Miglota „Skype“ ateitis  (6)

Interneto pokalbių programą "Skype" valdantis interneto aukcionas "eBay" pranešė pradėjęs kurti savo interneto pokalbių programinės įrangos technologijas. Šitaip bendrovė atsako į "Skype" kūrėjų pretenzijas dėl šios programos licencijos bei ruošiasi galimam teismo procesui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog "eBay" už 2,6 milijardus JAV dolerių nusipirko "Skype" dar 2005 m., tačiau teisės į tam tikras pokalbių programos naudojamas technologijas liko jos kūrėjams. Būtent dėl šių technologijų naudojimo pastaruoju metu "Skype" autoriai susiginčijo su programą įsigijusia bendrove, praneša Bloomberg naujienų agentūra.

Nors detalios ginčo priežastys neskelbiamos, tačiau jį galėjo paskatinti "Skype" kūrėjų Niklo Zenstriomo ir Januso Friiso noras išpirkti servisą iš „eBay“. Siūloma už „Skype“ išpirkos suma neskelbiama. Manoma, kad ji sieks apie 2 milijardus JAV dolerių. Analitikų manymu, mažiausia kaina, kuri patenkintų „eBay“, būtų 1,7 milijardai JAV dolerių.

2008 metais „eBay“ įvertino „Skype“ 1,4 milijardais JAV doleriu. Tokiu būdu online aukcionas pripažino, kad už IP telefonijos servisą permokėjo apie milijardą JAV dolerių.

Tiesa, dar prieš metus „eBay“ direktorius Džonas Donachju paskelbė, kad „Skype“ gali būti parduotas, nes po serviso įsigijimo „eBay“ taip ir nesugebėjo integruoti jo į savo biznį. Dabartinis ginčas su „Skype“ kūrėjais, kuriems priklauso pokalbių programos technologijas kūrusios įmonės „Joltid“ akcijos taip pat skatina „Skype“ pardavimą. Vis dėl to „eBay“ nenori atsisakyti brangaus pirkinio.

Konfliktą aštrina tai, jog neseniai „Joltid“ anuliavo technologijos naudojimosi licenciją „eBay“. „Joltid“ skundžiasi, jog „Skype“ pažeidė technologijos naudojimo licenzijos susitarimą. Reaguodama  į tai „Skype“ Didžiojoje Britanijoje padavė kompaniją į teismą, teigdama, jog ši negali nutraukti susitarimo. „Joltid“ pateikė priešieškinį, įrodinėdama, kad „Skype“ pažeidė susitarimą.

Teismo posėdis vyks 2010 metų birželį, praneša „eBay“. Mažai tikėtina ir tai, kad teisinis ginčas su programinę įrangą kūrusia kompanija „Joltid“ bus išspręstas greitai, informuoja CNN.

Tad nors ateities perspektyvos neaiškios, tačiau nėra jokių ženklų, kad „Skype“ neliktų jau artimiausiu metu, tad jo vaizdo skambučių ir telefoninėmis paslaugomis besinaudojantys daugiau kaip 480 mln. registruotų vartotojų turėtų lengviau atsikvėpti.

„Nors „Skype“ pasitiki savo teisine padėtimi, išlieka priešingo rezultato galimybė, jei ginčo nepavyks išspręsti derybomis. „Skype“ jau pradėjo kurti alternatyvią technologiją. Tačiau jos vystymas gali būti nesėkmingas, o jei ir pasiseks – ji gali netekti savo funkcionalumo ir vartotojų, ir bet kokiu atvejų bus labai brangi“, – teigiama „eBay“ pranešime.

Kuo gi kompanijos „Joltid“ sukurtos „Skype“ technologijos tokios ypatingos? „Skype“ programa buvo pirmoji, apėjusi kliūtis, su kuriomis teko susidurti kitiems internetinės telefonijos rinkos pionieriams. Didžiausia jų – dėl įvairių užkardų ir potinkliuose esančių kompiuterių susisiekti pavykdavo tik ketvirtadaliui vartotojų. Net prisiskambinus ryšio kokybė būdavo prastoka.

„Skype“ sėkmę lėmė sėkmingas decentralizuoto P2P (peer-to-peer) tinklo modelio išnaudojimas. Programos kūrėjai anksčiau dirbo prie populiarios keitimosi failais sistemos KaZaA, kurią pardavę įgytas žinias panaudojo pokalbių programos kūrimui ir 2003 m. rugpjūtį pasauliui pristatė „Skype“. Prisijungus prie pagrindinio Skype login serverio, visi tolesni ryšiai vyksta padedant kitiems Skype vartotojams. Galingus kompiuterius, gerą atvirą interneto ryšį ir pakankamai laisvų išteklių turintys kompiuterininkai išlaiko visą tinklą. Jie pažymimi supernode ženklu, ir kiekvienas jų koordinuoja maždaug trijų šimtų kitų vartotojų duomenis. Panašu, jog sukurti alternatyvią technologiją nėra taip paprasta.

Netikėtai įsiplieskęs ginčas kelia grėsmę ir "eBay" planuotam pirminiam viešam "Skype" akcijų siūlymui (IPO), apie kurio galimybę pirmoje kitų metų pusėje buvo užsiminęs "eBay" generalinis direktorius Johnas Donahoe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)