„Delete“ internete nereiškia „ištrinta“  (8)

Net jei senokai „Facebook“ arba asmeniniame tinklalapyje ištrynėte nepageidaujamas nuotraukas, net ir praėjus keliems mėnesiams jos vis dar gali būti randamos internete.


Galite pabandyti patys: patalpinkite nuotrauką „Facebook“ tinklalapyje. Įsidėmėkite, koks puslapio, kuriame yra nuotrauka, URL adresas, ir po keleto dienų ją ištrinkite. Sugrįžkite po keleto mėnesių ir patikrinkite, ar nuoroda veikia. Nemaža tikimybė, kad taip, rašo „Yahoo“.

„Facebook“ čia nėra vienintelis. Kembridžo universiteto tyrėjai nustatė, jog maždaug pusė socialinių interneto svetainių iš karto neištrina nuotraukų, net jei to pageidauja naudotojas. Nuotraukoms skirti portalai, tokie kaip „Flickr“, jas pašalina greičiau.

Ištrintų nuotraukų iš karto pašalinti neleidžia duomenų saugojimo būdas dideliuose tinklalapiuose. Asmeninis kompiuteris saugoja tik bylos kopiją, o tokie tinklalapiai kaip „Facebook“ duomenų valdymui naudoja turinio pristatymo tinklus (CDN). Ši sistema duomenis kopijuoja į daugybę tarpinių įrenginių, taip leidžiant daugybei vartotojų greičiau prie jų prieiti. Tačiau į pokyčius CDN nereaguoja taip greitai, tad ištrintų bylų kopijos dar išlieka savaites ar mėnesius.

„Facebook“ kompanija teigia, kad duomenys išlieka, kol konkretus adresas vėl panaudojamas, o tai dažniausiai nutinka gana greitai.

Ištrintas bylas kaupia ir „Google“ sistema. Kiekvienas, kas nors kartą naudojosi „Google“ vaizdų paieška, gali patvirtinti, jog dažnai paspaudus sumažintą paveikslo vaizdą paaiškėja, kad norima nuotrauka jau seniai pašalinta iš tinklalapio, tačiau sumažintas jos vaizdas „Google” dar ilgai saugomas.

Tad keldami asmenines nuotraukas ar kitus duomenis į internetą, geriau prieš tai pamąstykite, ar tai tikrai nesvarbi informacija, kurią vėliau norėsite skubiai ir greitai pašalinti.

Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)