Lietuvos interneto tiekėjai raginami sekti savo klientus  (23)

Interneto paslaugų tiekėjams (IPT), didiesiems prekybos tinklams, įrašų gamintojams bei platintojams Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) liepos 8 d. siūlo pasirašyti savanorišką Lietuvos intelektinės nuosavybės rinkos etikos kodeksą. Tarp jo nuostatų – IPT įsipareigojimas asociacijai pateikti autorių teises pažeidžiančių vartotojų asmens duomenis, kuriuos turėdama LANVA žada imtis teisinių priemonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Verslo žinios“ rašo apie 9 mėnesius LANVA kartu su Informacinės visuomenės plėtros komitetu bei autorių teisių valdytojais ruoštą kodeksą. Pastarosiomis dienomis LANVA jį pradėjo platinti esamiems ir būsimiems partneriams. Vytas Simanavičius, LANVA pirmininkas, sako, kad Lietuvos intelektinės nuosavybės rinkos etikos kodeksas bus savanoriškas, tačiau jį turėtų pasirašyti „visi tie, kurie deklaruoja švarią veiklą ir norą dirbti laikantis įstatymų“.

Vis dėlto VŽ gautoje kodekso kopijoje yra visame pasaulyje šiuo metu diskusijų keliančių sąlygų. Pavyzdžiui, „IPT įsipareigoja LANVA prašymu pateikti jai duomenis asmenų, kurie besinaudodami IPT paslaugomis pažeidžia intelektinės nuosavybės teises“.

Be to, kodeksą pasirašę IPT „įsipareigoja sudaryti sąlygas LANVA patikrinti savo serverius ir laikmenas per 24 val. nuo prašymo pateikimo“. Tarp kitų kodekso nuostatų yra ir autorių teisių bei gretutinių teisių objektų leidėjų įsipareigojimas „turėti veikiantį ir tinkamą pagamintų kūrinių tiražo kontrolės mechanizmą“, įsipareigojimas leisti LANVA susipažinti su turimomis leidybos sutartimis per parą nuo prašymo pateikimo raštu ir t. t.

„Mes neprašome kažkokių slaptų ar įstatymų saugomų asmens duomenų. Nemanau, kad pažeidėjo vardas, pavardė ar adresas pažeistų kokius nors įstatymus. Tačiau tai mums palengvintų darbą rasti įstatymų pažeidėjus. O juos žinodami galėtume kreiptis į teismą su turimais duomenimis, prašytume teismo imtis laikinų apsaugos priemonių ir atkurti teisingumą. Jei padaryta žala, ji turėtų būti kompensuota“, – kodekso nuostatą dėl autorių teisių pažeidimu įtariamų klientų duomenų teikimo komentuoja p. Simanavičius.

Jo teigimu, „ateina laikas, kai operatoriai turi būti švarūs ir laikytis įstatymų“, todėl LANVA tikisi, jog ryšio tiekėjai kodeksą pasirašys. Be to, pasak p. Simanavičiaus, operatoriai negali vienu metu teikti teisėtų (pvz., filmų nuomos internetu) paslaugų, kai tuo pat metu jų tinkluose vartotojai pažeidžia autorių teises.

Operatoriai nekonkretūs

Lietuvos operatoriai kol kas nėra linkę pateikti konkretaus atsakymo dėl LANVA inicijuoto kodekso pasirašymo ir galimybės „skųsti piratus“. Valdas Kaminskas, didžiausios Lietuvos interneto tiekėjos AB TEO LT Korporatyvinės komunikacijos skyriaus direktorius, teigia, kad bendrovė elektroniniu paštu gavo LANVA kodeksą praėjusią savaitę.

„Šiuo metu analizuojame dokumentą. Jį reikėtų vertinti egzistuojančių susitarimų bei teisės normų kontekste“, – teigia p. Kaminskas. Pasak jo, dėl galimybės teikti autorių teisių pažeidimus įtariamų klientų duomenis bendrovė nuspręs „išanalizavusi siūlomą pasirašyti dokumentą“.

„TEO pasirengęs prisiimti įsipareigojimus autorių teisių apsaugos srityje tiek, kiek tai neprieštarauja Lietuvos Respublikoje galiojantiems įstatymams“, – komentuoja p. Kaminskas. Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad TEO savo iniciatyva nestebi ir neanalizuoja internetu siunčiamų bylų bei informacijos turinio ir negali nustatyti jų teisėtumo.

O Mindaugas Pranskevičius, verslo klientams ryšį teikiančios UAB „Baltnetos komunikacijos“ generalinis direktorius, teigia abejojantis, kad interneto tiekėjai savarankiškai gaudytų „piratus“, atjungtų internetą ar perduotų informaciją trečiosioms šalims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)