Kuria dažus, apsaugančius nuo cheminės atakos  (0)

Mokslininkai ketina kurti specialius dažus karinėms mašinoms, kurie sugertų chemines medžiagas ir jas nukenksmintų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia technologija būtų pritaikoma mašinoms, su kuriomis dirbama cheminių incidentų ir atakų vietose. Ją plėtoja Didžiosios Britanijos Gynybos mokslo ir technologijos laboratorija, praneša BBC (ten pat galite peržiūrėti video reportažą).

Laboratorijos atstovo Steveno Mitchello teigimu, naujos kartos mašinų apdangalai bus sukurti taip, kad sugertų kenksmingas cheminės atakos medžiagas.

Mokslininkai ketina sukurti ir reaguojančius apdangalus. Juose būtų katalizatorių ir fermentų, kuriems padedant dažai patys nusikenksmintų.

„Galiausiai norėtume sukurti tokią dangą, kuri pakeistų spalvą, kai yra užteršta, tuomet jas nukenksmintų ir vėl atgautų pirmykštę spalvą, rodančią, kad kenksmingų medžiagų nebeliko. Tai tolimas, bet ne absurdiškas tikslas“, – teigė S. Mitchellas.

Šiuo metu nuplėšiamos technikos dangos naudojamos tuomet, kai reikia naujo kamufliažo – norint žalią mašinos spalvą pakeisti į akmeninę ir pritaikyti prie dykumos vietovės.

Tačiau net jei mašina iš toli nematoma, ji atspindi saulės šviesą. Dažai taip pat galėtų šį spindėjimą sumažinti, tad mašina taptų nematoma priešininkams.

„Ši technologija turi daug privalumų. Ji lanksti, lengvai pritaikoma ir nuimama“, – teigė S. Mitchellas.

Apdangalas uždedamas taip pat kaip ir paprasti dažai, dažniausiai –naudojant purkštuvus. Anot jo, dažų pakuotė visai nesiskiria nuo dažų, kuriais dažomi namai. Dažai taip pat gali būti tepami teptuku ar voleliu.

Nors dabartiniuose tyrinėjimuose daugiausiai dėmesio skiriama cheminėmis medžiagoms, mokslininkai taip pat nagrinėja galimybes, kaip tokia technologija galėtų padėti apsisaugoti nuo radioaktyviųjų ir biologinių medžiagų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)