Šveicarai neturtingoms šalims siūlo namus iš popieriaus  (11)

Šveicarų kompanija "The Wall AG" siūlo naują ekonominės pagalbos sprendimą trečiojo pasaulio šalims - popierinius namus. Žinoma, tai nėra tiesiog lankstinukai iš popieriaus. "Universal World House" yra maždaug 36 kvadratinių metrų namas su vandentiekio ir apdailos įranga, gamintojo teigimu galintis sutalpinti iki 8 gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažmeninė konstrukcijos kaina yra apie 5000 dolerių. Panaudojimo sritis - nuo ilgalaikės gyvenamosios vietos neturtingų šalių gyventojams iki trumpalaikio prieglobsčio stichinių nelaimių aukoms.

"Universal World House" gali būti naudojamas beveik bet kur: lengvas, lengvai surenkamas, draugiškas aplinkai, atsparus žemės drebėjimams, ir, kas ypač svarbu recesijos laikmetyje, nebrangus. Jo išradėjas Gerd'as Niemoeller'is sako, kad 36 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto namas sveria vos 800kg - mažiau nei kai kurių markių automobiliai.

"Be pamatinio bloko visas namas realiai sveria apie 400kg", sako inžinierius. Tačiau tai nereiškia, kad jis sugrius vos papūtus vėjui. Bazinė medžiaga yra gumoje išmirkyta celiuliozė, gauta perdirbus kartoną ir laikraščius. Tokią masę tinkamai apdorojus temperatūra ir aukštu slėgiu, popierius tampa ypač tvirta medžiaga. Sienų viduje suformuota korinė struktūra prideda papildomo stabilumo, o oru užpildytos sandarios pertvarkos užtikrina gerą šilumos izoliaciją.

Panašūs konstravimo principai naudojami orlaiviuose ir greitaeigėse jachtose. “Kitos kompanijos savo gaminiams naudoja aliuminį ir kitus lydinius, o tai yra brangu ir reikalauja daug laiko bei energijos. Tai netinka Trečiojo Pasaulio šalims", sako Niemoeller'is, kurio išradimą užpatentavo jo paties įkurta kompanija "The Wall AG".

Name įmontuotos aštuonis žmones talpinančios viengulės ir dvigulės lovos; verandoje palikta vandeniui izoliuota vieta dušui ir tualetui. Be miegamosios zonos čia taip pat yra lentynų, stalų ir suoliukų. Ištisa virtuvės siena gali būti nustumta į šoną - taip virtuvė iš uždaros gali tapti atvira. "Namas suprojektuotas taip, kad gyventojai tiesiog verandoje galėtų paskersti mėsinį gyvulį, kraują čia pat nuo grindų nuplauti dušo įranga, o mėsą pakabinti ant integruoto vandens vamzdžio", pasakoja išradėjas.

Pirmuosius užsakymus šioms konstrukcijoms jau pateikė kelios kompanijos iš Nigerijos ir Angolos, jais taip pat domisi Zimbabvė, Pietų Amerikos valstybės ir kai kurios humanitarinės pagalbos organizacijos. Naujus namus planuojama gaminti šiaurinėje Vokietijoje, netoli Kylio miesto, o vėliau konstrukcinius modulius siųsti į reikiamą šalį - konstrukcija būtų surenkama vietoje, pasinaudojant vietine darbo jėga. Taip būtų sukuriamos naujos darbo vietos ir sumažinami transportavimo kaštai. Be to, nėra jokios priežasties, dėl ko tokių namų nebūtų galima pritaikyti ir Europoje - juk gyvulius skersti jų verandoje nėra būtina.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)