Sukurti Saulės elementai, energiją generuojantys netgi kai nėra tiesioginių šviesos spindulių  (4)

Kompanija "GreenSun Energy" sukūrė naujos kartos fotogalvaninius elementus, kurie energiją gali generuoti netgi be tiesioginių Saulės spindulių. Jų paviršius padengiamas skirtinga spalva tonuotu stiklu - taip išnaudojami skirtingi Saulės šviesos spektro diapazonai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės elementai nėra nauja technologija, tačiau naujovę sukūrę mokslininkai tikisi, jog jų išradimas padidins šios "žaliosios" energijos potencialą. Jie teigia, kad skirtingos spalvos leidžia išnaudoti skirtingus šviesos spektro regionus, todėl elementams nėra būtina tiesioginė apšvieta. Kompanijos "GreenSun Energy" atstovai teigia, kad jų gaminys gali rinkti energiją netgi debesuotomis dienomis, tiesa, efektyvumas lyginant su saulėtomis dienomis savaime suprantama yra mažesnis.

Kompanija taip pat teigia, jog gaminio gamybos savikaina taip pat išlaikyta kaip galima mažesnė - naujiesiems elementams gaminti panaudojama mažiau silicio. "Mes sukūrėme iliuminescencinį Saulės spindulių koncentratorių, kuris koncentruoja į didelę stiklinę plokštę krentančią šviesą ir perduoda į plokštės pakraščius. Dabar mums nebereikia padengti visos plokštės brangiais fotogalvaniniais elementais  - pakanka daug mažesnio jų skaičiaus", sako Jėruzalėje įsikūrusios "GreenSun Energy" technologijos vadovė Renata Reisfeld. Saulei apšvietus plokštę, šviesa išsklaidoma į pakraščius, kurie yra padengto fotogalvaniniais šviesos imtuvais, pagamintais silicio pagrindu.

"Savo elementuose mes sutelkiame tik šviesą. Tradicinius elementus neigiamai veikia didelis karštis. Mūsų gaminyje koncentruojama tik šviesa, o šiluma yra išsklaidoma", sako specialistė. Jos teigimu, naujovė taip pat gali būti naudojama pastatų sienoms padengti ir taip sutaupyti Saulės jėgainėms įrengti reikalingos vietos.

Tiesa, ne visi tiki, kad technologija paplis artimiausiu metu. "Fotogalvaniniais elementais padengti kiekvieną pastatą, žinoma, būtų puiku. Tai gražu, efektyvu ir efektinga, vieni pranašumai. Tačiau nuo to pastatai tampa brangesni - žmonės nenorės už juos mokėti didelės kainos. Energetinis efektyvumas tam kol kas yra per mažas - geras, tačiau per mažas komercinei sėkmei užtikrinti", teigia Tel Avivo (Izraelis) kompanijos "AGS Encryptions" vadovas Amnon'as Samid'as.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)