Romualdas Juknys. Ar aukosime Lietuvos upes dėl pusės procento elektros energijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lape 2009-11-20 19:33
Del manes galit aukoti - vistiek negaliu niekur prieiti - viskas aptverta.
Otto 2009-11-20 20:31
ir mat jas galas, tas egzotines rūšis. Ekoenergija sumažins kuro naudojimą, o tai reiškia, švaresniu oru kvėpuosime. Padidėjus vandens telkinių plotams, mažiau ****** kabinsis į pajūrį. Minusai... kai kam nostalgija,.. daugiau uodų prisiveis..
puidokas 2009-11-20 20:57
Tu perskaityk straipsni pirma poto postringauk
Strong_Bad 2009-11-20 21:18
Arba kazkas s cia neskaite stripsnio, arba kazkas perksate, bet nesuprato, arba visiskai nerupi kas lietuvoj daros (buduliai). Tiek sika, saugoja ta gamta, draustiniai baisiausi neikainojami, o cia pyst elektrine pastatys ir pasvilpk tu jiem i nosi. Visa neikainojama plota uz dyka. O kas garantuoja, kad po to 30 planuoajmu metu nebus isardyta elektrine. Visa zeme tada jau bus verslininko uz dyka isigyta. zinoma, gali pareikalat grazint ta zeme valstybei, bet kad ten nieko gero nebebus like, tai ir automatiskai praras draustinio ar kokios saugomos teritorijos statusa. Gales tada statyt saavo vilas ir kar kokius nori trobesius arti nemuno/neries krantu. Issvajotoji zeme. Jei neina tiesiogiai zemes paimt, tai sugalvok suregzk toki plana chuligana, uzdangstyk gerais norais, ir turesi, o gal dar net ir padekos. Cia tik lietuvoj taip buna. P* ka tau zmogelis pasakys, jei verslininkas nusiziurejo plota, tai priesinkis nesipriesines, vistiek galutiniam rezultate parduosi pigiai, arba priesinsies, gausi kokia bauda ir vistiek parduosi, o gal ir isvis atims. Jauciu net narkotiku prisirijes nesumastyciau tokiu planu, kokie ju galvose verda. Uzdarys atomine ir pabrangins elektra dvigubai, uz ka? Nejau tiek pabrangs perdavimas + pirkimas is kaimynu? Ar cia tik dar vienas planas chuliganas kaip piniga pasidaryt. Kodel svedija ar kur ten to elektros tilto nestate? Taigi seniai zinojo, kas ignalina tais ir tais metais reiks uzdaryt ir truk elektros. Prisieme isipareigojima iki tokiu ir tokiu metu gamit 10 ar 20 procentu energijos gamint is atsinaujinanciu saltiniu. O kas visa si laika buvo daroma? Nieko, o tiksliau "planas chuliganas". Sitoks sunkmetis ir arteja termino galas, o tuo paciu ir milziniskos baudos valstyei (kiekvienam is musu) uz isipareigojimu nevykdyma. Tai dabar yra nusiziureje i hidroenergija. Ateis toks metas, kai reiks rinktis, arba moketi bauda, arba leist verlininkam daryt viska ka nori, kad tik tos isipareigojimus europos sajngai ivykdyti. Ir kaip manot koks variantas bus pasirinktas?
MarkizasBarabasas 2009-11-20 22:38
+ jie tvenks upes ir žinos iki kur išsilies vanduo.... Tose vietose susipirks žemę už centus (nes ji dabar bus laukuose) ir po metų parduos kaip aukso luitą, nes ji bus prie didžiūūūūūūūlio vandens telkinio... Pinigai sukasi toli gražu ne 500 kk... Graudu, kad tas sovietinis požiūris "karosinti pačiam iš savęs" dar neišaugo iš lietuviško kraujo....
iusegun 2009-11-20 22:49
"po musu nors ir tvanas" butu juokinga jei nebutu graudu, kad ir kaip sie zodziai tiesiogiai beskambetu greiciau ismirtu ta sovieticus karta
Otto 2009-11-20 23:17
Gal prieš postringaudamas pats paskaityk,.. nepatingėk, paaukok pusdienį, gal tada suprasi, ką norime pasakyti: http://www.google.lt/search?client=fire ... ie%C5%A1ka
Praeivis 2009-11-20 23:33
Siaip tai yra toks posakis, jeigu elgiamasi taip kas priestarauja .
Otto 2009-11-20 23:53
Pilnai pritariu tau, bet straipsnyje irgi spekuliuojama ekologija. Pastačius elektrines, kažkas neteks svajonių sklypo, su svajonių tvora prie upės, todėl ir rašo vien neigiamas puses. Patikėčiau, jei nebūtu masinio bardako.
m.b. 2009-11-21 11:08
Sunku nesikeikt... ir iškur atsiranda tokių žmonių... Jei yra problema su saugomų teritorijų nusavinimu ir pan, tai užtvankos ne sprendimas tam! O svarbiausia, plaukiau su Nerimi nuo Vilniaus iki Kernavės niekur nėra užtvertų upės pakrančių. Dzūkijos nacionalinis perkas taip pat prieinamas visiems. Kas čia per požiūris spręst problemą, sukeliant kitas problemas.
enternald 2009-11-21 11:13
Atominė elektrinė atseit teršia ora. Ten niekas nedega. Tik branduolių skylimų metu susidariusi šiluma kaitina vandenį sukanti turbinas. Tarp kitko jei atominė elektrinė gerai eksplotuojama ir tvarkoma ji yra pats efektyviausias ir švariausias energijos šaltinis. Hidroelektrinės naikina ekosistemą su savo milžinišku plotu, o žmonės dėl vėjų turbinų verkia dėl garso. Šiaip žmonės priešinasi naujovėms. Vėjo turbinų energetikai tai kliūtis, be to jos žudo paukščius.
Jobke 2009-11-21 12:51
Pauksciai taps atsargesni, kaip zuvis nebeplaukioja prie kranto. Nepamirskime saules energijos. p.s. hidroelektrines, atomines elektrines yra pavojingos, del zmogaus klaidos gali ivykti katastrofa.
lukassal1 2009-11-21 16:07
Be to pats urano sodrinimas daug vandens,kuris po to atsiduria upėse ir visokiose vandens telkiniuose ir energijos reikalauja,ir tikrai atominės elektrinės nėra ekologiškos.
Otto 2009-11-21 18:07
Bent jau aš matau tik apsimetinėjimą, kad panašios problemos sprendžiamos; miške nugriovė pirtelę ir.. viskas. Spauda- žirniai į sieną? Bet kuriuo atveju, energetikos pertvarka reikalinga, tik kaip ji bus vykdoma, parodys netolima ateitis. Numanau, kad kol neprispaus badas, tol niekas rimčiau nepajudės iš vietos ir visi upių tvenkimai liks tuščiomis kalbomis. Kažkaip nesitiesia energijos tiltai nei su lenkais, nei su švedais, ką jau bekalbėti apie AE statybą.
Strong_Bad 2009-11-21 19:12
Tai ir nestatys tu tiltu. Jei juos pastatytu, tai ir tu upiu tvenkt nebereiketu, nes elektros visiem uztektu. O jei elektros visiem uzteks, tai kaip tu gali pabrangint kitaip elektra? Pastatytu tilta, sudarytu ilgalaike sutarti tiek ir tiek elektros pirkt, suderetu gera kaina ir visi butu patenkinti. O dabar tycia vilkina, laukia kada jau nebebus kur dingt ir is neturejimo kur dingt, privales duot leidimus. O tada ir pratruks apsurdiski sprendimai ir tt. Ir nekiskit cia krizes ir Ignalnos atomines, kaip pasiteisinimo. Viskas jau daug metu buvo zinoma, zinojo ka reikia daryt, zinojo iki kada tai reik padaryt, o nieks nebuvo daroma. Cia jau gerymeciu seniai zinojo ir nieks ne krust. O dabar krizem dangstosi. Keistai man atrodo toks prioritetiniu dalyku vilkinimas. Sukure tokia imone (LeoLT), o nenusprende ka konkreciai ji turetu daryt. Nacionalinis investuotojas matai... ka jie investavo ir kur? Tiek metu, ale kad nors 1 lita butu investave, o imone didziule, algos eina. Po velniu, reikejo pirma projekta konkretu turet, ir paskui ziuret is kur kiek tu lesu surinkt, o ne atvirksciai. Nereik ziuret i tai ka rodo, ar sako, o stengtis izvelgt to ko nesako ar nerodo. Stengtis izvelgt spragas, uzbegt uz akiu, nepalikt vietos interpretavimui ir manipuliavimui. Deja siai diena nie vienas is siu dalyku nera daromas atsakingai. "Jei man gerai, tai kaimynas tegu nors ir dvesia - ne mano problemos. Pasukaus, parekaus, islies savo pasipiktinima, o veliau nieko nepeses susitaikys". Ir taip visa laika...
m.b. 2009-11-22 11:17
Elektros tiltai nestatomi, nes tai vilkinama ir iš mūsų pusės - pastačius elektros tiltus išnyktų esama elektros monopolija, nebegalėtų mūsų energetikai uždirbt iš tokių gamtai žalingų ir tikrai nepigių projektų, kaip užtvankos... Otto, tu pats skaitei tas savo nuorodas? prie ko aptverti ežerai ir jūros pakrantės su užtvankų statybomis....tai ir nelegalų miškų nusavinimą išspręsti, pagal tavo logiką, reik iškertant visus miškus, na arba užtvenkiant...neatsakyk nėr ką kalbėt su tavim...
Arns 2009-11-22 11:26
Švedai nestatė tilto vien dėl to jog lietuviai su latviais pešėsi kam atiteks "kitas laido galas". Švedai aiškiai pasakė, susitarkit, o tada imam ir statom. Nei mes, nei latviai nesitarėm, palaukėm kol latvius prispaus labiau krizė ir jie nukarpė įvairius projektus, tarp jų ir elektros tiltą. Hidroelektrinė yra iš vis niekinis dalykas, ypač mūsų sąlygomis, daugiausiai naudos kai labai didelės upės, pas mus jau Nemunas patvenktas, jo ir užtenka.
Otto 2009-11-22 12:34
, bet tik tokiu būdu galėjau išvengti abejojančiųjų nuomonių ir sužinoti, ką iš tiesų manote. Jokiu būdu nesakau, kad būtinai reikia tvenkti upes, ar iškirsti miškus, įdomu tai, kad tas "pusė procento" iš tiesų yra gerokai didesnis, iš to seka paslėpti straipsnio autoriaus interesai, ar tik kartais neskyla mūsų oligarchų klanas?
Nerkashis 2009-11-23 10:50
Po to rašai: "aš esu iš esmės prieš visus prichvatizavimus ir niokojimus" Tai kad pats sau prieštarauji. Kaip manai kaip tos žuvelės pateks į užtvenktus plotus? Gal krantu nušliauš? Kodėl Šilutiškiai neišsikrausto iš pavasarį užliejamų plotų? Kur dėtis bobutei, gyvenančiai vienkiemy, kai dėl hidroelektrinės bus užlieti jos plotai? Ar neabydna bus aplinkosaugininkams ir panašioms organizacijoms, kai jų puoselėti plotai, draustiniai su flora ir fauna bus sunaikinti? Kas liks po užtvankos? Vietoj upės - upelis, kuris kaštą vasarągal net išdžiūs? Straipsnyje rašė, kad pagamintos el. kiekis labai menkas. Net didesnės gamyklos nepamaitinsi. Gerai, jis šališkas (straipsnis ir autorius), bet skaičių gal neklastos. Na padauginkim skaičius iš dviejų ar trijų - 250 kW *3=750kW. Oho, viena tokia hidrė pamaitins apie 75 privačius namus. O tokia hidrė užtvenks apie 55ha (pagal straipsnį 7 hidrės užtvenktų 400ha). Jau geriau tą plotą malūnėliais "apsodint" ir kelis miestus pamaitint.
Tir4elis 2009-11-23 11:35
Teisingai sakai. Nauda iš viso to reikalo kaip iš ožio pieno, o tik kažkam kišenėn pinigėlių gerai nubyrės...