Mažiausiai pasaulyje knygai skaityti reikalingas elektroninis mikroskopas  (1)

Gineso pasaulio rekordų knygos duomenimis, autoriaus Malcolm'o Douglas'o Chaplin'o knyga "Teeny Ted from Turnip Town" yra pati mažiausia pasaulyje. Jos puslapių plotis yra apie 11, aukštis - apie 15 mikronų, o norintiems ją perskaityti paprastas optinis mikroskopas būtų per silpnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai tuo pačiu yra ir pati pirmoji pasaulyje nanomatmenų knyga. Ji "publikuota" 2007 metų balandžio 9 dieną. Autorius ją parašė pasitelkdamas Simon Fraser universiteto "Nano Imaging Facility" padalinyje sukurtas technologijas. Kūriniui priskirtas tarptautinis standartinis ISBN numeris (ISBN-978-1- 894897-17-4). "Teeny Ted From Turnip Town" yra pasaka apie Mažylį Ted'ą ir jo pergalę kasmetinės Turnipo miestelio mugės metu surengtame konkurse. 

Nanoknygos projektui rengti buvo panaudotas fokusuota galio jonų spindulio litografija. Eksperimentą autoriui atlikti padėjo Simon Fraser universiteto mokslininkai Li Yang ir Karen L. Kavanagh. Mažiausias galio spindulio skersmuo yra 7 nanometrai. Joninės litografijos aparatas buvo suprogramuotas taip, kad spinduliu būtų išraižoma kiekvieną knygos raidę supanti erdvė. Tekstui parinktas iš didžiųjų raidžių soformuotas šriftas, kurio skiriamoji geba siekia 40 nanometrų. Kūrinį sudaro 30 mikropuslapių, kurių kiekvienas yra išraižytas ant vieno kristalinio silicio pagrindo. Visas puslapių rinkinys telpa į 69 x 97 mikronų kvadratą, o vidutinis puslapio dydis yra 11 x 15 mikronų.

"Guinness Book of World Records" cituoja dar du labai mažų knygų rekordus: "The new testament of the King James Bible" (5 x 5 mm, MIT, 2001) ir Čechovo "Chameleonas" (0.9 x 0.9 mm, Palkovic, 2002). "Teeny Ted from Turnip Town" yra gerokai mažesnė. Bendras jos dydis yra mažesnis nei 0,07 x 0,10mm. Ji priskiriama išskirtiniams šiuolaikinio meno kūriniams, o tiražas sudaro 100 egzempliorių.

Priminsime, jog Izraelio mokslininkai pasistengė Biblijos Senąjį Testamentą sutalpinti ant pusės kvadratinio milimetro pločio paviršiaus - nors tai ne rekordas, bet vistiek įspūdinga.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)