Skamba kaip fantastika, bet tai jau vyksta: JAV naikintuvai ginkluojasi lazeriniais ginklais - gebės numušti net garso greičiu lekiančius taikinius (Video)  ()

JAV oro pajėgos pirmą kartą pristatys pagrindinius būsimo gynybinio taktinio lazerinio ginklo prototipo komponentus vėliau šį mėnesį. Ginklas bus pritaikytas naikintuvams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Likę komponentai bus pristatyti vėliau šiais metais, t. y. liepos mėnesį, pranešė Karinių oro pajėgų tyrimų laboratorija.

Kaip veiks lazerinio ginklo sistema?

„SHiELD“ programa, pradėta 2015 metais, kuria lazerinių spindulių sistemą, kuri bus montuojama orlaivių ginklų lizduose. Ši sistema pademonstruos orlaivių gynybines galimybes prieš „oras-oras“ ir „žemė-oras“ raketas.

„Boeing“ neseniai baigė surinkti orlaivio korpusą, kuriame įsikurs lazerinio ginklo valdymo sistemos.

„Lockheed Martin“ yra pasirašiusi sutartį dėl lazerinės sistemos kūrimo, o „Northrup Grumman“ yra atsakingas už jos valdymo sistemas naujos kartos naikintuvuose.

 

Dr. Jeffas Heggemeieris, „SHiELD“ programos vadovas, sakė: „Pagaliau turėti posistemius laboratorijoje yra didžiulis žingsnis į priekį, norint pamatyti sistemos pabaigą“.

Daugybė vėlavimų nuo 2015 m. reiškė, kad visi užgniaužę kvapą laukė šių lazeriniais ginklais aprūpintų naikintuvų. Tačiau pakankamai lengva suprasti, kodėl tokia didžiulė įmonė susiduria su daugybe vėlavimų. Vienas iš techninių iššūkių, su kuriuo teko susidurti komandoms: sukurti sistemą, kuri galėtų tiksliai numušti judančius taikinius, skrendančius garso greičiu.

Negana to, kaip pabrėžė Heggemeieris: „Įsivaizduokite, kokie trikdžiai ir įtampa yra; vėjo greitis, turbulencija ir greiti orlaivio manevrai, kuriuos teks įveikti lazerinei sistemai. Pirmiausia turėjome išspręsti tuos iššūkius – o tai užtruko.“

 

Tai reiškia, kad pastaraisiais metais komandos pasiekė keletą svarbių etapų, pavyzdžiui, kai jos sėkmingai nuskraidino F-15 reaktyvinį lėktuvą su pritvirtintu lazeriu.

Galimybė lazerio spinduliais numušti judančias raketas skrydžio metu ir uždaroje aplinkoje, kaip nurodo AFRL, yra kovų ateitis. Atsižvelgiant į tai, kad lazerio ginklus gauna ne tik JAV oro pajėgos, bet ir JAV armija, akivaizdžiai tokiais lazeriniais ginklais aprūpintų naikintuvų galime tikėtis jau labai greitai.

Pilnas visos sistemos bandymas turėtų įvykti 2024 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(3)
(39)

Komentarai ()