[Žinios trumpai] Visas pasaulis smogė Rusijai, paralyžiavo elektroninę erdvę: skelbiamas beprotiškas DDoS atakų skaičius  ()

Labiau nei kiti nuo hakerių veiksmų nukentėjo bankai, viešasis sektorius, mažmeninė prekyba, logistika ir draudimo įmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pirmuosius šešis 2022 m. mėnesius „StormWall“ analitikai užfiksavo daug kartų išaugusį DDoS atakų prieš Rusijos žiniatinklio išteklius, priklausančius valstybei ir privačioms įmonėms, skaičių. Detales atskleidė „servernews.ru“.

Remiantis ataskaita, DDoS atakų skaičius Rusijos interneto svetainėse išaugo 15 kartų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2021 m. Ekspertai pažymėjo, kad tokios pramonės šakos kaip:

  • finansai (tai sudarė 32% visų atakų skaičiaus),
  • vyriausybinės agentūros (18 proc.),
  • mažmeninė prekyba (14%),
  • logistika (10 proc.),
  • draudimas (8 proc.).

Dokumente taip pat nurodytas galingiausios DDoS atakos rodiklis – 700 000 HTTP užklausų per sekundę. Vidutiniškai kiekvienas išpuolis truko 7 valandas.

Leidinys, remdamasis pranešimu, teigė, kad atakų skaičiaus padidėjimo priežastis yra „įtempta politinė situacija pasaulyje“ ir vadinamųjų „hakerių-aktyvistų“ veikla. Jie mano, jog yra būtina „kenkti Rusijos ekonomikai ir socialinei sferai“. Rusijos analitikai pabrėžė, kad tokios atakos nereikalauja didelių išlaidų joms įgyvendinti, o kartu yra gana efektyvios. Jie pabrėžia, kad programėlės, prijungtos prie tokios sistemos kaip daiktų internetas, yra labiausiai pažeidžiamos įsilaužėlių.

 

Tiesą sakant, priežastis buvo Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą, dėl kurio daugelis IT specialistų, kibernetinio saugumo ekspertų ir net paprastų vartotojų susivienijo smogti Rusijos IT sistemoms. Čia galite perskaityti daugiau apie tai, kaip galite prisijungti prie „hacktivistų“.

Kas yra DDoS ataka?

DDoS reiškia „Distributed Denial of Service“, o tai lietuvių kalba reiškia „paskirstyta paslaugos trikdymo ataka“. Tokioje atakoje vienu metu dalyvauja daug kompiuterių, iš kurių į aukos svetainę siunčiama daugybė užklausų. Dėl to serveris nesusidoroja su didžiulio užklausų srauto apdorojimu ir svetainė tampa neprieinama paprastiems vartotojams, ir taip pat jos administratoriams. DDoS atakoms vykdyti Ukrainos IT specialistai sukūrė specialias programas, kurias įdiegęs į savo asmeninį ar nešiojamąjį kompiuterį , ir net telefonu, bet kuris ukrainietis gali sugeneruoti užklausas, kurios per specialų serverį nukreipiamos į vieną ar kitą „auka“ pasirinktą Rusijos svetainę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(69)
(2)
(67)

Komentarai ()