Britai, sovietai, o dabar amerikiečiai – Afganistanas, pramintas „imperijų kapinėmis“. Iš kur atsirado žiaurusis Talibanas, ką reiškia grupuotės pavadinimas ir kaip pirmą kartą atsidūrė valdžioje: valdė itin brutaliais viduramžiškais metodais (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

daynewss 2021-08-16 09:28
<...>vykdė išdegintos žemės politiką – sudegino didžiulius derlingos žemės plotus<...> - žiūrėjau per Natgeo ar Discovery laidą apie tai, kaip Talibanas degino aguonų laukus ir vertė atsisakyti "žemdirbystės" amato, o nepaklususius žudė. Tai čia kvepia propaganda. Beje, nežinau kaip galima išdeginti derlingą žemę. Napalmu? Kaip aborigėnai Australijoje degina žolę ar lenkai Vilniaus rajone savo sodybas degindami žolę, tai jau nieko? Juk "derlinga žemė" yra 30-50 cm biohumuso sluoksnis, esantis virš smėlio. Aišku, čia Lietuvoje. Afganistane tas sluoksnis gali būti ir mažesnis, bet vis vien skamba neįtikinamai.
sigun 2021-08-16 15:23
Posakis "išdegintos žemės politika" nebūtinai reiškia deginimą tikra šio žodžio prasme. Tai gali būti tiesiog pastovūs plėšimai, turto naikinimas, žmonių iš(si)varymas, kol arba visi pabėga arba miršta.
kestutisz 2021-08-16 16:23
"Afganistanas išlieka neįveikiamas riešutas pasaulio galingiesiems" - na, bet užkariauti jį iš esmės pavyksta visiems. Tik nepavyksta pertvarkyti pagal save. Dabar jei žiūrėti žinias - tūkstančiai žmonių ne tik, kad užstrigę keliuose į oro uostus, bet ir realiai kabinasi ant JAV kariuomenės transporto lėktuvų važiuoklės, krenta nuo jų iš didelio aukščio etc. Baisu realiai, bet. Bet kaip čia yra, kad milijoninis (4m+) miestas dreba nuo tūkstantinės neoficialios kariuomenės (pagal wiki - gal 200k viso, bet jei jie jau taip tikrai masiškai pultų - sąjungininkai tikrai juos matytų be jokių priedangų ir galėtų sunaikinti)? Nėra, kad būtent per visus tuos išorinius gelbėtojus taikieji nebegali/nebemoka apsiginti? Iš vienos pusės - iki dantų ginkluoti talibai, iš kitos visiškai nuginkluoti žmonės, kurių bet koks bandymas pasiruošti kažkokiai ateičiai/konfliktui gesinamas (ginkluotas? - talibas!).
UTF16 2021-08-16 16:47
Nes ten nieko nėra, tik nuolatinė karo būsena ir islamas. Kai tu nieko neturi, neturi ir ko prarasti, gali visą gyvenimą kariauti. Šalyje skaityti nemoka net pusė žmonių, o tie, kurie moka, skaito iš esmės tik koraną. Tai šaliai ne kareivių reikia, o mokytojų. Dar labai padėtų, jeigu mokytojai dėstytų ne tik islamą ir nebūtų žudomi.
vytautas50 2021-08-16 16:58
kestutisz 2021-08-16 17:03
Na kaip nieko nėra - va net žiūrint kokius reportažus apie tai kaip bėga - https://www.youtube.com/watch?v=9lPOJq_zv_k - normalus miestas, gal greičiau net priemiestis. Pagal wiki - 4+ milijono žmonių. JAV karių ten likę ir taip bebuvo gal apie 4k. Tad ir neina apsispręsti kas ten labiau - ar tikrai niekam (išskyrus pradėjusius "netikėtai" bėgti) visų tų vakarų nereikia, ar kad kai svetimos pajėgos saugo - nebelieka supratimo/galimybių kaip tą savo gyvenimą apginti.
UTF16 2021-08-16 17:31
Taip, šalyje yra automobilių ir pastatų. Ir kas iš to? Čia turbūt dar reikia paminėti, kad gyvenimas sostinėje bet kurioje šalyje labai skiriasi nuo kitų regionų. Faktas lieka faktu: tai yra be galo skurdi ir beraštė šalis, kuri pasauliui gali mažai ką pasiūlyti. JAV pasiekė savo ta prasme, kad atkeršijo už 9-11. Daugiau jiems ten nebuvo kas veikti.
UTF16 2021-08-16 17:40
. Per praeitą teroro laikotarpį jie pastebėjo, kad kai kurie egzekuciją išgyvendavo, tai vėliau buvo nuspręsta užvažiuoti su buldozeriu ant viršaus papildomai. Nežinau, kaip jūs, bet gėjus, negėjus – aš iš ten bėgčiau.
vytautas50 2021-08-16 17:46
UTF16 2021-08-16 17:52
vytautas50 2021-08-16 18:02
gytis13 2021-08-16 21:47
To vytautas50 O kodėl jūs manote kad religinis fanatikas bus geras karys kadangi jis nieko nebijo? Atvirkščiai, tokie fanatikai lengvai žūva ir gali tapti patrankų mėsa normaliai parengtai armijai. Kamikadzės ir mirtininkai nei vienai armijai nepadėjo laimėti, jie tik įvaro baimės ir paveikia psicjhologiškai. Galų gale ir fanatikas ir kitos pusės karys turi tokius pačius ginklus, taigi galimybės lygios, kulka visus vienodai ima. O Afganistane tiesiog nėra supratimo kas yra šalis ir kas yra valstybė, tad apart religinio fanatizmo nėra už ką kariauti. Juk mūsų Lietuvos nepriklausomybę 1919 iš principo apgynė žemdirbiai, kuriems tikslas buvo gauti žemės ir kuriems daėdė karo meto ubagynas ir betvarkė, taigi buvo idėja už ką kautis
AAA000 2021-08-16 23:45
bet ten uztat turi supratima apie aviu ir aguonu auginima. nes tokio dalyko, kaip "naudingu iskasenu" jie negali suvalgyt - kol neorganizuoti iki regiono masto. nu tai ir kariauja avipisiai ir narkusos uz savo idejas. talibanas cia sukarintas religinis lygmuo. organizacija didele, nes daug prisimokino patys. panasiai kaip kryziaus zygio laiku vienuoliu ordinai - su savo vidine ekonomika paremta principe daline vergove ant vietiniu bazes. ------- uznest europietiskos imperijos lygmeni per daug sudetinga. nors imanoma. tik reikia ziauriau tiesiog pirmas dalykas - tai reikia sunaikint bet kokias religijas is esmes. ir atimt visus vaikus. ivest visos teritorijos sienu kontrole nuo aplinkiniu valstybiu. o tada reikia mazdaug 40-70 metu, atiminet ciabuviu toliau daromus vaikus nuo mazdaug 5-6 metu (irgi visus) - ir kad visi vietiniai ismirtu nuo senatves - jei nenorima iskart nuzudyt vaikams idiegt europieciu supratimo kulturini modeli su isgyvenimo vietinemios salygomis praktiniais igudziais (avipisimo apmokint). va tada pasisektu siektiek greitesnis sekmingas variantas - iszudant tiesiog visus virs 5 metu. viskas tas pats - tik mazesne populiacine imtis lieka (reiktu papildomai apmokint daugintis) ir sutaupoma laiko - suveiktu per kokiu 20-30 metu. pasiruose tokia kraujuota kaina moket? ta ka "veike" dabar - tai reikia apie 200-300 metu nuolatinai daryt su pastoviu finansavimu ir dar grieztesniu adaptuotos populiacijos rusiavimu ir pastoviai kariaujant su "vietiniu tradiciniu paveldu"... cia "nekraujingas" variantas - bet ar jus norit uz toki moket per savo mokescius (ir dar vaikam palikt) - kol jis taps savarankiskas ir veiksnus? ---------- dabar tiesiog aiski VISISKA nesekme... sudo daug primale ir tiek. cia nieko nesukure. tik kazkoki Afganistano medziokles parka islaike - su "ginkluotu bezdzioniu medziojimo" pramoga ir safari instruktoriu daug priruose. lietuviai irgi kazka net state - ruose safario gidus ir pudrino vietiniams smegenis - kad cia geras darbas vietiniams. o dabar uzdare sita safari parka pagrindinis investitorius ir mokiausi aktyvus medziotojai isvyko. pamojave rankutemis ir sypsodamiesi. o safari gidai be darbo liko ------- kas vyksta dabar? avipisiai atsigavo ir sulindo i smirdincius centrus pasizmonet. apie avis pasisneket. ES ir USA standartizacija praeje safario gidai issibegiojo... VISKAS... kas jum cia dar neaisku?
sub 2021-08-17 10:02
Na spręndžiant iš Vytautas50 komentarų, žmogus visiškai nesusipažinęs su situacija. Talibai turi ginklų, nesijaudink, geriau pasigoogling. Tuo pačiu, dabar perima visa Afganistano armijos paliktą ginkluotę. 9-11 įvykiai gal būt kažkiek ir susiję su Sauo arabija, bet tik tiek, kad iš ten galimai pareina parama Talibanui ir Al-Quedai. Įvykius įvykdė būtent Al-Queda organizacija, Osama bin Ladenas buvo pagrindinis teroristinės atakos organizatorius. Al-Queda yra sunitų organaizacija įsteigta Pakistane 1988 m., Osamos bin Ladeno ir Muhamedo Atif. Talibanas yra Puštūnų genčių organizacija įsteigta Afganistane 1994 m. Abi šios organizacijos praktikuoja Sunitų Islamo atšaką. Islamo valstybė dar viena radiklai Sunitų organizacija, įsteigta 2014 metais, praėjus kelioms savaitėms po to, kai Mosulas buvo užgrobtas ir Talibano vadai pasitraukė ir prisiekė ištikimybę IS lyderiui Abu Bakr al-Baghdadi. Nors Taliban ir Al-Quaeda, abi praktikuoja ekstremistinius sunitų islamo variantus, Talibano grupės moko Deobandi atšakos formą, kuri iš tikrųjų yra ne tokia ekstremali, nei IS ir „Al-Qaeda“ praktikuojama Wahhabi-Salafist tradicija. Nors Talibanas ir „Al-Qaeda“ dažniausiai praktikuoja partizaninį karą, todėl jiems labai sunku susidoroti naudojant tradicines kovos technikas, IS taktika yra daug panašesnė į įprastos armijos.
bmk1245 2021-08-17 10:37
Kai absoliuti dauguma palaiko gyvenimą pagal islamiškąją teisę (sharia), nieko nuostabaus, kad situacija yra tokia kokia yra. Praeis kiek laiko, prasidės pjautynės tarp tų pačių talibų iš skirtingų genčių.
kestutisz 2021-08-17 10:54
Ne tik ginkluotę - jie realiai gi perima visą 20 metų vakariečių ruoštą armiją. Čia ne modžahedai su stingeriais kurių visa laimė baterijos buvo jau pasibaigusios. Žmonių ten buvo irg netoli 200k, na kažkiek nubyrės, bet tai ką daugiau daryt kareiviui jei ne toliau juom būti.
vytautas50 2021-08-17 11:08
sub 2021-08-17 12:02

vytautas50 2021-08-17 12:10
bmk1245 2021-08-17 13:07
Beje, ar kas nors susimąstė, kodėl dauguma muslių yra ))))