Romualdas Juknys. Ar aukosime Lietuvos upes dėl pusės procento elektros energijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lape 2009-11-23 12:54
Č vat truputi kitaip raso : http://lt.wikipedia.org/wiki/Hidroelektrin%C4%97 , o cia dar kitaip http://dalius.serveriai.lt/science/inde ... &Itemid=26
Otto 2009-11-23 16:24
Gal tu perskaityk Lapės nuorodas, tada suprasi, kas ne taip. 250 kW gautum iš gero griovio, 1 naftotiekio siurblys daugiau paima. "Didesnė gamykla", jei turima mintyje aliuminio gamykla, tai.. nesiplėsiu, tam yra google. Aplamai, straipsnis parašytas nesuprantančių kvailinimui. Be žalos galima gauti energijos, įrengus generatorius prie jau esančių užtvankų, taip pat, vystant vėjo, saulės energetiką, bet kai kažkas nori lengvo pelno, kitas iš savų paskatų pakiša straipsnį.
Strong_Bad 2009-11-23 20:31
250kW is gero griovio? Kazkaip truksta duomenu prie tokio teiginio, kur aukstis, kur vandens kiekis per valanda? Is griovio tu ne lemputes neuzdegsi jei nebus tam vandeniui kur krist. Zinoma is nemmuno gali gaut megawatu kiek nori energijos, tik reik pakankamai auksta uztvanka padaryt ir visa lietuva uztvindyt. Bet uztai koks svarus oras butu:D Viskas priklauso nuo to, is kokio aukscio tas vanduo kris turbinom sukt, kadangi lietuva dideliais auksciu skirtumais nepasizymi, tai ir efektyvumas labai menkas. Gal rimtai uztektu maluneliu, bet tai irgi savu minusu turi.
lape 2009-11-23 21:43
Radau knygele apie hidroenergetika (rus, 39.1 Mb), galit pasiskaiciuoti, jei norit elektrine pasistatyt: http://www.failai.lt/st16j7h4trvp/Hidro ... ka.pdf.htm
Otto 2009-11-24 09:30
Jei nemiegojai per fizikos pamokas, tai nesunkiai išspręsi uždavinuką, kokią galią generuos, tarkim, tona, nusileisdama 1 m per valandą. Beliks padauginti iš realaus aukščio ir iš griovio debeto ir.. neberašysi apie lemputės uždegimą. Gal lengviau suvoksi debetą, kai ėmus lašėti čiaupui, atkreipsi dėmesį į sąskaitos už vandenį padidėjimą. Dėl vandens kritimo, apsilankyk prie bebrų užtvankų, jų yra šimtai tūkstančių, užsiimk nesudėtinga aritmetika ir įsitikinsi, ar straipsnis teisingas, ar ne.
Strong_Bad 2009-11-24 19:34
Na tai pateik tuos griovio duomenis, ka turejai omeny sakydamas "gras griovys". Mano ziniom griovys yra griovys, kaip pvz melioracinis griovys iki 3 m aukscio ir ten apgailetinas vandens kiekis bega, tai is tokio as ne 1 kw nepaimu. Tai parodyk man ta stebuklingaji griovi, kur tiek eletros voliojasi. Per fizikos pamokas nemiegojau ir viska zinau, kas kaip yra, tode ir klausiu papildomu duomenu, nes tas "250kW is gero griovio" tai tik is lempos paimtas skaicius ir ne daugiau. Tai koks tas grioviu tekancios sroves skerspjuvis ir greitis, koks uztvankos aukstis? Nepamirsk dar naudingumo koficiento. Parodyk man ta griovi, ir as tuoj pats UAB'a isteigiu ir pastatau elektrine. Tokiu is lempos teiginiu kiekvienas moka prikurt, o koknkreciai nieko. Jei jau apie skaicius pradejai sneket, tai ir uzbaik, kas is kur, kodel, kaip. Kazkuom pagryst reiketu, jeigu jau gincytis nori.
Nightbringer 2009-11-24 19:59
Otto, argi rimtai manai, kad Lietuvai reikia naujų hidroelektriniu? Nors straipsnis šališkas, bet aiškiai pasako, kad statyti hidroelektrines Lietuvoje yra nesamone. Dėl ko kažin jos buvo uždraustos tada? P.S: Verslas nevisada gauna ko nori, kaip čia kažkas sake. Ar dar prisimenat tą prestižine gyvenamaja vieta, Vilnuje?
Otto 2009-11-24 20:55
Tokias elektrines būtu tikslinga įrengti prie esamų užtvankų, dėl turistų, nes pinigus už energiją vis vien atsiras kas prichvatizuoja. Patiktu matyti besisukantį senovinį vandens ratą, bet ne biznį ir niokojimą. Strong_Bad, jei tingi skaičiuoti, už tave to nedarysiu, bet tau tikrai tai praverstu dėl bendro supratimo. Kadangi vistiek neskaičiuosi, tai žiūrėk, kas iš žuvų saugojimo Lietuvoje.. http://www.balsas.lt/naujiena/139818/ba ... s-kaimynai http://www.lrytas.lt/-12582034621257998 ... C4%97s.htm
Nightbringer 2009-11-24 22:53
Radau įdomios informacijos iš wikipedijos. Pacituosiu ,,Šiuo metu elektrinė kasmet pagamina , arba daugiau kaip 80% visos energijos, gaminamos šalyje naudojant atsinaujinančius išteklius. Nepaisant nedidelės galios, Kauno HE garantuoja Lietuvos energetinės sistemos stabilumą.". Aš nesakau, kad jos blogai, bet ar jei būtum Lietuvos diktatoriumi, leistum ar pats imtum ir užtvenktum, "taip stipriai" Lietuvios upes? Ką pas darytum su hidroelektrinėm?
Strong_Bad 2009-11-25 03:19
Tai ir tegul stato. Reikia daugiau iformacijos pasirinkt apie ta baltarusiska hidroelektrine ir jos vieta. Kad pats ponas tingi savo teigini agryst ir paskaiciuot, tai va suskaiciuosiu as tau kokio dydzio ir aukscio turetu ut tas grovys. Naudingumo ir kitu niuansu neitrauksiu, imsiu grynai potencine energija Tarkim turim 1 metro aukscio griovi tai norint gaut 250kw tures per sekunde nukrist po 25 kubus vandens, tai skaitant sroves greiti 1m/s , skerspjuvis upes tures buti 25kv.m, tai 1m gylio ir 25m plocio upe Gal nelabai vyke pavyzdys. Tada imam uztvankos auksti koki 10 metru. 1w pagamint reiktu 0.01kg(L) vandens. Tai norint 250KW reikia 2.55 kubiniu metru vadens per sekunde, ty ~ 2.5 metru plocio ir 1m gylio uztvenkta UPE. zinomadidinant auksti mazeja reikiamo vandens kiekis. Is kosmoso sisiojant galima teoriskai pasigamint milziniska energijos kieki Taigi tavo "griovys" gan neblogas. Nebent tu turi omeny pagamintos energijos kieki per metus, tai tada galeciau tik pasijuokt, nes toki 250kWh kieki sunaudociau per menesi ir pajamos tavo butu 75lt Keliant uztvankos auksti reik nepamirst apie tai, kad uzliejamas plotas eis vos ne geometrine progresija tavo uztvankos aukscio padidejimui. Taigi esi labai apribotas su auksciais. Aisku galima nemuna iki pat juros elektrinem apstatyt ir paskaiciuot aukscio skirtuma nuo pasienio iki juros. Tada tiktai pinigelio zenklai "cing cing" akyse Teoriskai viskas grazia atrodo, kol nepakeli nosies nuo lapo.
Otto 2009-11-25 10:59
Dabar belieka pažvelgti pro politinę prizmę į energetikos monstrų strategiją ir paaiškėja nenoras tiesti energijos tiltus, ar statyti AE. Į tą patį planą įeina ir energijos bado terapija, kuri leis ženkliai sukelti energijos kainas ir pasididinti pelnus. Žmonės bus priversti dykai dirbti už tai, kas kai kam dykai gaunama, todėl pilnai suprantu emigruojantį jaunimą. Jų nuostata tokia; kad ir kokį darbą dirbtum, ten jautiesi įvertintas, nes dirbi ne dykai ir nesi žeminamas.
blizzard 2009-11-25 12:23
Ir kodel lietuvoje tu draustiniu tiek? ar ju saves neklausiat tokio klausimo? kad ir kur be nueisi, visur draustinis, net prie tikrai parastu vietoviu, kur be pazvelgsi draustinis, prie menkiausios balutes, draustinis.. nezinau kaip jum atrodo, bet man is dalies atrodo kad draustinis naujoviskas budas privatizuoti zeme.. gauni leidima pasistatai nama draustinyje (kaip kad kaikurie daro) ir niekas tau nebetrugdo, gali megautis nuosavu ezeru.. draustiniai lietuvoje tik tam ir teskirti, daugiau nematau jokios kitos paskirties, ne cia pas mus papugos gyvena ne ka.. Zmones cia rode kazkus turi bizonu ferma, ju neitraukia kaip i saugoma objekta ar dar kazkur, nesiulo tu bizonu perkelti i koki nors draustini, juk nykstanti rusis lietuvoje, bet vat jeigu ezeras yra su laisvom teritorijom, tai ten atsiranda draustinis.. Manau tu saugomu teritoriju tikrai yra perdaug lietuvoje.. galima viena kita ir panaikint, juo labiau kad tie draustiniai uzsilike nuo sovietmecio laiku, niekas juose nepasikeite, nuvaziuoji i uzsieni koki nacionalini parka tai pamatai kuom skiresi nuo musiskiu draustiniu, 10km i prieki paziuri nematai ne vieno namo, ne vienos tvoros tik vaizdas, o cia.. tokie cia ir draustiniai.. jau geriau butu vienas vertas demesio negu simtai aptvertom tvorom. jeigu jau stengiamasi ieskot alternatyvu tai atsiranda ir zmoniu kurie bando kritikuoti tai, gal turit pasiulyma teksto autoriau? gal vejo energija, bet juk pauksciams kenkia, neskaitant bobuciu kurios miegot naktim negali.. gal saules energija, bet investiciju reikia ir pas mus nera daug saules.. o gal paimam paskola is europos sajungos ir tipo statom elektrine, poto is zmoniu sukelsim mokescius ir greit atiduosim paskola. Turbut toks variantas tinkamiausias nes maziausiai darbo reikalauja.. kodel nera siulanciu straipsniu? pasiulykit ka nors, o dabar tik kritikuot mokam daugiau nieko.. otto: prie tavo komentaro dar noriu pridet: kad ir koki darba cia dirbsi, vistiek reikes uzsidirbt is sono nes kitaip nepragyvensi..