Robotų sukilimo nebus? Ko daugelis žmonių nežino apie dirbtinį intelektą ir kodėl jis negali nugalėti žmonių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bmk1245 2021-09-05 10:14
Žmonės daro mirtinas klaidas. Ar tai reiškia, kad neturime intelekto?
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-06 13:49
Gal kaip tik: jei kažkas daro klaidas - tai intelektualus kažkas. Kalkuliatorius klaidų nedaro.
conjurer 2021-09-06 15:43
Na yra įvairių priežasčių dėl kurių kompiuteris gali padaryti klaidą. Nuo didelės energijos kosminių dalelių, iki blogos nanolitografijos. Tisą sakant tokios dalys kaip procesoriai ir atmintis, po gamybos yra testuojami, kad atrasti aukščiausius dažnius prie kurių nebūna klaidų. Kuo aukštesnis stabilus dažnis, tuo brangesnis produktas tampa. Na yra priežasčių kodėl kritiškose užduotyse naudojami keli duobliuoti kompiuteriai. Taip pat reikia atsiminti kad buvo ne vienas HW bug'as, kur tam tikromis sąlygomis skaičiavimas atiduodamas neteisingai. Tiek intel tiek AMD turėjo tokių procesorių, nes kartais tokios klaidos atsiranda labai sudėtingomis aplinkybėmis, todėl būna praleistos testavimo procese. Na dėl teorinės pusės sutinku, prietaisas veikiantis pagal gerą algoritmą neturėtų daryti klaidų. Bet jei algoritmas turi trūkumų, rezultatą galime matyti kaip klaidingą. Paėmus tokį dalyką kaip autonominį vairavimą, problemas gali įnešti daug faktorių. Nuo minėtos kosminės spinduliuotės, blogų čipų, iki nekokybiškos programinės įrangos ir netikslių sensorių parodymų. Tad sakyti kad kompas klaidų nedaro yra netikslu, geriau sakyti kad skirtingi kompiuteriai turi skirtingus būdus sumažinti klaidų kiekiui. Ir mes dažniausiai jų nepastebim, kol nepamatom BSOD.
sub 2021-09-06 16:06
Negali. Nesvarbu ar apvaisinimas dirbtinis ar natūralus, smegenys susiformavo pačios. Tikrą D.I. tu turi suprgramuoti, nustayti taisykles pagal kurias jis veiks ir orientuosis, bet tai ne tas pats, kad dirbtiniu būdu sukeltas apvaisinimas. Juk apvaisinimui vistiek buvo reikalingi ir vyras, ir moteris, ir sėkla. Medicina dar nė vieno iš jų negali atstoti, nesvarbu kad kažkurioj vietoj jiems teko įsiterpt, bet dirbtinis apvaisinimas nėra =D.I.
Niemand 2021-09-06 17:25
Tam tikra prasme gali. Deep-learning atveju DI irgi nėra programuojamas, o "užauginamas" skaitmeninėje aplinkoje naudojant evoliucinius algoritmus, t.y. pats neurotinklas nėra kažkieno suprogramuotas.
Niemand 2021-09-06 17:35
conjurer 2021-09-06 19:13
Na čia prieėjom prie absurdo, bet gal tik aš jį matau. "Tikras Dirbtinis Intelektas". Na ir kas tai yra pagal tave? Žmonės kurie vartoja terminą D.I. visiškai nieko apie jį nesupranta. Čia lyg karutį vadintum SUV. Ne tiksliau, jei to karučio guolį vadintum SUV. Bent jau man visi taip skamba, kurie taip sako. Tai ką tu sakai, galioje žaidimų botams. Nustatai taisyklę, kaip botas orientuosis žaidimo erdvėje, kaip taikliai taikysis, kaip greit šaus, kokias užduotis rinksis daryti. Konkrečiai apibrėžtos ribos, per elementarią logiką. Kaip Niemand minėjo, mašininis mokymasis (ką daug kas per klaidą vadina dirbtiniu intelektu) lemia tai, kad algoritmas yra "užauginamas", tiekiant input'ą su paaiškinimais. Beje mes vaikus panašiai programuojam. Išaiškinam kas yra maistas, o kas ne. Kaip jie turi elgtis, ir kokius garsus turi naudoti komunikuodami. Tik su mašininiu mokymuosi daug sudėtingiau nei su vaikais.
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-09 11:28
O kas yra DI jūsų manymu?
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-09 11:32
DI neturi laisvos valios, neurotinklas veikia pagal algoritmą. Ir netgi jei jis save perprogramuoja (?), jis tai daro pagal algoritmą.
HardAxe 2021-09-09 11:40
na teoriškai gali duoti botui vaizdo įvestį ir mygtukus. jeigu laimėjo - paskatini. Kažkada išmoks lakstyt ir šaudyti, gal tik "truputį" užtruks
Niemand 2021-09-09 11:43
Algoritmai būna deterministiniai (same input == same output) ir nedeterministiniai (same input != same output). Deeplearning atveju evoliuciniai algoritmai, sukuriantys neurotinklą, yra nedeterministiniai. Patys neurotinklai irgi gali būti nedeterministiniai, jei naudojama entropija. Žmogaus (ar kitų gyvūnų) smegenys irgi veikia pagal nedeterministinius algoritmus tiek apdorojimo, tiek atgaminimo fazėje. Techniškai tas ir yra laisva valia.
conjurer 2021-09-09 12:31
Dabar, marketingo frazė, apibūdinanti algoritmus nuo 40 metų senumo žaidimo botų, iki modernaus mašininio mokymosi algoritmų. Panašus kaip kitas marketingo absurdas, kai kompas pajungtas prie interneto yra vadinamas "cloud'u". Kai ši frazė(DI, AI) minima, žmonės galvoja kad tai terminatoriaus lygio technologijos, ir kalba apie robotų sukilimus, o realybėje žmonės miršta neatsargiai dirbdami su bukom gamyklinėm staklėm, o mašininio mokymosi pritaikymas apsiriboja pusėtiname objektų atpažinime iš paveiksliukų. Žaidimo DI, ar chato DI, turi būt vadinamas botu, ten būna kelių aukšto logika geriausiu atveju. Nuotraukų atpažinimo softas gali vadintis mašininiu mokymuosi. Jei šiuos dalykus vadini DI, tai gali susirasti akmenį, ir vadinti jį šuniuku, bei vedžioti prisirišęs. Va taip man atrodo žmonės kurie šia fraze svaidosi.
HardAxe 2021-09-09 12:55
https://skaitalas.lt/istorija-apie-vyra ... inius-1170
conjurer 2021-09-09 13:03
Ką aš ir sakau, marketingas mėgsta tą frazę. Jie parduoda produktus, kur vos kelių aukštų logika parduodama kaip dirbtinis intelektas.
sub 2021-09-09 15:08
Panašu kad tik tau absurdas, man viskas visiškai aišku. Su karučio guoliu visiškai į pievas nuvarei. Karutis yra karutis, guolis yra guolis, dibrtinis intelektas, yra dirbtinis o ne natūralus. Elementaru Vatsonai. Puikiai žinau, kas yra DI, mašinininis mokymąsis. Tavo frazė, kad dirbtinai apvaisintos moters vaisių galima vadint D.I. - va čia tikras absurdas. Mane tik šitas dalykas užkabino, daugiau niekas. Tai kas natūra negali būt dirbtinis intelektas, tai nesvarbu ar moteris buvo apvaisinta dirbtini uar natūraliu būdu, vaikas yra gyvas, o ne dirbtinis, anyway - tai jokiu būdu ne D.I. Galbūt mašininio mokymosi ęsme galima pritaikyti vaikų auklėjimui, vistiek tai du skirtingi dalykai.
HardAxe 2021-09-09 15:53
kol DI kuria produktą ar valdo įregnginį nėra jokios rizikos. Tebūna tai tankas. Kai atsiras pakankamai galinga techninė įranga, kad DI galės kurti kitus DI, protingesnius už save, tada jau gali pasireikšti kažkokios neplanutos anomalijos. Sugaudys negrus į zoosodus, padidins vyrukam darbo valandas, nubaus už greičio viršyjimą pagal face control ir pan.
conjurer 2021-09-09 17:22
Vaikai iš nieko neatsiranda, jei netiki galėsiu numesti kelis linkus. Ir nereikia čia aiškinti kad būna netyčiukai, dauguma žino rizikas, ir užsiima veiksmais, kurie veda link naujos intelektualios būtybės sukūrimo. Ir ta būtybė daug arčiau DI nei keli absurdiškų mašininio mokymosi algoritmai, kuriuos taip vadina. Taip pat nori tu to ar ne, riba po truputi mažės. Dabar žmogaus intelektas neinvaziniu būdu pajungimas į darbo vietas, ir atlieka užduotis. Ateityje tai gali būti invazinis būdas, gal net mirusių žmonių smegenys bus dirbtinai maitinamos ir pajungtos prie kompo, daryti užduotis kurių kompas nesugeba. Taigi jei kažkas pagimdo vaiką šiame dešimtmetyje, didelis šansas, kad jis taps kompo dalimi, DI procesoriumi, wetware.
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-13 13:45
Atsitiktinumas, ką prideda algoritmui entropija, nelygu laisvai valiai. Kaip veikia žmogaus smegenys mokslui nėra žinoma. Ką jau kalbėti apie kompiuterinį modelį.
sub 2021-09-13 14:12
What na? Tu pavadinai vaiką, kuris užaugo iš dirbtinio apvaisinimo - D.I. Aš prieštarauju tam, tai nėra D.I. Dirbtinis ir natūralus yra skirtingi dalykai, dėl to ir yra frazė "dirbtinis", o kad kažkas kažkada bus, tai čia jau kita tema. D.I būtų jei tas vaikas būtų suprogramuotas robotas, kuris turėtų elgtis kaip vaikas, kaip tos mamos sūnus. Skirtumas yra?
conjurer 2021-09-13 15:06
Kas mes primatai visi esam užprogramuoti savo tėvų ar globėjų. Kalba, elgesys, teritorija, kartais religija. Galima sakyti tikrą nepaliestą valią turi žuvys, vabzdžiai, vėžliai. Tie kurie masiškai prigimdyti, išmesti į pasaulį be jokių nurodymų, kovojantys už išlikimą. Bet čia dar kita tema. Aš tiesiog sakau, kad vaikas, kuris apmokintas nuo mažų mėtų, yra daug arčiau to D.I. kurį dauguma įsivaizduoja, nei apgailėtini šių dienų mašininio mokymosi algoritmai.