Į kovą su "interneto piratais" žada stoti ir D. Britanija  (10)

Šią savaitę Didžiosios Britanijos Vyriausybė pasiūlė įstatymą, skirtą kovai su nelegaliu failų dalinimusi. Šiame įstatyme numatyta, kad asmenims, kurie nuolat siunčiasi autorių teisių saugomus filmus ir muziką, gali būti nutrauktas interneto ryšys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iždo ministras Stephen Timms tvirtina, kad ankstesnis planas, kuriame buvo numatyta riboti tik plačiajuosčio ryšio greitį, nebūtų pakankamai efektyvus. Ši galima bausmė išlieka ir naujajame įstatymo pasiūlyme, tačiau kartu numatoma ir galimybė uždrausti vartotojui prisijungti prie svetainių, iš kurių galima parsisiųsti medžiagą, arba iš viso nutraukti interneto ryšio teikimą.

Piliečių teisių grupės bei interneto paslaugų teikėjai šį pasiūlymą sukritikavo, kadangi jis riboja vartotojų teises, bet nepakankamai kovoja su piratavimu. Jei lapkričio mėnesį parlamentas pritars šiam įstatymui, Didžioji Britanija prisijungs prie Prancūzijos: abi šalys bandys pažeidėjams nutraukti interneto ryšio teikimą.

Didžiosios Britanijos pasiūlytas įstatymas gali prieštarauti Europos Parlamento gegužės mėnesį priimtam sprendimui, draudžiančiam Europos Sąjungos vyriausybėms nutraukti interneto ryšį be teismo nutarimo. Dėl galutinio įstatymo varianto dar turi būti deramasi su Europos Taryba.

Tuo tarpu Prancūzijos Vyriausybė jau nuo pavasario bando įteisinti panašų įstatymą, tačiau birželio mėnesį pradinis jo projektas žlugo, Prancūzijos konstitucinei tarybai atmetus nuostatas, leisiančias naujai sukurtai institucijai po dviejų įspėjimų apriboti prieigą prie interneto asmenims, kurie pažeidžia autorines teises. Taryba teigė, kad laisva prieiga prie viešųjų ryšių paslaugų yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių, todėl apriboti prieigą gali tik teisėjas.  Tačiau Prancūzijos politikai nenuleido rankų ir ėmė dirbti su nauja įstatymo versija, kurioje visa nuobaudų sistema išliko nepakitusi, tačiau interneto ryšį nutraukti galės tik teisėjai.

Britų pasiūlytas įstatymas gali būti priimtas tik 2011 metais. Didžiosios Britanijos pasiūlytame įstatyme numatyta, kad pažeidėjus turi gaudyti interneto paslaugų teikėjai. Jie turi savo klientams, besisiunčiantiems draudžiamą turinį, teikti raštiškus įspėjimus. Tokiu būdu autorių teisių turėtojams būtų suteikta galimybė pasinaudoti teismo sprendimu ir gauti išsamią informaciją apie pažeidėjus bei iškelti jiems ieškinį. Naujausias Didžiosios Britanijos pasiūlymas numato, kad raštiški įspėjimai bei teismo veiksmai nelegalius atsisiuntimus leistų sumažinti maždaug 70 procentų. Jei pasiūlytos priemonės būtų veiksmingos, Vyriausybė galėtų svarstyti, kokios technologijos leistų greitai ir efektyviai nutraukti prieigą prie interneto.

Kol kas neaišku, kaip interneto paslaugų teikėjai galėtų patikrinti ar atsisiunčiami failai yra nelegalūs. Dauguma svetainių, leidžiančių parsisiųsti filmus ir dainas, yra nelegalios, tačiau jomis gali naudotis ir nepriklausomi režisieriai bei grupės, norinčios dalintis savo turiniu. Įstatymo projektas parengtas remiantis prielaida, kad paslaugų teikėjai žinos, kurios svetainės yra neteisėtos.

Interneto paslaugų teikėjas „TalkTalk“ tvirtina, kad jie priešintųsi Vyriausybės pastangoms įpareigoti interneto paslaugų teikėjus vykdyti interneto politiką. „Prieigos prie interneto nutraukimas tariamiems nusikaltėliams bus beprasmiškas, nes yra gana paprasta nuslėpti savo tapatybę ir tokiu būdu išvengti aptikimo“, - teigė kompanija „TalkTalk“.

Atvirų teisių grupė, sauganti pilietines laisves skaitmeninių technologijų srityje, tvirtina, kad bet koks paslaugos nutraukimas apriboja žmogaus teises į saviraišką. Tačiau Didžiosios Britanijos įrašų pramonė, atstovaujanti muzikos įrašų pramonei, sako, kad šis žingsnis didins skaitmeninės rinkos vartotojų skaičių. Tarptautinė įrašų pramonės federacija paskaičiavo, kad visame pasaulyje dėl piratavimo prarandami milijardai dolerių. Tai gerokai viršija pajamas, gaunamas iš legalios prekybos internete.

Nutraukti interneto ryšį ne tokia jau paprasta užduotis

Be to, interneto ryšio nutraukimas gali sukelti neprognozuojamas reakcijas. Tuo galėjo įsitikinti Švedijos teisėsaugos institucijos, kuomet prieš porą dienų Švedijos teismas, grasindamas baudomis, siekė interneto tiekėją priversti atjungti internetą vienam didžiausių torrentų portalų „The Pirate Bay“.

Pasak „PC World", po to, kai nuo interneto buvo atjungtas „The Pirate Bay“, interneto tiekėjas susidūrė su ryšių infrastruktūros sabotažu. Vykdomasis direktorius Victor Muller sakė, kad diversija yra tyčinė ir daro didelę žalą. Lankytojai visokiais būdais bandė keršyti už „The Pirate Bay“ atjungimą, dėl to interneto tiekėjams teko vėl įjungti internetą.

Net ir be aktyvių "The Pirate Bay" gerbėjų veiksmų pagalbos, svetainės administracija sugebėjo savarankiškai išspręsti šią problemą - jie gana greitai surado alternatyvius ryšių kanalus. Dabar svetainėje yra atvira nemokama prieiga. Savo bloge švedų "piratai" sako, kad jie nenutraukė kovos su žiniasklaidos bendrovėmis ir stambiomis korporacijomis Prancūzijoje, teismuose ir populiariose svetainėse. Jie taip pat paprašė auditorijos padėti interneto tiekėjui užprotestuoti teismo sprendimą.

Taigi, bandymas atjungti "The Pirate Bay" nuo interneto patyrė visišką pralaimėjimą - internete visada atsiranda alternatyvių ryšio kanalų, o ir pačių internautų aktyvūs veiksmai gali stipriai įtakoti kompanijų priimamus sprendimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)