Į architektūra veržiasi „fantastų“ idėjos  (3)

Vieno iš San Francisko tiltų rekonstrukcija paskatino diskusijas ką gi reikės daryti su liekančia gan didele ir nebepanaudojama dalimi – techninis jos stovis pakankamai geras, kad būtų griaunamas, o transportui jau nebereikalinga. Novatoriški miesto planuotojai ėmė svarstyti, kaip galėtų performuoti tokią unikalią erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Architektai Ronaldas Raelis ir Virginia San į Bay tilto pertvarkos galimybę pažvelgė panašiai kaip mokslinės fantastikos rašytojas Williamas Gibsonas savo 1993 metų romane „Tariama šviesa“ („Virtual Light“) – knygoje aprašomas miesto peizažas, kurios dalis yra įkurdinta ant buvusio tilto. Šį kartą tikriausiai pasitaikė architektai, mėgstantys fantastinius kūrinius, nes svarstydami dabartinio rekonstruojamo tilto problemą lengvai prisiminė romane aprašytą ateities miestų planavimo idėjas ir iškėlė logišką klausimą – o kodėl to neįgyvendinus realybėje? Tuo labiau, jog jų nuomone, tilto struktūros tebėra pakankamai tvirtos, kad išlaikytų unikalius pastatus.

Tiesa, pasaulyje tai nėra labai jau didelė naujovė – su tiltais integruoti kvartalai jau buvo pastatyti Folerncijoje ir Londone, tad tą patį siūloma pabandyti ir JAV. Nors galutinis sprendimas dar nepriimtas ir visa tai tebėra diskusijų lygmenyje, tačiau eilinį kartą tenka pripažinti, jog mokslinės fantastikos idėjos pamažu įgyvendinamos ne tik technologiniuose sprendimuose, bet ir architektūroje.

Jei jau kalbame apie „fantastines“ idėjas architektūroje, negalime pamiršti fantasto Jacko Vance`o minčių, kurias savo 1954 metų romane „The Houses of Iszm“ rašė ir apie medžių namus, kurių salės buvo suformuotos iš augančių medžių šakų ir kamienų. Nors tai dar nėra įprastinis vaizdas, tačiau tokios „gyvosios“ architektūros pavyzdžių jau galima išvysti JAV, Australijoje ir Izraelyje, kur išbandomi gyvieji parkų suoliukai, žaidimų aikštelių struktūros, gatvių apšvietimo stulpai ir vartai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)