Robotų sukilimo nebus? Ko daugelis žmonių nežino apie dirbtinį intelektą ir kodėl jis negali nugalėti žmonių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2021-09-13 16:03
Na ne, mes ne primatai, o human sapiens, biški kita rūšis, bet šaknys greičiausiai vienodos. Mes nęsame užprogramuoti savo globėjų, tuo ir skiriamės nuo dirbtinio intelekto, kad viską išmokstame natūraliai, matydami ir girdėdami kitus, kartodami kitų veiksmus, tyrinėdami pasauly, užduodami klausimus "kodėl?" kurie jaučiu užknisę kiekvieno tėvus. Tik bandymų dėka mes išmokome visko ką mokame; nesigauna, bandai toliau, kol kažkas pasako "žiūrėk, jis važiuoja dviračiu" - niekas neužprogramavo važiuoti dviračiu, o išmokė. Kalbėti, elktis - mus išmokė tėvai, mokykla ir gyvenimas, o gal tiesiog noras komunikuoti su kitais. Nuo teritorijos nepriklauso kokiu žmogum tu būsi. O ką religija? WTF apie nepaliestą valią? Kas čia dabar? Vienintelis panašumas tarp natūralaus ir dirbtinio intelekto, kad ir tą ir tą kažko gali išmokyti, bet natūralaus neužpgramuosi. Jeigu mano smegeninė būtų užpgrogramuota, gal ir toliau eičiau į bažnyčia, bet tik kai galvoj pradėjo kilti klausimai, kas, kodėl, kam, ir pan. ir kai suaugę nebesugebėdavo paaiškint arba atsakyt į mano klausimus, pasakydavo tiesiog "reikia tikėti dievu", man pradėjo kilti klausimai ar galima tikėti viskuo, ką vyresni sako. O tada pradedi suprast, kad vyresni ne viską žino, o jeigu nežino jie - va tada manau intelektas pradeda sparčiausiai vystitis, kai keli klausimus ir pats ieškai loginių atsakymų. Tai įvyksta vaikystėj-paauglystėj mano manymu.
conjurer 2021-09-13 16:51
Na čia noriu išsiplėsti. Kaip minėjau yra nemažai gyvūnų, kurių tėvai nieko neapmoko, tiesiog išmeta į tam tikrą vietą. Tada vos gimę individai inkstinktų vedami išgyvena arba ne. Manau tik tokie gyvūnai visą savo intelektą suformuoja mokydamiesi tik iš aplinkos. Žinduoliai mėgdžioja savo tėvus, kas sukuria tam tikrą "tradiciją". Beje mano laisva valia sako, kad nebesuprantu ką norime vienas kitam įrodyt.
sub 2021-09-14 09:06
Pats juokiuos dabar iš to human sapiens my mistake. Tu teisus - homo sapiens Žmonės nesiprogramuoja, žmonės mato ir kartoja. Tai nėra programa, kur yra aiškios komandos ir nuorodos ką daryt, kaip elgtis vienu ar kitu atveju. Arabai kitas reikalas. Ten religija aukščiau mokslo ir kas blogai, tu net negali kvestionuoti tam tikrų elementarių dalykų, kurie normaliam žmogui gali atrodyti keista, o Arabas už tai tau galvą nuneštų. Čia gal kalba labaiu apie radikalius Arabus, nes Arabų dabar yra lbai išsilavinusių. Krikiščionybė ne ką prastesnė nei Islamas, pakankamai gerai programuoja absurdą tavo galvoje. Gerai kad mokslas po biški tampa svarbiau ir aukščiau už religiją, nes tie fanatikai ilgai buvo viršuje ir migdė žmonių budrumą pamokslais ir įsakymais. Man visada arčiau širdies buvo natūralūs dalykai, kalbant apie religiją, ne išgalvoti, tai Baltų stabai man arčiau širdies, nei kažkoks 3 viename. Tėvų problema, ne tik kad užauginti racionaliai mąstantį žmogų, racionalumas dar ne viskas. Visų pirma žmogus turi būt asmenybė, turi turėti gyvenime tikslų ir jų siekti, turi būti doras pilietis, gerbti save ir kitus, būt sąžiningu žmogumi. Va čia ir yra didžiausia problema su tėvais ir vaikais, kol jauni niekas negalvoja kas ir kaip, svarbu tik užauginti sveiką. Aš neturiu vaikų, nes žinodamas savo vaikystę, nenorėčiau kad mano vaikai to patirtų. Vaikai turi gyventi pilnavertišką gyvenimą, saugų, sveiką gyvenimą, jų neturėtų įtakoti tėvų ir kitų problemos, ne vaikai kalti kad tėvai buvo jauni kvaili ir netyčiuką padarė. Tėvai kalti, kad neturėjo proto, turėjo per daug noro ir per mažai apsaugos. Ką čia kalbėt apie gyvūnus, kurių tėvai juos išmeta iš lizdo ir palieka vienus. Pasižiūrėk į žmonių vaikų, kiek vienišų našlaičių ir pan. o kiek dar tokių, kurie vaiskytėje ir paauglystėje patiriaq stresą, smurtą, nepriteklių. Kas juos programuoja? Gyvenimas ne programa, o pamoka. Aš ir nebandau nieko įrodyt, tiesiog patinka diskutuot šia tema. Bandau tau išdėstyt savo argumentus, kodėl tai kas gyva nėra programa, arba kodėl gyvo žmogaus gyvenimo negalima prilygint dibtiniam intelektui. Nu gal kažkas yra užprogramuota mūsų genuose; gyvenk, maitinkis, dauginkis. Bet aš manau žmonės jau toliau pažengę, nei tik gyvent, maitintis, daugintis. Saviraiška, atradimai, tyrinėjimai - manau tai pagrindinis kabliukas, kas žmogų verčia tobulėt ir tolti nuo užpgramuoto kodo gyvenk, maitinkis, dauginkis, mirk.
HardAxe 2021-09-14 10:14
yra gyvūnų, kurie tik gimę gali atsikelti ir bėgti. Yra tokių, kuriuos dar reikia su savim nešiotis sterblėj ar ant kūpros kelis metus. Tie, kurie mėtė nepasiruošusius gyventi vaikus tiesiog išnyko. Tie kurie apsisunkino - irgi. Žmogus daug išmoksta kopijuodamas, bet daug ir irgimtų dalykų.Kodėl penkiamečiai bijo tamsos? Kodėl paaugliai pradeda maištauti?
Niemand 2021-09-14 10:55
Hormonų disbalansas, kas lemia didelius nuotaikų svyravimus. Jei pradėtum hormonus vartoti ir dar nuolat kintančiom dozėm, tu irgi pradėtum maištauti
Niemand 2021-09-14 11:02
Tai toli gražu ne tik žmogaus savybės. Jos būdingos ir kitiems gyvūnams, Žmonėse tiesiog kiekybiškai labiau išvystyta.
Niemand 2021-09-14 11:05
Kaip veikia šiuolaikiniai stambiagabaričiai neurotinklai (skaitmeniniai), mokslui irgi nėra žinoma, tiesiog mėgdžiojam biologines smegenis
conjurer 2021-09-14 11:28
Va čia ir pasimato skirtumas tarp išmokimo pačiam, ir kai tėvai globėjai tave mokina. Dauguma našlaičių patenka į vietas, kur juos prižiūri, ir paruošia gyvenimui. Bet kartais patenka pas gyvūnus, ir yra ne vienas dokumentuotas atvejis, kai vaikas išauginamas kitų žinduolių. Skirtumas tarp žmonių ir nežmonių užaugintų vaikų yra didžiulis. Taigi galim teigti kad žmogus yra natūralus intelektas, bet koks jis bus priklausys nuo daug dalykų - tėvų elgesio, mokymo, tradicijų, bendruomenės, ir religijos kuri tą bendruomenę itelektualiai kastruoja. Sakyčiau tokią aplinką galima palyginti su žmonių "programavimu". Negyvenam vien tik instinktais.
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-14 16:38
Kodėl nežinoma? Žinoma. Parenka svorius. Backpropagation. Veikia vien tik pagal ką programuotojas Python'e užprogramavo.
Niemand 2021-09-14 17:27
Tai viso labo vienas iš daugelio metodų, be kita ko, pats primityviausias ir praktiniais tikslais vargiai naudojamas. Yra dviejų tipų neurotinklai (plačiąja prasme) - kuriuos apmoko žmogus, pateikdamas teisingų input'ų/output'ų kombinacijas, (supervised learning), ir kurie mokosi savarankiškai, žmogus pateikia tik input'o pavyzdžius (unsupervised learning). Plius yra toks daiktas kaip "reinforcement learning", paprastai tariant neurotinklas modifikuoja pats save "darbo eigoje" panaudodamas inputus mokymuisi. Modernūs neurotinklai iš esmės pagrįsti saviorganizacija kaip ir smegenys, grubiai tariant susikuria patys save. Mes labai gerai žinom, kaip veikia ir tarpusavyje komunikuoja pavieniai neuronai, tiek biologiniai, tiek ir skaitmeniniai. Ko nežinome tiek vienu, tiek kitu atveju - kaip veikia jų visuma, kai neuronų tinkle yra labai daug. Tiek biologinės, tiek ir skaitmeninės smegenys yra tas atvejis, kai visuma yra daugiau už paprastą dalių sumą.
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-17 14:09
Čia tokie religiniai įsitikinimai? Čia mūsų nuomonės kardinaliai skiriasi. Aš manau, kad neuroninis tinklas viso labo matematinė formulė ir per daug daug įteracijų parenka svorius input'ui.
Niemand 2021-09-17 15:05
Biologinės smegenys irgi viso labo matematinė formulė per daug iteracijų parenkanti "svorius" (neuronų jungčių seką ir aktyvacijos potencialus) input'ui Abiem atvejais mes "matome" formulę, kiekvieną jos simbolį/operaciją, bet nesuprantame, ką ji reiškia, kodėl ji duoda teisingus (lokaliai optimalius) atsakymus.
svetys 2021-09-17 16:21
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-18 12:22
Savo laikais kai vystėsi mechaninės technologijos žmonės įsivaizdavo smegenis kaip mechaninės. Po to akcentavo elektrą. Dabar lygina su kompiuteriu.
Niemand 2021-09-19 12:59
"Savo laikais" žmonės nežinojo, kas per daiktas yra neuronas ir kaip jis funkcionuoja. Bet net tada nujautė, kad iš esmės tai viso labo galingas kalkuliatorius
Dmitrijus Bogdanovas 2021-09-19 16:13
Savo laikais kai vystėsi mechaninės technologijos žmonės įsivaizdavo smegenis kaip mechaninės. Po to akcentavo elektrą. Dabar lygina su kompiuteriu. t.y. skaitliukai, skaitytuvai.... mediniai....
svetys 2021-09-20 08:42
Tai, kad taip apibūdinami mediniai skaitliukai turi tik montažinės schemos reikšmę. Žmogaus atitikmenyje tai skambėtų maždaug: kaukolėje yra kažkokių drebučių. Priimkit sau iššūkį ir pabandykit bent medinių skaitliukų sampratą išreikšti per jų principinę schemą. Na, ir, ko gero, fizika nėra vien nuobodūs bulvariniai plepesiai...