„Google“ socialinis tinklas – „juodoji dėžė“  (3)

Kompanija „Google“ siekia užkariauti socialinių tinklų pasaulį nesukurdama aiškaus socialinio tinklo. Užuot bandžiusi atgaivinti savo tinklapį „Orkut“, kuris pavyko tik Brazilijoje, „Google“ imasi įdiegti įvairių socialinių tinklų komponentus į esamas paslaugas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gmail“ ir „Google Talk“ vartotojų kontaktų pagrindu sukuriami „draugų“ sąrašai, su kuriais jie gali dalintis „Picasa“ nuotraukomis arba „Blogger“ blog‘ų naujienomis. Kita „Google“ decentralizuoto socialinio tinklo alternatyva – galimybė sukurti profilio puslapį, kuriame galima įkelti nuotraukas bei įprastą informaciją apie lankytą mokyklą ir pan.

Antradienį „Google“ pradėjo kampaniją, raginančią žmones kurti profilius naudojantis didžiausiu ginklu – „Google“ paieškos sistema. Jeigu norite kontroliuoti tai, ką mato žmonės ieškodami jūsų vardo, susikurkite profilį ir įtraukite jį į „Google“ paieškos rezultatus. Kai kurie žmonės stengiasi padaryti viską, kad pasislėptų nuo smalsių akių, tačiau vis daugiau asmenų šioje „savimylų“ eroje nori pakilti į sceną, kurią jiems siūlo „Google“.

„Search Engine Land“ redaktorius Danny Sullivan ir kūrėjas bei reklamų tinklo antrepreneris John Battelle aiškiai aprašė šios funkcijos niuansus. „Ar naujo profilio puslapio užteks, kad būtų nukonkuruoti socialiniai tinklai „Facebook“ ir „MySpace“? Aš nežinau, bet tai nepakenks“, - teigia jie.

Nors „Google“ strategija yra orientuota į verslą, tačiau ji sukelia vartotojams problemų. Socialiniai tinklai nėra tik programinė įranga, turinti tam tikrų funkcijų – tai realios bendruomenės. Socialiniai tinklai „Facebook“, „Twitter“ ir „MySpace“ skiriasi tuo, kad kiekvienas jų turi skirtingas taisykles ir normas, atskleidžiančias priimtiną elgesį.

„Facebook“ apibrėžė aukštą vartotojų kontrolės standartą: nesunku pakeisti žmonių grupes, galinčias matyti informaciją apie jus. Jūs galite matyti, kaip tai įvyksta. Tuo tarpu „Google“ suteikia vartotojams nedaug kontrolės norint sužinoti, kokie asmenys mato jūsų telefono numerį ir kitą kontaktinę informaciją. Kita vertus, visas profilis yra viešas.

Nerimą kelia ir tai, kad sunku suprasti kitas „Google“ funkcijų taisykles ir normas. Tačiau visa tai dera su kompanijos stiliumi. Bendrovė plėtoja produktus ir yra linkusi pasiūlyti ribotas galimybes, tikėdamasi, kad numatytieji nustatymai tiks daugeliui žmonių. Tai gali būti geriausias būdas sukurti paieškos sistemą, žemėlapių tinklapį ir, galbūt, net elektroninio pašto paslaugas, tačiau tai nėra geriausias būdas sukurti paslaugas žmonėms dalintis asmenine informacija.

Danny Sullivan ir John Battelle teigia nenorintys, jog nepažįstamieji matytų jų vaikų nuotraukas, tačiau pabrėžia, kad draugams jų nuotraukas mėgsta rodyti. Galbūt „Google“ ir leis tai pasiekti, tačiau sąsajas suvokti pakankamai sunku. Danny Sullivan ir John Battelle akcentuoja, kad socialinės grafos „Google Friend Connect“ versija yra jiems nesuprantama.

„Google“ turi daug privalumų, kurie galėtų kompanijai padėti tapti socialinių ryšių ir žiniasklaidos dalijimosi centru tarp „YouTube“, „Blogger“, „Gmail“ ir paieškos sistemos. Tačiau bendrovei ir jos vartotojams turi atstovauti suprantamesnė sąsaja, padedanti išpildyti vartotojų lūkesčius. Kalbant apie asmeninę informaciją ir nuotraukas – nesvarbu, jūsų vaikų ar bakalauro baigimo vakarėlio – pasiūlymas pasitikėti juodąja dėže nėra labai geras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: