"Toyota" automobiliams gaminti naudos jūros dumblius  (4)

Automobilių gamintojas "Toyota" jau senokai žvelgia ekologiškos ateities linkme, ir ekologiškumą jis supranta pačia tikriausia prasme. Kompanijos inžinieriai savo planuose yra numatę ultralengvą superefektyvų į elektros tinklą jungiamą automobilį, kurio kėbulo bioplastikui gaminti bus naudojami jūros dumbliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Dumblių" automobiliui gaminti žadama naudoti ir taip ekologiškumo rekordus mušančio 1/X hibridinio automobilio koncepciją, kuris sveria apie 420kg. ir yra varomas 500 kubinių centimetrų tūrio varikliu bei ličio baterijomis maitinamais motorais. Idėjai įgyvendinti tereikės pakeisti jo anglies pluošto pagrindu pagamintą kėbulą naujuoju plastiku iš jūros dumblių. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bioplastikai tampa vis populiaresni ir "Toyota" įsitikinusi, kad tik laiko klausimas, kada juos gamyboje pradės naudoti automobilių pramonė. 

"Mes ypač aukštam saugumo lygiui užtikrinti kėbulus gaminame iš lengvo anglies pluoštu sustiprinto plastiko", sako projekto vadovas Tetsuya Kaida, apibūdindamas 1/X koncepciją. "Tačiau ši medžiaga gaminama iš naftos. Aš įsitikinęs, kad ateityje galėsime panaudoti naujas ir geresnes medžiagas, tokias, kurios būtų gaminamos iš augalų ar kitų natūralių šaltinių, galbūt išoriškai panašias į popierių. Iš tiesų tokią transporto priemonę norėčiau sukurti iš jūros dumblių, kadangi Japonija visa apsupta vandenynų".

Pati idėja nėra tokia tolima, kaip gali pasirodyti. Šiandien bioplastikai naudojami daug kam, pradedant dovanų kortelėmis, baigiant telefonų korpusais. Prognozuojama, kad šio tipo medžiagų metinis poreikis penkerių metų begyje išaugs iki 22,5 milijonų tonų, o tai sudarytų 10 pasaulinės plastmasių rinkos. Kompanija "NatureWorks" teigia, kad jos sukurtas bioplastikas "Inego" išskiria 60 procentų mažiau anglies dvideginio nei naftos pagrindu pagaminti analogai, o jo gamybai reikia 30 procentų mažiau energjos. Mokslinis institutas "Oakridge National Laboratory" tyrinėja galimybę gaminti anglies pluoštą iš celiuliozės.

Šiuo metu prognozuojama, kad jūros dumbliai automobilių kėbulams gaminti gali būti pradėti naudoti maždaug 15 metų laikotarpyje.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: