JAV sukurta plazma varoma „skraidančioji lėkštė“  (21)

Jungtinėse Valstijose ruošiamasi užpatentuoti „besparnį elektromagnetinį orlaivį“, išoriškai labai panašų į fantastiniuose filmuose matytas „skraidančiąsias lėkštes“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Floridos universiteto mašinų ir aerokosminių aparatų inžinerijos profesorius adjunktas Subrata Royus pateikė paraišką užpatentuoti savo sukurtą apvalios formos besisukantį skraidymo aparatą, kurį pavadino „besparniu elektromagnetiniu orlaiviu“ (angl. wingless electromagnetic air vehicle, WEAV).

Jo suprojektuotas tokio orlaivio prototipas yra vos 15 cm skersmens. Energiją jam tieks vidinės baterijos. Išradėjo teigimu tokio orlaivio modelis gali būti padidintas – teoriškai jis gali būti daug didesnis. Tačiau net ir miniatiūrinis „skraidančiosios lėkštės“ variantas gali būti naudojamas įvairiais tikslais, skelbia „Science Daily“.

Svarbiausios tokio orlaivio funkcijos būtų stebėjimas ir navigacija. WEAV galima įrengti vaizdo kamerą ir šviesos šaltinį, o valdyti skraidymo aparatą būtų galima dideliu atstumu.

Mokslininkas mano, kad jo sukurta „skraidančioji lėkštė“ vieną dieną galėtų pasiekti ir kitus dangaus kūnus – pavyzdžiui, ji idealiai tiktų Saturno palydovo Titano tyrimams, nes jame yra labai tanki atmosfera ir maža gravitacija.

Pranešama, kad Floridos universitete padarytu išradimu susidomėjo NASA ir JAV karinės oro pajėgos.

„Tai labai novatoriška koncepcija, ir jeigu ji pasiteisins, taps revoliucine“, - taip savo orlaivio perspektyvas įvertino jo išradėjas.

Šios „skraidančiosios lėkštės“ veikimas paremtas magnetinės hidrodinamikos efektu, kai jėga sukuriama magnetiniam laukui ar srovei veikiant skystą laidininką. Orlaivio paviršiuje įrengti elektrodai jonizuoja aparatą supantį orą, paversdami jį plazma. Veikiant ją elektros srove sukuriama reikiama keliamoji ir varomoji jėga. Toks orlaivis pasižymi geromis aerodinaminėmis savybėmis ir neturi judančių dalių, skelbia „Science Daily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (21)