Tinklapis „Kapitalizmo istorijos muziejus“ arba pasaulis iš kairiojo kampo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

loggo 2010-01-18 18:09
Tai nori pasakyti, kad pasikeitė tik, ir tiktai tik, tai, kas vyko 1944-1964? Metai 1944-1953 nepatenka į praeitą intervalą?
SG 2010-01-18 18:29
Noriu pasakyti, kad jei manifesto rašytojai būtų turėję galvoj trėmimus, būtų rašę 1944-1953, o ne 1944-1964.
boomixas 2010-01-18 18:51
Tai įrodo, jog manifesto rašytojai nenori įžvelgti neigiamų savo siūlomos istorijos bruožų, jei 1944-1964m laiko gerais, ignoruodami tremimus. o laikmečio vertinimas itin priklauso nuo vertybių - mano manymų, dabartinių laikų su sovietmečių net negalima lyginti vien dėl to, jog dabar turim tiek laisva šalį tiek žodžio laisvę.
SG 2010-01-18 18:59
Juk trėmimai laisvoj Lietuvoj nepalyginamai didesni. Per 11 stalinistinio teroro metų buvo ištremta apie 39 tūkst., jei neklystu. Per 20 laisvos Lietuvos metų ištremta bent keli šimtai tūkstančių. Trėmimų pobūdis skiriasi, nes vienu atveju buvo tiesiog susodinti ir išvežti, kitu atveju tyčia sudarytos itin blogos sąlygos, todėl žmonės vis tiek turėjo sėst ir patys išvykt. Bet trėmimai yra trėmimai. Ir nors aišku gyvenimas Sibire lietuviams buvo daug sunkesnis, nei dabar JK ar Airijoj, tačiau ir čia niekas mūsiškių nelaukia išskėstom rankom. Stipriai vargsta, kad užsidirbtų. Dabartiniai trėmimai nors nusileidžia sąlygomis stalinistiniams, tačiau gerokai pranoksta skaičiumi.
MarkizasBarabasas 2010-01-18 19:40
Geras SG požiūris, kažkaip nepagalvojau, bet tikrai, ir tada ir dabar tremimai "laisva valia" vyksta sukuriant žmonėms nepalankias salygas. Good point. Redakcijos komentarai irgi labai neblogi, tikrai galėtumėt dažniau pasireikšti, juolab, kad jūsų informacija yra paremta gerokai didesnio žinių srauto nei kaikurių iš mūsų (pvz aš tiesiog fiziškai negaliu atidžiai perversti daugiau nei 1naujienų puslaio per dieną) "„Kapitalizmo istorijos muziejaus“ įkūrėjai ragina ištarti: „NE, NESUTINKAME!“. Tarybinė valdžia per 20 metų, nuo 1944 iki 1964-ųjų, įstengė pakeisti Lietuvą neatpažįstamai, tad kodėl mūsiškiams nepakako tiek pat laiko – nuo 1990 iki 2010-ųjų? Galbūt kaltas visai ne komunizmas? Tada kas?" Mano istorinės žinios nėra labai plačios, tačiau keista jog lygina du labai skirtingus laikmečius ir jų pasėkmes. Šitas laiko palyginimas yra LABAI neteisingas, mano manymu, nes 1944-1964 vyko destruktyvi politika, kai visus, kurie nepatiko uždarydavo, o dabar stengiamasi visą tą žalą atstatyti. Kaip palyginimą, destruktyvaus ir konstruktyvaus valdymo tempams aš įsivaizduoju namo statybas (dangoraižio). Stato metus, o kai reikia - per mėnesį sudeda sprogmenis ir pastato kaip nebūta- tik šiukšlės.
pilimotas 2010-01-18 20:19
ir dar pamiršai pasakyt, kad tuo metu daug žmonių sušaudydavo, o dabar daug žmonių į avarijas patenka ir žūsta, bet mirtis yra mirtis... tada žmonės neturėjo ką valgyti, o dabar maitinasi nesveikai... vis tos pačios mitybos bėdos... taip pat tais laikais gatvės buvo aslvaltuotos, o dabar cepelinai skanūs. Bet nesulyginami dalykai yra nesulyginami dalykai
ACHMABINEDZADAS 2010-01-18 20:20
Būtų neblogai kad padarytų komentarų skiltį po straipsniais, ir kol kas tinklapis pasirodė kaip eilinis briedas su iškreiptom įdėjom, žadama kapitalizmo pabaiga ir socializmo - anarchizmo rojus.Jei jau tinklapis apie kapitalizmo istorija būtų malonu paskaityti ir objektyvios informacijos.
rwc 2010-01-18 20:50
vykimas į šiltesnius kraštus gali būti vadinamas trėmimu? Norėčiau, kad pateiktum tremties termino apibrėžimą.
MarkizasBarabasas 2010-01-18 20:58
Štai, permečiau akį jau per tą puslapį, teiginys, kad jie nenori daryti puslapio, kuris smerktu, o nori sukurti labiau "pateikiantį objektyvią nuomonę" yra labai klaidingas. Pavyzdžiui, straipsnis parašytas A.Einšteino. Jis turėtų daryti didelį įspūdį, nes Einšteinas yra labai gerai žinoma asmenybė (labiau žinoma, nei žinoma su priežastimi [t.y. už ką]). Kaip žinote jis buvo pacifistas ir nepritarė 2WW, deja, įvyko kaip įvyko. Jis išvyko iš nacistinės Vokietyjos, nes buvo persekiojamas + tai buvo karo iniciatorė. Straipsnis parašytas, regis, dar jam būnant Vokietyjoje (1945metai. Būt gerai, jei kas patikslintumėte). Be to straipsnyje jis kritikuoja daugiau ne socializmą, o patį karą. Deja, dėl jo autizmo ir pačio puslapio idėjos ta informacija pasamoningai suverčiama į tai, kad jis kritikuoja socializmą. Visgi - jis kritikuoja tik sprendimą naudoti masinio naikinimo ginklus ir politinę kovą, kuri kainuoja žmonių givybes. T.y. neakcentuoja kurią pusę palaikos, nes nepalaiko nė vienos. [Nors pagal svetainės turinį galime straipsnį suvokti ir kitaip. Kaip jau minėjau, dėl jo autizmo straipsnis yra dviprasmiškas. Iš jo galima burti tirščius, ypač propagandininkams.] Kitas straipsnis kurį skaičiau tai buvo apie B.Obamos pranšimus spaudai ir jų palyginimą su G.Orvelo knygą "1956". Straipsnyje dažnai naudojama tai, ko žurnalistams nepatariama - teisingi faktai iškreipiami ir pateikiami kaip nauji. Remiamasi G.Busho nutarimais pradėti karą, B.Obamos pranešimais spaudai ir galų gale priveda prie to, jog Amerika tikslingai atsisakė priimti Binladeną ir teigė, jog Talibai atsisako jį atiduoti. Straipsnyje daug kritikos demokratijai ir konkrečiai JAV (tai nėra OBJEKTYVIOS nuomonės pateikimo būdas). Kas nustebino labiausiai, tai vieno iš straipsnių šaltinis (pastarojo apie B.Obamą). Jis buvo - anarchija.lt Atleiskit už pabiras mintis, sklandūs sakiniai šiandien nesigauna. Bet esmė tikiuosi supratote. Puslapio turinys neatitinka jo reklamos. Viso labo dar vienas propagandinis puslapis
MarkizasBarabasas 2010-01-18 21:07
smagus labai postas. Manau SG turėjo omeny ne tiesioginį trėmimą. Tiek tu, tiek jis pilnai suvokiate trėmimo tiesioginę prasmę. Tiesiog jis pateikė ir "modernią" trėmimo alternatyvą. (nzn ar galima taip pavadinti) Teiginiu, kad nemokame prisitaikyti irgi nesi teisus, nes ir komunizmo laikais buvo tie kas mokėjo prisitaikyti, kad mokėjo "suorganizuoti" ir "nurašyti". Prisitaikymas visada buvo įmanomas, tik būdai tam buvo skirtingi. Lietuvos sistema yra vietomis išpūsta iki begalybės (reikalauja daug), o kai kur keikiama kaip visiškai atsilikusi (nors suteikia begalo daug). Čia labiau akcentuočiau į darbą ir mokslą, nes man tai aktualu (mudu šita tema diskutavome jau kito straipsnio komentaruose). Mokyklos siūlo tarptautinį lygį (galima iš vidurinėsm mokyklos įstoti į betkokį pasaulio universitetą ir aš neperdedu), universitetai prašo tarptautiniu mastu begalo didelių rezultatų, nors žinių (tuo pačiu mąstu) nepateikia. O darbdaviai prašo tarptautiniu aspektu labai gerų darbuotojų už (tuo pačiu mąstu) apgailėtinus atlyginimus. Bet čia jau offtopic. Skirtingi laikai - skirtingos situacijos. Bet emigracijos palyginimas su trėmimais yra gan geras. Išvykimo priežastys kitokios, bet abejoju, kad didžioji dalis emigrantų išvyksta dėl klimato įpatumų
Mindekaz 2010-01-18 21:52
Tarp trėmimų ir emigracijos, netgi nepaisant to, kad trėmimuose žuvo daugybė žmonių, yra vienas esminis skirtumas: laisva valia. Ir niekas man neįrodys, kad trėmimus ir emigraciją galima lyginti, nesvarbu, kokios būtų trėmimo pasekmės, ar emigracijos priežastys. Be to nereik būti genijui, kad suprastum, kokie būtų buvę emigracijos srautai iš Sovietų Sąjungos, jei galimybes emigracijai būtų tokios, kokios yra šiandien Lietuvoje.
gabus 2010-01-18 22:43
Tyngiu skaityti visus komentarus, tačiau turiu laisvo laiko ir alaus, tad pabandysiu išreikšti savo nuomonę. Pradėkime nuo idėjos. Pati idėja nėra bloga ir smerktina. Kapitalizmo kritika. Prašau, tobulų nėra, prisikabinti galima nors ir prie elektros sulpo. Tačiau kritika turi būti argumentuota, ir nešališka. O čia tik nesveikas nusistatymas prieš kapitalizmą. Puslapis aiškiai antivalstybiškas, taip sakant teisingais, ar iškraipytais, savaip pateiktais "faktais" bandantis parodyti, kaip bloga gyventi laisvoje Lietuvoje ir kaip gerai buvo už geležinės uždangos. Pvz. net išsilaisvinimas ir SSRS rašomas kabutėse. Dresdeno bombardavimas pateikiamas, kaip baisus nusikaltimas. Na žinoma jis tikrai nebuvo humaniškas ir aš jį vertinu neigiamai, tačiau tai buvo savotiškas atsakas į Coventry bombardavimą 1940. O jau apie gerokai didesnius sovietų nusikaltimus aišku tylima. Tik rėkiama, kokia bloga ir nehumaniška buvo JAV. Na taip, sovietai masiškai nebombardavo, tačiau ne dėl to, kad buvo "humaniški". Jie to nedarė dėl to, kad tiesiog neturėjo tam tinkamų bombonešių ir gerai paruošrų pilotų. Jie skerdynes darydavo savaip. Aišku beveik niekada nebūna visiško gėrio ir visiško blogio, tad nesakau, kad JAV buvo absoliutus gėris. Eilinį kartą kovotojai už Lietuvos laisvę išvadinti plėšikais, teroristais ir banditais. Visą absurdą vardinti galima labai ilgai. Alaus neužteks. Pereikim prie juokingų daykų. Iš karto į akis kreinta paveikslėlis. Hitleris, obama, kareiviai kelia McDonaldo ženklą ir panašiai. Jau nuteikia "rimtiems ir nešališkiems" "straipsniams". Juokas ima iš to, kad netgi paprasčiausias arkliavagis Tada Blinda, pačių kaimiečių užmuštas, čia pateikiamas, kaip didvyris "kovojęs su ponų savivale". Aišku yra straipsnis ai apie "Backa" Machno. http://www.youtube.com/watch?v=Xn2OncNq4Fk Žinoma, kaip ir priklauso minkštapročiams komunistams neskiriamas nacizmas ir fašizmas, o dabartinė Lietuva netgi lyginama su nacistine Vokietija (viso straipsnio neperskaičiau) Žinoma siūlomos alternatyvos Kapitalizmui (juk jis visada kaltas): Anarchija. Kaip aš sakau "išrinkite mus į valdžią ir mes ją panaikinsime". Na ir žinoma puslapio kūrėjų taip mylimas, daug kartų bandytas įgyvendinti, tačiau dėl savo prieštaravimo žmogaus prigimčiai, niekada sėkmingai neįgyvendintas komunizmas. Na ir pabaigai, puslapio apačioje, "siūlomų paskaityti" puslapių sąraše voliojasi tokių internetinių išgamynų, kaip komunizmas.org, ar pokaris.info adresai. Išvada ta, kad tai tik eilinis anarchistų ir komunistų bandymas sukurti kažkokį propagandinį šūdpuslapį, rašant tą patį per tą patį.
loggo 2010-01-18 23:55
Įdomu būtų pažiūrėt, koks 'savanoriško trėmimosi' pobūdis būtų pasireiškęs, jei ne uždaros SSRS sienos. Siūlau žodyne pasižiūrėti trėmimo apibrėžima - emigravimas šiek tiek nuo trėmimo skiriasi ;D Manau, ponas virš manęs daugiau mažiau puikiai išdėstė mintis
Wolfy 2010-01-19 00:10
Va tame ir esme,kad taves niekur niekas nelaukia iskestom rankom,tad tenka paciam tik kurtis savo gerove.O dabar,kai sienos atviros,tai galima rinktis is daugeliu saliu.
Donceponse 2010-01-19 11:42
Mike‘as Prysneris – Irako karo veteranas, judėjimų „Irako veteranai prieš karą“ („Iraq Veterans against the War“, IVAW) ir „March Forward“ narys. Ši antimilitaristinė M. Prysnerio kalba buvo pasakyta IVAW surengtoje konferencijoje „Rasizmas ir karas: priešo dehumanizavimas“ („Racism and War: the Dehumanization of the Enemy“). Iliustruotas videofilmas internete pasirodė 2009 m. gruodžio 24 d. Per parą jį peržiūri daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Mike‘o Prysnerio pasisakymo stenograma: „Aš labai stengiausi didžiuotis savo tarnyba, tačiau viskas, ką jaučiau, buvo gėda. Rasizmas daugiau negalėjo maskuoti okupacijos. Šios būtybės buvo žmonės. Nuo to laiko kankinuosi kiaurą parą. Matau pagyvenusį žmogų, kuris negalėjo paeiti, todėl mes jį vežėme vežimėliu, o po to įsakėme irakiečių policininkams patraukti jį kur nors toliau. Nuolat jaučiu kaltę, kada matau motiną ir jos vaikus, kaip ji verkė ir isteriškai rėkė, kad mes blogesni už Saddamą po to, kai išmetėme ją ir jos vaikus iš namų. Jaučiu kaltę kiekvieną kartą, kai matau, kaip sugriebiau už rankos vieną jauną merginą ir ištempiau ją į gatvę. Mums sakė, kad mes kaunamės su teroristais… Tikrasis teroristas buvau aš, o tikrasis terorizmas buvo ši okupacija. Rasizmas armijoje jau seniai yra svarbus instrumentas siekiant pateisinti kitos šalies naikinimą ir okupaciją, rasizmas jau seniai naudojamas siekiant pateisinti žudynes, kankinimus ir kitų tautų pavergimą. Rasizmas yra gyvybiškai svarbus ginklas šiai vyriausybei, tai kur kas svarbesnis ginklas nei šautuvas, tankas, bombonešis ar karinis laivas, jis turi kur kas didesnę griaunamąją galią nei artilerijos sviedinys arba aviacijos bomba, pramušanti bunkerius, arba sparnuotoji raketa „Tomahawk“. Nors visi šie ginklai kuriami ir priklauso šiai vyriausybei, jie yra nekenksmingi, kol neatsiranda norinčių juos panaudoti. Tiems, kurie siunčia mus į karą, nereikia spausti mygtuko arba atlaužti minosvaidžio minos sprogdiklio, jiems nereikia kariauti šiame kare, jiems reikia tiesiog parduoti šį karą. Jiems reikia visuomenės, kuri pasiruošusi dėl viso pikto pasiųsti į šį karą savo kareivius. Jiems reikalingi kareiviai, kurie be jokių svarstymų yra pasiruošę žudyti ir žūti. Jie gali išleisti milijonus vienai bombai, tačiau ši bomba taps ginklu tik tada, kai kariškiai panorės vykdyti įsakymus ir naudoti šį ginklą. Jie gali pasiųsti į bet kurį Žemės kampelį savo paskutinį kareivį, tačiau karas ten prasidės tik tuo atveju, jeigu kareiviai bus pasiruošę kautis. O valdančioji milijardierių klasė, kuri pelnosi iš žmonių kančių, rūpinasi tik savo turtų didinimu ir pasaulinės ekonomikos kontrole. Jie supranta, kad jų jėgą lemia tik jų sugebėjimas įtikinti mus, kad karas, engimas ir eksploatacija atitinka mūsų interesus. Jie supranta, kad jų turtai priklauso nuo jų gebėjimo įtikinti darbininkų klasę mirti už tai, kad jie galėtų kontroliuoti kitos šalies rinką, o šis įtikinimas žudyti ir žūti remiasi jų gebėjimu priversti mus galvoti, kad esame kažkokia super galybė. Kareiviai, jūreiviai, jūrų pėstininkai, lakūnai iš šios okupacijos nelaimės nieko. Iš šios okupacijos nieko nelaimės didžioji JAV gyventojų dalis. Iš tikrųjų mes ne tik nieko nelaimėsime, bet dar daugiau nukentėsime. Mes netenkame galūnių, kenčiame nuo sužeidimų, atiduodame savo gyvybes. Mūsų šeimos stebi nuleidžiamus į žemę karstus, apvyniotus Amerikos vėliava. Milijonai žmonių šioje šalyje lieka be medicininės pagalbos, darbo ir išsilavinimo, stebėdami kaip ši vyriausybė KASDIEN IŠLEIDŽIA IRAKO OKUPACIJAI DAUGIAU NEI KETURIS ŠIMTUS PENKIASDEŠIMT MILIJONŲ DOLERIŲ. Šios šalies varguoliai ir dirbantieji siunčiami žudyti kitos šalies varguolius ir dirbančiuosius, kad turtingi taptų dar turtingesni. Atsisakius rasizmo, kariai pradės suprasti, kad jie turi kur kas daugiau bendro su irakiečių liaudimi nei su milijardieriais, kurie siunčia juos į karą. Irake aš išmečiau šeimą į gatvę tam, kad grįžčiau namo ir pamatyčiau šioje šalyje išmestas į gatvę šeimas. Tai tragedija, niekam nereikalinga krizė, atėmusi iš žmonių teisę išpirkti užstatytą turtą. Mes turime nubusti ir suprasti, kad tikrieji mūsų priešai gyvena ne tolimose užjūrio žemėse, jie nėra žmonės, kurių vardų mes nežinome, tai ne kultūra, kurios mes nesuprantame. Mūsų priešai – tai žmonės, kuriuos mes labai gerai pažįstame ir galime atpažinti. Priešai – tai sistema, kuri kelia karus, nešančius pelną. Priešai – tai generaliniai direktoriai, kurie atima iš mūsų darbo vietas, nes tai neša pelną, tai draudimo kompanijos, kurios neleidžia mums naudotis sveikatos apsaugos paslaugomis, nes tai neša pelną, tai bankai, kurie atima mūsų namus, nes tai neša pelną. Mūsų priešai gyvena ne už penkių tūkstančių mylių, jie yra čia, mūsų namuose. Kada mes su mūsų broliais ir seserimis susibursime kovai, tada sugebėsime sustabdyti šį karą, sugebėsime sustabdyti šią vyriausybę ir sukurti geresnį pasaulį.“ Norėčiau išgirsti jūsų nuomonę, ką manote apie tai?
Mindekaz 2010-01-19 12:36
Šiose žodžiuose yra daug tiesos, tačiau nereikia maišyti konkretaus karo bei vyriausybės kritikos su kapitalizmo kritika. Neneigiu, kapitalizmas taip pat turi trūkumų, kai kuriais atžvilgiais, net labai didelių, tačiau šiai dienai pasaulyje tikrai nėra geresnės sistemos už kapitalizmą, ir tai nėra kažkieno nuomone, tai parodė pati istorija. Ir apskritai tiek kalbant apie komunizmą tiek apie kitus populistinius judėjimus, siūlančius utopinę visuomenę galima pasakyti tiek, kad jie skirti bandai kritiškai nemastančių žmonių, kurių didžioji dalis yra menkai išsilavinę bei nusivylę gyvenimu. Ir kaip taisyklė visos žadamos utopijos baigdavosi pragaru.
Donceponse 2010-01-19 12:55
Na aš manau, kad kapitalizmas turi daug didesnių trūkumų nei mes suvokiame. Vien tik dėl to, kad tą suvokimą kurį mes turime mums suformuoja ir šito niekas nepaneigs. Abejoju ar nors vienas iš pasisakiusių čionais esame tiek įsigilinę į bet kokią santvarką nesvarbu kokią kapitalizmas, socializmas ar komunizmas, kad apskritai galėtumėme diskutuoti tokia tema. Ir apskritai aš nelyginu jų, negyvenau nei komunistinėje santvarkoje, nei socialistinėje, tiesiog manau, kad žmonija savo mąstymu, suvokimu, supratimu jau pažengus tiek, kad galėtu gyventi be karų, korupcijos, slegiančių įstatymų, socialinio susisluoksniavimo, aplinkos niokojimo ir t. t.. Juk perėjome nuo alchemijos iki chemijos, nuo geocentrinės visatos iki heliocentrinės, nuo tikėjimo demonais, kaip ligų priežastimi iki modernios medicinos. Ar nemanote, kad galima gyventi kitaip?
gabus 2010-01-19 13:01
Ne visi perėjome. Kai kurie dar ir gyvena viduramžiuose. Manau tokia atskirtis yra kai kurių problemų priežastis. Norint panaikinti atskirtį reikia versti vietines diktatūras, o tada jau ir prasideda...
Donceponse 2010-01-19 13:16
Liaudį reikia šviesti, tada ir valdžiai teks kitaip elgtis. Bet kokia valdžia gali su tauta daryti tik tai, ką ta tauta jai leidžia. Liaudį šviesti galima tik šviečiant atskirus individus, nes tauta susideda iš konkrečių žmonių.
Arns 2010-01-19 13:34
ir iš kieno varpinės tamsta kalbate? Nekilo minčių, kad reiktu pirma tų žmonių atsiklausti ar jiems to reikia? Su tokia pagalba jau matome aks liko iš afrikos, vieni tinginiai, kurie visko nori veltui, juk tą "vakarų revoliucionieriai" pažadėjo!