Ką žinome apie Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinę programą? Nuo „galingiausio ginklo pasaulyje“ iki milijonų karių  ()

Naujausi Šiaurės Korėjos raketų bandymai rodo, kad jos ginklų programa, kuri, anot jos, būtina apsiginti nuo galimos JAV invazijos, toliau vystoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 13 d. valstybinė žiniasklaida teigė, kad viena iš jų – sparnuotoji raketa, kuri gali nuskrieti iki 1500 km, todėl gali pasiekti didžiąją Japonijos dalį.

Šių metų sausį – likus kelioms dienoms iki prezidento J.Bideno darbo pradžios – Šiaurės Korėja per karinį paradą pristatė naują iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą ir pavadino ją „galingiausiu pasaulyje ginklu“.

Tikrosios šio ginklo galimybės lieka neaiškios, nes nėra žinoma, kada jis galėjo būti išbandytas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Un pažadėjo plėsti šalies branduolinį arsenalą ir karinį potencialą, pateikdamas pageidaujamų ginklų sąrašą.

Raketos, galinčios pasiekti JAV

Per 2017 m. Šiaurės Korėja išbandė kelias raketas, demonstruojančias sparčią jos karinių technologijų pažangą.

Manoma, kad raketa „Hwasong-12“ gali nuskrieti iki 4500 km, todėl JAV karinės bazės Ramiojo vandenyno Guamo saloje gali būti pasiekiamos dideliu atstumu.

Vėliau „Hwasong-14“ pademonstravo dar didesnį potencialą – jo veikimo nuotolis siekė 8 tūkst. km, nors kai kurie tyrimai rodė, kad jis galėtų nuskrieti iki 10 tūkst. km, jei būtų paleistas maksimalia trajektorija.

Galiausiai „Hwasong-15“ buvo išbandyta ir pasiekė apytikrį 4500 km aukštį – 10 kartų didesnį nei Tarptautinė kosminė stotis.

Jei raketa būtų paleista įprastesne, „plokštesne“ trajektorija, jos maksimalus nuotolis galėtų būti apie 13 tūkst. km, o tai leistų pasiekti visą JAV žemyninę dalį.

Balistinės raketos

2020 m. spalį Šiaurės Korėja pristatė savo naują balistinę raketą.

Kaip ir „Hwasong-15“, ji yra dviejų pakopų skystuoju kuru varoma raketa, tačiau didesnio ilgio ir skersmens. Ją galbūt būtų galima naudoti su keliomis kovinėmis galvutėmis.

 

Manoma, kad ji gali nugabenti branduolinę kovinę galvutę į bet kurią JAV vietą, o jos dydis nustebino net patyrusius analitikus.

2021 m. sausį Šiaurės Korėja pristatė dar vieną raketą – naujo tipo iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą, kurią paskelbė „galingiausiu pasaulyje ginklu“.

Ekspertų teigimu, naujų raketų pristatymas atrodė kaip akibrokštas J.Bideno administracijai, demonstruojant augantį Šiaurės Korėjos karinį pajėgumą.

Šių metų kovo mėnesį buvo paleista „naujo tipo taktinė valdomoji raketa“, kuri, kaip teigiama, galėjo nešti net 2,5 tonas sveriantį krovinį – taigi, teoriškai galėjo nešti branduolinę kovinę galvutę.

Kai kurie ekspertai užsiminė, kad raketa gali turėti savybių, leidžiančių jai lengviau manevruoti ir apsunkinančių jos aptikimą.

 

Tačiau kol kas neaišku, kaip ji yra valdoma ir ar ji gali nešti branduolinį užtaisą – nors manoma, kad Šiaurės Korėja sėkmingai miniatiūrizavo branduolinę kovinę galvutę, kad ją būtų galima pritvirtinti prie raketų.

Termobranduolinės bombos

2017 m. rugsėjo 3 d. Šiaurės Korėja Pungjė-ri poligone atliko iki šiol didžiausią branduolinį bandymą.

Apytikriais skaičiavimais, sprogstamoji galia, arba galingumas, svyravo nuo 100 iki 370 kilotonų. 100 kilotonų galingumas reikštų, kad bandymas buvo šešis kartus galingesnis už 1945 m. ant Hirosimos numestą bombą.

Šiaurės Korėja teigė, kad šis bandymas buvo pirmasis jos termobranduolinis ginklas – galingiausia branduolinio sprogimo forma, kai atominis sprogimas sustiprinamas antriniu branduolių sintezės procesu ir sukelia daug didesnį efektą.

Milijonai karių

Šiaurės Korėja turi vieną didžiausių nuolatinių kariuomenių pasaulyje – joje tarnauja daugiau kaip milijonas karių, apie 600 000 karių atsargoje ir dešimtis tūkstančių specialiųjų pajėgų karių.

 

Didelė dalis jos ginkluotės yra pasenusi, tačiau karo atveju jos įprastinės pajėgos vis dar galėtų padaryti didžiulę žalą Pietų Korėjai.

Dar vieną grėsmę kelia tūkstančiai Šiaurės Korėjos artilerijos pabūklų ir raketų paleidimo įrenginių, dislokuotų palei sieną, todėl Pietų Korėja, įskaitant sostinę Seulą, esančią mažiau nei 60 km atstumu, yra gerai pasiekiama.

2012 m. Pietų Korėjos vyriausybė įvertino, kad Šiaurės Korėja gali turėti nuo 2500 iki 5000 tonų cheminių ginklų – tai gali būti vienos didžiausių atsargų pasaulyje.

Taip pat buvo nuogąstaujama, kad Šiaurės Korėja gali turėti biologinio ginklo programą, nors apie ją ir jos pažangą žinoma labai mažai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()