2010 metais GPS tikslumas gali sumažėti  (5)

Mike Craymer vadovaujama "Natural Resources Canada" geodezininkų komanda apskaičiavo, kad dėl planuojamų GPS palydovų aptarnavimo darbų globaliosios pozicionavimo sistemos tikslumas gali sumažėti jau 2010 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV vyriausybės auditavimo agentūra (Government Accountability Office, GAO)  šį balandį paskelbė savo analizės išvadas, kuriose teigiama, kad karinės šalies oro pajėgos esant dabartiniam finansavimui nebespėja laiku į orbitą išvesti naujų GPS palydovų. Pavyzdžiui, naujausio aparato paleidimas jau vėluoja tris metus ir bus paleistas tik 2009 lapkritį.

Orbitoje skriejančią pozicionavimo įrangą būtina keisti, nes kai kurie satelitai jau yra naudojami beveik du dešimtmečius. Jei sistemos aptarnavimo darbai nebus tinkamai vykdomi, tada GPS tikslumas su kiekvienais metais mažės vis daugiau. Savo skaičiavimams GAO panaudojo kiekvieno veikiančio palydovo patikimumą apibūdinančias grafines kreives. Apskaičiuota, kad tikimybė išlaikyti 24 palydovų tinklą orbitoje 2010 metais nukris žemiau 95 procentų ribos, o 2011 ir 2012 metais gali nukristi net iki 80%. Jei situacija nebus koreguojama iki 2017 metų, tikimybė sumažės iki vos 10%. Tiesa, ši vyriausybės institucija ne tik paskelbė nerimą keliančias prognozes, bet tuo pačiu pasiūlė ir keletą galimų problemos sprendimo būdų. Vienas jų susijęs su tarptautiniu bendradarbiavimu; pagal jį siūloma, kad JAV, tobulindama ir kurdama naujos kartos GPS, galėtų bendradarbiauti su Europos Sąjunga ir pasinaudoti jos kuriamu "Galileo" palydovų tinklu, kuris kaip tikimasi pradės funkcionuoti 2013 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)