Mokslininkai planuoja išgauti benziną iš bakterijų  (1)

Benzinas gali ir ateityje išlikti svarbiausia biokuro rūšis. Kompanija LS9 (San Carlos, Kalifornija) teigia, jog jos mokslininkai dirba su technologija, kurią jie vadina "atsinaujinančiuoju benzinu". Pramoninės mikrobiologijos organizacijos (Society for Industrial Microbiology) konferencijoje, įvykusioje šį pirmadienį, kompanija pradėjo atviriau kalbėti apie savo pasiekimus: jos mokslininkai genetiškai modifikavo įvairias bakterijas (įskaitant E. coli) taip, kad jos gamintų įvairius angliavandenilius, kuriuos vėliau būtų galima perdirbti į įprastinį benziną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam kad tai atlikti kompanija naudoja įvairias sintetinės biologijos priemones, skirtas modifikuoti genetinius mechanizmus, kurie bakterijose, augaluose ir gyvūnų organizmuose atsakingi už riebiųjų rūgščių gamybą. Riebiosios rūgštys yra vienas pagrindinių būdų organizmams kaupti energiją. Tai - anglies ir vandenilio atomų grandys, tam tikra tvarka susietos tarpusavyje ir turinčios karboksilinę funkcinę grupę. Pašalinus karboksilinę grupę lieka angliavandenilis, kurį galima perdirbti į kurą. 

Vienuose bandymuose LS9 tyrinėtojai naudojo tipinius rekombinacinius DNR metodus, skirtus įterpti genams į mikrobus. Kituose bandymuose mokslininkai kompiuterių pagalba modifikuodavo žinomų genų struktūras ir juos sintezuodavo. Rezultate gautos modifikuotos bakterijos gamina ir išskiria angliavandenilių molekules, kurios atitinka pageidaujamą molekulių grandies ilgį ir struktūrą. Kompanijos LS9 biochemikas ir vice prezidentas Stephen del Cardayre teigia, jog kompanija jau gali pagaminti šimtus skirtingų angliavandenilių molekulių. Sukurtojo proceso metu galima išgauti naftą, kurioje nebus pašalinių priemaišų, tokių kaip siera. Nafta būtų perdirbama standartiniais procesais į automobilių, lėktuvų kurą, dyzelinį kurą ir bet kokį kitą pageidaujamą naftos produktą.

Kitais metais LS9 planuoja pastatyti bandomąją gamyklą Kalifornijoje, kurioje bus bandomas ir tobulinamas gavybos procesas ir kompanija tikisi pradėti pardavinėti biodyzeliną ir sintetines naftos žaliavas 3-5 metų bėgyje.

LS9 nėra vienintelė kompanija šiame tyrimų segmente. Amyris Biotechnologies (Emeryville, Kalifornija) taip pat naudoja augalų ir gyvūnų genus mikrobams modifikuoti, siekiant juos priversti gaminti norimas kuro rūšis. Kompanijos "Amyris" viceprezidentas Neil Renninger teigia, jog jų mokslininkai taip pat sukūrė bakterijas, kurios turi potencialą tapti atsinaujinančiais angliavandenilių pagrindu gaminamo kuro šaltiniais. Viceprezidento teigimu, esminis skirtumas tarp kompanijų yra tai, jog LS9 siekia tokiu būdu išgauti naftą, kurią vėliau reiktų perdirbti gamyklose, o Amyris siekia tiesiogiai išgauti įvairius kurus, kuriems reikėtų nedaug arba visai nereikėtų papildomo perdirbimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: