AK-47 automatinio ginklo sukūrėjui M. Kalašnikovui sukako 90 metų (Video)  (19)

Antradienį 90 metų sukako automato AK-47 sukūrėjui Michailui Kalašnikovui. Išradėją Kremliuje priėmė ir auksinę didvyrio žvaigždę įteikė prezidentas Dmitrijus Medvedevas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuometinį Sovietų Sąjungos kareivį M. Kalašnikovą sukurti šį ginklą paskatino trauma, patirta per Antrąjį pasaulinį karą. Nors pirmieji bandymai buvo nesėkmingi, 1947 metais M. Kalašnikovui pavyko pasiekti užsibrėžtą tikslą.

Nuo tada šį ginklą naudojo apie 50 šalių kariuomenės bei nesuskaičiuojama daugybė nacionalinių maištininkų judėjimų, taip pat jis pavaizduotas Mozambiko vėliavoje.

Tačiau nepaisant parduodamų šimtų milijonų automatų, M. Kalašnikovas, gyvenantis Vakarų Uralo Iževsko mieste, teigė nepasipelnęs iš AK-47 ir gaunąs tik valstybinę pensiją.

„Be jokių abejonių, M. Kalašnikovas yra automatinių ginklų patriarchas. Jo indėlis į automatinių ginklų rinką yra milžiniškas. Jo vardas toks pats garsus kaip ir pirmojo kosmonauto Jurijaus Gagarino“, – teigė Rusijos valstybinės ginklus eksportuojančios įmonės „Rosoboronexport“ direktoriaus pavaduotojas Igoris Sevastjanovas.

Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas priėmimo metu pažymėjo, kad M.Kalašnikovui pavyko „rusišką ginklą paversti vienu iš žinomiausių nacionalinių prekinių ženklų“. D.Medvedevas pabrėžė, kad konstruktoriaus pasiekimai tapo „kūrybinių mūsų nacijos sugebėjimų, to, ką mes galime padaryti“ simboliu.

Šiame video galite pamatyti standartinę AK-47 sandarą - nuo pat sukūrimo pradžios tai buvo labai paprastos konstrukcijos ir tuo pačiu patikimas ginklas.

Dabar jau generolas leitenantas M.Kalašnikovas, savo ruožtu padėkojo prezidentui ir padovanojo jam atminimo medalį, ant kurio atvaizduotas automatas, o taip pat savo paskutinę knygą „Viskas, ko reikia – paprasta“.

Be to, priimdamas apdovanojimą, M. Kalašnikovas perskaitė savo parašytą trumpą patriotinę poemą. Per savo gyvenimą automato kūrėjas yra parašęs 6 knygas. „Aš rašiau poeziją savo jaunystėje ir žmonės galvojo, kad tapsiu poetu. Tačiau juo netapau“ - kalbėjo žurnalistams jubiliatas. „Ir be manęs yra daug blogų poetų. Aš pasirinkau kitą kelią“ - teigė M. Kalašnikovas.

Nepaisant pasaulinio pripažinimo, M. Kalašnikovas nesididžiuoja ta destruktyvia jėga, kurią sukelia jo kūrinys. „Aš sukūriau ginklą tėvynės sienoms ginti. Tai yra ne mano kaltė, kad kartais jis buvo naudojamas ten, kur nedera. Tai – politikų kaltė“ - teigė išradėjas.

Dar 2002 metais viešėdamas Vokietijoje išradėjas taip pat tvirtino, kad nors ir „didžiuojuosi savo išradimu, tačiau man liūdna, kad jį naudoja teroristai. Man labiau patiktų, jei būčiau išradęs mašiną, kuri padėtų žmonėms atlikti kasdienius darbus, pavyzdžiui, žoliapjovę“.

Na ir pabaigai, jubiliejui skirtas siužetas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)