Didžiausių statinių lenktynės tęsiasi  (14)

Visas pasaulis truputi „pamišęs“ dėl lenktinių – niekam ne paslaptis įsibėgėjančios kosmoso lenktynės dėl naujo Mėnulio „užkariavimo“, niekaip nesibaigiančios ginklavosi varžybos ir atrodo, panašios konkurencijos lygį baigia pasiekti statybos. Tik ne bet kokios, o grandiozinių statinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kalbama apie milžiniškus netradicinius pastatus, pastaruoju laiku dažniausiai minimos Arabų valstybės – nafta turtingos šalys pinigų nestokoja, tačiau jų suteikiama saviraiškos galimybė realizuojama ganėtinai vienpusiškai – paprastai grandiozinių statybinių projektų kryptimi. Ne išimtis ir šį sykį – Dubajaus princo įpėdiniui priklausanti statybų bendrovė pranešė apie planus statyti naują ir aišku „didžiausią“ pasaulio pastatą. Kaip ir priklauso, potencialiai didžiausio pastato reputaciją turėsiantis statinys bus pakankamai įspūdingo aukščio – į padangę iškils daugiau nei 1 km.

Arabų spaudos duomenimis, statinys bus pavadintas Nakheel Tower ir turėtų būti stambiausia planetoje betoninė konstrukcija. Statinyje numatyti 200 aukštų, užimamas paviršiaus plotas sieks 200 ha. Tai leis dangoraižyje sutalpinti praktiškai 250 tūkstančių kvadratinių metrų naudingo ploto viešbučiams ir 100 tūkstančių „kvadratų“ prekybos vietoms.

Tikimasi, jog Nakheel Tower apsigyvens 55 tūkstančiai žmonių, o dar 45 tūkstančiai jame nuolat dirbs.

Pats projektas dar vadinamas „novatorišku inžinieriniu žygdarbiu“. Dangoraižio „pamatas“ bus pusmėnulio formos podiumas, sudarantis 4 mažesnius bokštus. Planuojama, jog statybom prireiks apytiksliai 10 metų ir kelių milijardų dolerių.
Turbūt neverta abejoti, jog naujasis projektas gimė ne šiaip sau, o su tikslu aplenkti dar vieną Dubajaus įžymybę – garsųjį dangoraižį Burj Dubai, kuris tiesa sakant, vis dar tik statomas ir turėtų pasiekti 800 metrų aukštį su viršum.

Tačiau nereikia apsigauti tikintis, jog Nakheel Tower bus tikrai didžiausias pastatas pasaulyje – jo likimas gali priminti Burj Dubai situaciją – dangoraižis dar net nepabaigtas, o dar didesnių pastatų projektai gimsta kaip grybai po lietaus. Panašiai žada būti ir su Nakheel Tower – pagal dabartinius planus Kuveitas iki 2023 metų žada pastatyti „Tūkstančio ir vienos nakties“ gigantą, sieksiantį 1001 metrą aukščio. Bahreinas irgi neatsilieka – jame numatytas Murjan Tower pastatas (1022 metrai). Saudo Arabija nusprendė perspjauti visus kaimynus ir sugalvojo 500 aukštų „bokštą“, pasieksiantį 1,6 kilometrų aukštį. Bežiūrint į šiuos planus, lengvai gali galva apsisukti, o surasti tikrą ilgalaikį rekordininką nėra labai lengva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)