Spamui – 30 metų  (0)

Šią savaitę sukanka 30 metų nuo tada, kai buvo išsiųsta pirma žinoma spamo - nepageidaujamo turinio elektroninio laiško žinutė. Ši žinutė buvo pasiųsta 1978 metų gegužės 3 dieną kažkada garsios, o dabar jau nebeegzistuojančios kompiuterių kompanijos DEC reklamos skyriaus darbuotojo keturiems šimtams žmonių, gyvenančių JAV vakarinėje dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beje, tuo metu toks veiksmas dar nebuvo vadinamas spamu, o ir siuntėjas neturėjo tokių blogų ketinimų, kaip daugelis šiukšlintojų šiais laikais. Tuomet siuntėjui teko visus adresus įrašyti pačiam klaviatūra.

Tačiau laikai pasikeitė. Dabar šiukšlintojai naudojasi įmantriomis kompiuterių programomis ir jų veiksmai trikdo ir interneto, ir daugelio žmonių darbą. Pavyzdžiui, vien Gmail pašto tarnybos vartotojus pasiekiančių šiukšlių srautas padidėjo nuo 20% visų gaunamų laiškų 2004 metais iki 80% 2008 metais, tai yra keturis kartus.

Ir čia būtina atsižvelgti, kad ir apsaugos sistemos tobulėja ir dabar tik maždaug 1% visų šiukšlių įveikia Gmail apsaugas ir pasiekia vartotojų pašto dėžutes. Dabar jau šiukšlintojams nebereikia ir rankomis įrašyti adresatų – juos surenka kompiuterinės programos, vadinamos botnets, naršančios internete ir neretai užvaldančios neapsaugotus kompiuterius, kuriuos panaudoja tokių laiškų siuntimui.

Laiškų turinys irgi gerokai pasikeitė nuo 1978 metų, kuomet tai buvo pakvietimas į gaminio pristatymą. Dabar neretai šiukšlės ateina iš Nigerijos „princų“, gavusių palikimą ir prašančių padėti jį investuoti, įvairiausių, dažnai fiktyvių, firmų, siūlančių pirkti kokį nors niekalą ar paslaugas.

Dalis šiukšlintojų nusitaiko ir į valstybinių tarnybų ar verslo įmonių tinklapius ir serverius, mėgindami sutrikdyti jų darbą, kaip prieš metus nutiko Estijoje, ar pavogti duomenis. Atrodo, kol kas nelabai sekasi veiksmingai kovoti su šiukšlių srautais internete, o šiukšlintojai nuolat sugeba rasti naujų aukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: