Karo eigą stebintys ekspertai: Ukrainos ir Rusijos kariuomenės turi po vieną didelę problemą  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad didžiausia kovojančių ukrainiečių problema dabar – artilerijos šaudmenų trūkumas, tuo metu Rusijos kariuomenei labiausiai trūksta pėstininkų ir šią problemą spręsti nėra paprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„152 mm šaudmenys senka, Vakaruose jų nėra daug, tad įvairiuose ruožuose orkai naudojasi netiesioginės ugnies galios pranašumu. Kreminos – Zarichnės problema ir kilo iš dalies dėl agresoriaus artilerijos persvaros“, – apie senkančius ukrainiečių šaudmenų aruodus ketvirtadienį rašo ekspertai.

Anot jų, kad Vakarai yra pažadėję Ukrainai perduoti 155 mm artileriją su amunicija, todėl tikimasi, kad visa tai netrukus pradės keliauti į Ukrainą.

Didžiausia Rusijos problema mūšio lauke jie įvardija pėstininkų – manevrinių vienetų, trūkumą.

„Vieni tankai, artilerija, aviacija ir raketos karo ant žemės nelaimės. Tačiau skirtingai nei ukrainiečiai, orkai beveik išsėmė savo galimybes kompensuoti šią problemą“, – rašo jie.

Ir nurodo to priežastis: beveik visa sausumos Rusijos kariuomenė jau kariauja Ukrainoje arba laižosi žaizdas, DNR ir LNR (apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų – Delfi) mobilizacija nesiseka, slapta mobilizacija (rezervistai ir samdiniai) problemų nesprendžia, o atvira mobilizacija sugriautų Rusijos ekonomiką ir nebūtinai išspręstų Ukrainos klausimą.

„Nemotyvuota ir neparengta orkų banda pultų Vakarų remiamą motyvuotą Ukrainos kariuomenę“, – rašo jie.

Vertindami padėtį fronte ekspertai teigia, jog panašu, kad trečiadienio rusų bandymas pulti link Charkivo srityje esančio Chuhuivo kainavo brangiai.

„Orkų sužeistaisiais perpildyta ne tik jų karinė ligoninė Balaklijoje, bet ir miesto civilinės medicinos įstaigos“, – teigia jie.

Donbaso krypties šiauriniame flange vyksta lokalūs susidūrimai.

Neatmestina, anot „Locked N’ Loaded“, kad artimiausiu metu agresorius bandys išnaudoti taktinę sėkmę prie Kreminos – Zarichnės – Zeliona Dolynos ir veržtis Lymano link. Kituose ruožuose (Iziumo, Severodonecko, Popasnos) vyksta intensyvūs mūšiai kontaktinėje linijoje.

 

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad Vladimiras Putinas įsakė stabdyti tolimesnį Mariupolio šturmą.

„Jis nurodė, kad tai daroma saugojant rusų karininkų ir kareivių gyvybes“, – rašo ekspertai.

Anot jų, trečiadienį pasirodė informacija, kad didžioji dalis gynėjų su „Azov“ ir jūrų pėstininkų pagalba prasiveržė iš apsupimo ir susitelkė uoste ir „AzovStal“ gamykloje.

„Tad gynyba šiame sektoriuje sustiprėjo. Tačiau ne tiek netektys rūpi Kremliui, o miglota perspektyva pasiekti greitų rezultatų Mariupolyje ir pajėgų trūkumas pulti Hulaijpolėje – Vuhledare. Visgi neužėmusi viso Mariupolio Rusija bus priversta čia laikyti rimtesnes pajėgas“, – teigia ekspertai.

 

Jie neatmeta, kad rusai tikisi sustiprinti apsupties žiedą aplink „AzovStal“, ją atakuoti aviacija ir laukti kol gynėjai nebeturės maisto, vandens ir šaudmenų.

Huliajpolės – Velyka Novosilkos sektoriuje agresorius pasistūmėjo keletą kilometrų, tačiau operacine prasme beveik nieko nelaimėjo, vyksta artilerijos dvikovos.

Pietų kryptyje toliau vyksta aršios, tačiau lokalios kautynės. Anot karybos žinovų, agresorius toliau bando pulti Chersono srityje esančią Oleksandrivką, tačiau sėkmė ne jų pusėje.

„Svarbu pastebėti, kad prieš kurį laiką agresoriui pavyko išlyginti fronto liniją ties Snihurivka (miestą kontroliuoja orkai). Tai leidžia agresoriui intensyvinti Mykolajivo apšaudymus artilerija. Visgi iniciatyva čia ir toliau yra ukrainiečių pusėje“, – teigia jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: