Šnipinėjimas GSM telefonais - gandai ar realybė?  (3)

Intriguojanti tema – ar įmanoma šnipinėti dabartinių GSM telefonų pagalba? Nuomonių labai daug, o kaip tai galėtų atrodyti praktiškai? Pristatome santrauką Audriaus Lučiūno bloge pateiktų pamąstymų bei praktinių bandymų priversti telefoną šnipinėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete galima rasti krūvą įvairios programinės įrangos, skirtos pačių sumaniųjų telefonų šnipinėjimui ir šnipinėjimui iš jų. Pvz.: čia, čia arba čia. Nelabai patikimai atrodantys tinklalapiai ir gan didelės kainos kelia norą pirma įsitikinti tokių galimybių funkcionalumu ir tik po to pirkti tokią programinę įrangą. Paieškojus dar, galima surasti BBC straipsnį apie jų atliktą šnipinėjimo eksperimentą. Deja, bet straipsnyje trūksta techninių detalių ir net nėra paminėti naudoti telefonų modeliai..

Tačiau tokią programinę įrangą pasibandymui galima rasti čia. Normaliai paruošta dokumentacija, normaliai atrodantis tinklalapis ir netgi demo versija. Štai ir yra ką išsibandyti. Kad nereikėtų vargti su registracijom, galima siųstis demo tiesiog iš čia.

Įdomiausiai atrodo tyli automatinio atsiliepimo funkcija po nurodyto skambučių kiekio, kai skambinama iš atitinkamo numerio. Paprastas būdas paversti telefoną pasiklausymo įrenginiu. Viskas gerai, gražu, tik bėda, kad asmeniškai turimas telefono modelis nėra palaikomas ir programos negalima išsibandyti. Palaikomi modeliai yra šie:

  • SendoX,
  • Semiens SX1,
  • Semiens SX2,
  • Panasonic X700,
  • Nokia 3230,
  • Nokia 3600,
  • Nokia 3620,
  • Nokia 3650,
  • Nokia 3660,
  • Nokia 6260,
  • Nokia 6600,
  • Nokia 6620,
  • Nokia 6630,
  • Nokia 6670,
  • Nokia 7610,
  • Nokia 7650,
  • Nokia N-Gage,
  • Nokia N-Gage QD.

Tad jei esate bent vieno iš šių modelių savininkas, galite išbandyti ir papasakok kaip sekėsi. Žinoma, pačios programos paleidimui galima panaudoti Symbian emuliatorių, bet į jį paskambinti juk vis tiek negalima. Ką gi, nagrinėjam toliau.

O toliau nagrinėjimas paprastas, t.y. reikia išsiaiškinti kaip pačiam parašyti tokią programą. Ir čia pasirodo viskas yra paprasčiau nei galima tikėtis. Apie tai jau parašyta pora straipsnių rusų kalba: "SMS šnipinėjimas" ir "Didysis brolis mobiliajam". Pastarasis gan išsamiai aprašo ką ir kaip naudoti bei gi pateikia programinio kodo pavyzdžius. Paprasčiau ir būti negali. Tiesa, straipsnis dar nepilnas, pilną variantą šiuo metu galima rasti tik žurnale, tačiau po kelių mėn. jis visas bus patalpintas ir internete.

Straipsnyje aprašoma, kaip perimti gaunamus/siunčiamus sms ir persiųsti juos kitur. Taip pat kaip tokiu pačiu būdu surinkti informaciją apie skambučius. Žinoma, nepamirštama ir apie tai, kaip priversti tą programą "pasislėpti" telefone. Kitas funkcijas tektų susigalvoti ir susikurti patiems. Iš karto pasidaro įdomu, ar būtų galima tokią programą priversti dar ir parodyti bent apytikslią telefono savininko buvimo vietą.

Jei telefono savininkas visuomet naudotų GPS įrenginį, tai viskas būtų paprasta, bet GPS nėra tokia populiari įranga kaip pats telefonas. Kitas būdas nustatyti telefono vietą yra pagal bazinę GSM stotį, prie kurios tuo metu būna prisijungęs telefonas. Kaip tai padaryti? Čia ir vėl gali padėti internetas bei tokia tarnyba kaip CellSpotting. Kaip veikia ši tarnyba, aprašyta tituliniame puslapyje, skyrelyje "How CellSpotting works". Tačiau čia įdomi ne pati tarnyba, bet jos turima informacija apie GSM celes. Šią informaciją galima rasti čia. Taip pat GPX failiuke, kurį galima panaudoti su Google Earth. Pasirodo šią bazę yra papildę ir lietuviai, tad apie vietines bazines stotis šiek tiek informacijos jau yra.

Trūkstamą informaciją apie GSM celes galima susirinkti pačiam, naudojant pvz. MiniGPS, CellTrack arba TAPIR-G. Kuo daugiau tokios informacijos bus, tuo paprasčiau galima sekti kaip juda telefonas per GSM celes ir atitinkamai per žemėlapį. Atvirose vietovėse GSM celės gali būti gan didelės ir tiksliai nustatyti telefono vietą būtų sudėtinga, tačiau bendrai informacijai pakaktų net ir to. Belieka šią informaciją integruoti į šnipinėjimo programą ir priversti ją karts nuo karto pranešti aktyvios celės informaciją. Tiesa, nebūtina turėti informacijos apie visas celes. Galima priversti programą duoti signalą tuomet, kai telefonas dingsta iš tam tikros celės. Pvz. žmonos sekimą galima atlikti tokiu būdu. Jei žmona tvirtina, kad visą dieną buvo namie, tačiau yra užfiksuota, kad kažkuriuo momentu jos telefonas buvo palikęs "namų celę" ir judėjo per kitas celes, tai galima laikyti, kad žmona meluoja.

Analogišku principu galima patikrinti ir tokį teiginį kaip "buvau sporto klube". Tam tereikia nuvažiuoti iki sporto klubo ir užfiksuoti kokioje GSM celėje jis yra. Mieste celės nedidelės ir ši informacija galėtų būti gan patikima. Tuomet belieka sutikrinti ar telefonas buvo toje GSM celėje ar ne. Tad sekimas mobiliu telefonu ir mobilaus telefono sekimas yra įmanomas ir gali būti nesudėtingai realizuotas. Apjungiant skambučių, SMS, telefono vietos kitimo bei pačio žmogaus sakomą informaciją galima pasiekti netgi labai puikių rezultatų.

Tiesa, žmonių sekimas daugelyje šalių yra nelegalus ir už tokius veiksmus baudžiama, tačiau tokio tipo programą būtų galima įsidiegti į savo telefoną, o jo vagystės atveju, panaudoti vogto telefono aptikimui.

Šnipinėjimas per GSM tuoj gali tapti ne technologine naujiena, bet neatskiriama mūsų gyvenimo tracija. Šalia blogo autoriaus pateiktos programinės įrangos apžvalgos prisidedame ir mes, primindami, jog dar visai nesenai rašėme apie specialią "juodą dėžutę", galinčia tarnauti kaip GSM paisklausimo stotelė.

Programų ieškojo ir aprašė

Audrius Lučiūnas,

UAB "Informacijos saugos sprendimai"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(11)

Komentarai (3)