Mokslininkai sukūrė egzoskeletą, kuris padės eiti 40 % greičiau, bet kam to reikia? (Video)  ()

Stanfordo universiteto mokslininkai sukūrė kulkšnies egzoskeletą, kuris pastebimai padidina ėjimo greitį. Tik tai nebus prietaisas niekur nespėjančiam jaunimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - savotiškas robotizuotas įtvaras, kuriamas vyresnio amžiaus žmonėms. Su amžiumi silpsta raumenys, sąnariai praranda lankstumą, o ir nervų funkcija ima prastėti, todėl signalai ne taip efektyviai perduodami iš smegenų į raumenis. Visa tai (bei papildomos su senatve siejamos ligos) reiškia, kad vyresnio amžiaus žmonės dažnai vaikšto labai lėtai. Dėl to jie dažnai skundžiasi gydytojams, tačiau šie mažai kuo gali padėti.

Lėtas ėjimas nėra tik šiaip nepatogumas. Žinoma, eidamas greitai žmogus sunaudoja daugiau energijos, tačiau tuo pat metu daugiau laiko lieka poilsiui. Be to, lėtumas gali būti ir saugumo problema. Ir gali riboti prieinamas veiklas.

 

Taigi, mokslininkai kuria kulkšnies egzoskeletą, kuris pagreitina žmogaus žingsnį. Dabar testuojamas prototipas dar yra pakankamai didelis - jis net nėra mobilus ir negali palikti laboratorijos. Tačiau užbaigtas daiktas būtų lengvai paslepiamas po kelnėmis. Mokslininkai šį išradimą išbandė su 10 jaunų ir sveikų žmonių. Jie išbandė 5 egzoskeleto režimus ant bėgimo takelio. Iš pradžių algoritmas pritaiko egzoskeleto parametrus prie žmogaus eisenos, o tuomet šis prietaisas veikia kaip mechaninis blauzdos raumuo.

 

Bandymai parodė, kad toks egzoskeletas galėtų net 40 % padidinti žmogaus ėjimo greitį. Jauniems žmonėms to nereikia, o štai vyresnieji jau galėtų neatsilikti šeimos narių. Energijos panaudojimo efektyvumas išaugo tik 2 %, tačiau tai nebuvo vienas iš tikslų. Naudotojas galėtų pasirinkti norimą ėjimo greitį ir savo kelionės tikslą pasiektų greičiau ir efektyviau.

Žinoma, prireiks dar nemažai bandymų, kol įrenginys bus sumažintas ir ištobulintas. Bet toks egzoskeletas padėtų ne tik vyresniems žmonėms, bet ir neįgaliesiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()