Atskleistas juodasis Prancūzijos istorijos epizodas: tai buvo ignoruojama ir slepiama ištisus dešimtmečius (Video)  ()

Dešimtmečius trukusių baisių ir prieštaringų branduolinių bandymų, kuriuos Prancūzija atliko Prancūzijos Polinezijos salose, mastas buvo atskleistas naujoje ataskaitoje, kuris, anot tyrėjų, buvo slepiamas ir ignoruojamas dešimtmečius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-19 Atskleistas juodasis Prancūzijos istorijos epizodas: tai buvo ignoruojama ir slepiama ištisus dešimtmečius (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 1966 m. Prancūzija slapta pradėjo naują branduolinių bandymų programą Polinezijos atoluose Moruroa ir Fangataufa – įslaptintą karinę programą, kuri tęsėsi 30 metų ir per kurią buvo atlikta beveik 200 branduolinių sprogimų, kol baigėsi masiniais protestais 1996 m.

Naujo dvejų metų tyrimo, kurį atliko tarptautinė saugumo tyrėjų, duomenų mokslininkų ir tiriamųjų žurnalistų komanda sujungė ir išanalizavo maždaug 2000 puslapių dabar išslaptintos Prancūzijos vyriausybės ir karinių dokumentų archyvą.

Be to, jie apklausė dešimtis suinteresuotų žmonių – įskaitant Polinezijos gyventojus, buvusius kariškius ir mokslininkus, kad susidarytų aiškesnį vaizdą apie 193 branduolinius bandymus, įvykdytus Moruroa ir Fangataufa vietose, kurias iki šiol gaubė slaptumas ir biurokratija.

Panaudojus naują 3D modeliavimą, pagrįstą apgyvendintų regionų duomenimis, kuriuose po sprogimų įvyko radioaktyviųjų nuosėdų, ataskaitoje pateikiamos nepatogios ir šokiruojančios išvados.

„Pagal mūsų skaičiavimus, remiantis moksliniu pakartotiniu gautų dozių įvertinimu, buvo paveikta 110 000 žmonių, tuo metu beveik visa Polinezijos populiacija“, - aiškina tyrėjai.

 

Dokumentų duomenys rodo, kad radioaktyviųjų dalelių užteršimas apgyvendintuose regionuose buvo vėžio atvejų padidėjimo priežastis.

Nors pirmaisiais programos metais buvo atlikta daug nesaugių bandymų, 1970-aisiais paleisti galingesni ginklai kėlė dar didesnę riziką Prancūzijos Polinezijos gyventojams – 1971 ir 1974 m. bandymai atskleidė didžiulius vėjo nešamų radioaktyviųjų dalelių debesis virš gyvenamų teritorijų, o gyventojai niekada nebuvo perspėti.

Tuometiniai karo mokslininkai žinojo, kad užterštumas ant žemės, ore ir geriamajame vandenyje kelia rimtą pavojų – ypač pažeidžiamiems vaikams, kurių daugeliui vėlesniais metais po bandymų išsivystė vėžys.

Nepaisant to, net kai orų prognozės rodė, kad vėjas nuodingus debesis perneš į apgyvendintas salas, pareigūnai neatidėjo bandymų. Apskaičiuota, kad 1974 m. sprogus bombai „Centaure“, 110 000 polineziečių buvo paveikti didele radiacijos doze. Tuo metu bendras Prancūzijos Polinezijos gyventojų skaičius buvo 125 000.

Iki šiol tik 454 žmonės iš Prancūzijos vyriausybės yra gavę kompensaciją už bandymų poveikį sveikatai, o valdžios institucijos atmetė daugiau nei 80 proc. ieškinių.

 

Remiantis naujomis išvadomis, dešimtys tūkstančių žmonių dabar gali teisėtai reikalauti kompensacijos už šias praeities skriaudas.

„Yra apie 110 000 žmonių, o ne 10 000, kaip įtaria vietos sveikatos apsaugos institucijos, kurie galėtų reikalauti kompensacijos iš Prancūzijos valstybės, jei jiems išsivystytų vienas iš pripažintų vėžio atvejų“, - rašo mokslininkai.

Branduolinių bombų bandymai paveikė ne tik vietinius gyventojus. Remiantis Prancūzijos gynybos ministerijos susirašinėjimu elektroniniu paštu, apytiksliai 2000 iš 6000 karinių ir civilių darbuotojų, dalyvavusių bandymuose, taip pat buvo paveikti ir jau turi „arba susirgs radiacijos sukeltu vėžiu“.

Didžioji dalis mokslininkų įvertintų duomenų gaunami iš dabar išslaptintų ir atviros prieigos šaltinių. Tyrėjai pateikė išsamią jų metodikos informaciją ir įsipareigojo toliau pasidalinti savo rezultatais su visuomene ir mokslo bendruomene.

Po to, kai dešimtmečiais poveikio mastai buvo slepiami ir neigiami, pagaliau atskleidžiama šių baisių įvykių tiesa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(5)
(36)

Komentarai ()