[Žinios trumpai] Ukraina gaus pirmąją visavertę oro gynybos sistemą – kuo ypatinga priešo aviacijos nesusekama SAM „Stormer“ sistema iš JK  ()

SAM „Stormer“ iš Didžiosios Britanijos: kokius taikinius jis gali sunaikinti ir kaip padės Ukrainai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina netrukus gaus priešlėktuvinių raketų sistemas „Stormer“ iš JK. Tai paskelbė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, kreipdamasis internetu į Aukščiausiąją Radą.

Be to, Ukrainos kariškiai jau apmokyti, todėl šiuo kompleksu gali būti nedelsiant pradėtos vykdyti kovinės užduotys.

Pradžioje reikia šiek tiek išsiaiškinti, kokias priešlėktuvines sistemas JK jau perdavė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Visų pirma, anksčiau buvo pranešta apie „StarStreak“ nešiojamas priešlėktuvinių raketų sistemas, kurias ukrainiečiai sėkmingai naudoja keletą savaičių.

Tačiau paaiškėjo, kad kalbame apie „Martlet“ raketas, kurios naudoja tą pačią valdymo sistemą, tačiau, skirtingai nei „StarStreak“, yra visavertė raketa.

Taip pat „Martlet“ praktiškai labiau tinka paleisti iš MANPADS (žmogaus nešiojamos oro gynybos sistemos), nes operatorius turi daugiau laiko nusitaikyti. Raketos „Martlet“ greitis siekia 510 m/s, o „StarStreak“ šūvio – 1360 m/s. Atrodo, kuo greičiau, tuo geriau, bet ne tada, kai nuo to priklauso šūvio rezultatas. Mat operatorius iš karto po paleidimo turi nutaikyti raketą į taikinį, o kai reikia sunaikinti už 500 metrų nuo „StarStreak“ kabantį „Orlan-10“ (žvalgybinis nepilotuojamas orlaivis), tam tiesiog nelieka laiko.

Visai kas kita, kai paleidimas vykdomas iš priešlėktuvinės raketų sistemos, kai operatorius naudoja pilnavertį valdymo pultą su stabilizuotu matymo lauku.

 

Būtent todėl efektyvesniam „StarStreak“ panaudojimui buvo sukurta savaeigė priešlėktuvinių raketų sistema. Visas jos pavadinimas yra „Stormer HVM“ (didelio greičio raketa). Ir iš tikrųjų „Stormer“ yra tik vikšrinės važiuoklės pavadinimas.

„Stormer HVM“ pasirodė dar 1997 metais ir, skirtingai nei daugelis kitų oro gynybos sistemų, neturi radiolokacinės stoties. Oro erdvės apžvalgą atlieka visų kampų optinė stotis su taikinio atpažinimo įranga. Valdymas – naudojant tikslinį modulį su terminiu vaizdavimu ir lazeriniais kanalais. Visa tai leidžia paleisti raketą visiškai nepastebimai nuo priešo, nes pati „Stormer HVM“ nieko nespinduliuoja.

Paleidimo priemonė skirta aštuonioms „Martlet“ arba „StarStreak“ raketoms, kurių šaudymo nuotolis yra iki 7 km. Tiesą sakant, artimiausias šios oro gynybos sistemos analogas Ukrainos armijoje yra „Strela-10“. Tačiau „Stormer HVM“ galimybės dėl termovizoriaus, taikymo sistemos ir modernesnių raketų yra didesnės.

 

Tai reiškia, kad praktiškai „Stormer HVM“ turėtų sustiprinti Ukrainos kariuomenės priekinę gynybos liniją ir užtikrinti apsaugą nuo Rusijos armijos sraigtasparnių ir atakos lėktuvų puolimo.

„Stormer HVM“ charakteriskos:

  • Įgula: 3 žmonės
  • Svoris: 13,5 t
  • Variklio galia: 250 AG
  • Maksimalus greitis: 80 km/val.
  • Raketų skaičius: 6
  • „Martlet“ raketų nuotolis: 6 km
  • „StarStreak“ raketų nuotolis: 7 km
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(67)
(0)
(67)

Komentarai ()

Susijusios žymos: