buvo valdoma visiškai netinkamu būdu: modais (režimais).

Modai buvo skirtingos būsenos, į kurias vartotojas galėjo įdėti kompiuterio programą, kad atliktų įvairius dalykus. Tam tikras klavišo paspaudimas, kuris kažką padaro vienu režimu, gali padaryti ir visai kitą.

Tesleris buvo nusistatęs prieš modus dėl kelių priežasčių. Vartotojai buvo linkę įstrigti mode, kuriame jie nenorėjo būti, nežinodami, kaip ių jo išeiti. Jie turėjo išmokti skirtingų tų pačių klavišų funkcijų, o tai gali būti ypač painu teksto redaktoriuje. Čia vartotojai gali tikėtis, tarkim, klavišo F įvesti F, o ne padaryti ką nors kita (ir galbūt kažką destruktyvaus). Galiausiai režimai linkę naudoti „priešdėlio sintaksę“, o tai reiškia, kad vartotojas turi pasirinkti komandą prieš objekto veikimą.

 

Jei priešdėlių sintaksė atrodo šiek tiek abstrakti, galime paimti vieną iš Teslerio pavyzdžių – NLS (arba „oN Line System“), novatorišką kompiuterinę sistemą, sukurtą 1960-aisiais, kuri pirmą kartą pademonstravo langus ir susietą hipertekstą, jau nekalbant apie pelės valdymą.

Teksto ištrynimas buvo visiškai kitoks procesas, nei žinome šiandien: vartotojas pasirinkęs komandą „Ištrinti“ (faktiškai programinę įrangą perkelia į laikiną ištrynimo režimą) ir tada parenka tekstą, kurį nori ištrinti. Perkeliant ar įterpiant tekstą reikėjo panašių procesų.

Priešingas požiūris, kuriam pritarė Tesleris, buvo „priesagos sintaksė“, kai tekstas, kurį reikia paredaguoti, pasirenkamas prieš atliekant komandą. Atrodo nereikalinga sakyti, kad tai yra geresnis būdas nei priešdėlių sintaksė, tačiau tuo metu Tesleris turėjo racionalizuoti, kodėl: psichinio stebėjimo režimai blaško vartotojus ir kad komandų pasirinkimas kaip paskutinis žingsnis turi aiškų pranašumą, kai jie vyksta iškarto.

 

Tesleris nepradėjo visiškai nuo nulio. Briano Tolliverio teksto redaktorius TVEDIT turėjo komandą, pavadintą „Oops“, kad panaikintų klaidas. Ji taip pat turėjo galimybę „nuskaityti“ netyčia ištrintą tekstą. Tesleris tai suprato kaip žingsnį link bemodinio teksto redaktoriaus.

1975 m. Tesleris, kartu su programinės įrangos inžinieriumi Timu Mottu, sukūrė redaktorių, vadinamą „Gypsy“, ir būtent Mottas sukūrė dukart pelės spustelėjimą, norint pasirinkti atskirus žodžius.

„Gypsy“ redaktoriuje taip pat pirmą kartą pasirodė šiandien mums yra savaime suprantamos teksto redagavimo komandos: bold (paryškintas), italic (kursyvas) ir underline (pabrauktas), taip pat pasirinktų teksto blokų vilkimą, redaguojamą teksto paieškos lauką ir teksto kopijavimą ir įklijavimą.

„Apple“ ir „Microsoft“ toliau įtvirtins bemodinę programinę įrangą, tačiau Larry Tesleris šiandien programinė įranga atrodytų visai kitaip, jei nebūtų jo vadovaujančios įtakos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (1)