Lietuvoje naujas kovos etapas su piratavimu: „Microsoft“ į teismą padavė „Linkomaniją“  (72)

Ilgą laiką vykęs žodinis mūšis tarp LANVA (Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija) bei žinomiausio lietuviško „torrent“ portalo „linkomanija.net“ perėjo į naują etapą – pastarojo portalo įkūrėjai paduoti į teismą. Tiesa, tai LANVA padarė ne pati viena, o su kompanija „Microsoft“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį precedentinį įvykį pirmiausia buvo pranešta pačiame tinklapyje linkomanija.net bei jo turimoje twiter paskyroje:

LANVA + MS padavė LM į teismą. 107 mln. (107 340 568.56) Lt. Reikės pagalbos kovoje! ruoškis.

Nors žinutėje paminėta labai įspūdinga suma, Vilniaus apygardos teismo (VAT) atstovė spaudai Jolanta Krupičevičienė pranešė, kad tikroji ieškinio suma yra 130 tūkst. litų ir 6 proc. metų palūkanų. Būtent tiek „Microsoft“ ketina prisiteisti iš „linkomanija.net“ portalą valdančios bendrovės „N5“. Tą patvirtino ir „Microsoft“ atstovaujančios advokatų kontoros „Baltic Law“ advokato padėjėja Gintarė Jakuntavičiūtė.

Pasak „Linkomanija.net“ savininko Kęsto Ermano (jis taip pat yra ir bendrovės „N5“ vadovas) tikroji „Microsoft“ įvardinama nuostolių suma siekia 107 milijonus litų, tik deja, „prašyti daugiau nei 130 tūkstančių litų žalos atlyginimui įstatymas neleidžia“.

Teismas jau leido bendrovei „N5“ taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir įsakė areštuoti 130 tūkst. litų vertės įmonės turto bei įpareigojo nutraukti tarpininkavimo paslaugą tretiesiems asmenims.

„Kol bus nagrinėjama byla, teismas jiems uždraudė teikti tarpininkavimo paslaugą tretiesiems asmenims, todėl šis tinklalapis nebegali veikti. Ši teismo nutartis yra skubiai vykdytina, ji įteikta antstoliams, o apskųsti suteiktas septynių kalendorinių dienų terminas“, - portalo lrytas.lt žurnalistui tvirtino advokatų kontoros „Baltic Law“ atstovė G.Jakuntavičiūtė.

„Microsoft“ atstovų ieškinys buvo perduotas Vilniaus apygardos teismui, kai šios tarptautinės kompanijos interesus ginantys advokatai kartu su antstoliais konstatavo faktines aplinkybes, kaip naudojant „torrent“ bylas neteisėtai parsisiunčiama programinė įranga. Tiesa, tai neįrodo nelegalaus programos panaudojimo fakto, tačiau galimybė paduoti į teismą atsiranda.

Tai jau ne pirmasis šią savaitę su portalu „linkomanija.net“ susijęs teismo procesas. Savaitės pradžioje Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) Kauno miesto apylinkės teismui pateikė ieškinį, kuriame kaltinamas vienas iš linkomanija.net vartotojų nelegaliai atsisiuntęs bei svarbiausia, pats platinęs programinę įrangą "Windows 7 Ultimate". Tai pirmoji tokia byla Lietuvoje, iškelta "torrent" sistemos klientui.

BNS naujienų agentūra taip pat praneša, jog 2009 m. pabaigoje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas išnagrinėjo bylą, kurioje kaltinimai piratavimu buvo pareikšti tinklalapį torrent.lt valdančios bendrovės atstovui – jam skirta piniginė bauda.

Visi šie teismo procesai remiasi pernai liepos pabaigoje sugriežtintais Administracinių teisės pažeidimų kodekso reikalavimais, kurie už piratavimą numato galimybę bausti ne tik svetimų kūrinių platintojus, bet ir jų atsisiuntusius asmenis. Net ir už vieną persisiųstą dainą gresia bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų, pažeidėjui dar reikia sumokėti kūrėjų ir atlikėjų patirtą žalą.

Nežiūrint to, ar teisme bus įrodyta piratavimo žala ar ne, LANVA kartu su „Microsoft“ neabejotinai pasieks sau naudos viešųjų ryšių prasme. „Microsoft“ kompanijai toks teismo procesas finansiškai ir kitais aspektais nesukels jokių problemų, o už tai gaus didžiulį dėmesio kiekį iš visos spaudos. Ir ne bet kokiam kontekste, o su pagrindine žinute – „nuo šiol pirataudami galite patekti į teismą“. Galbūt kai kam tai ir menkas bauginimas, tačiau daugelis piliečių tikrai nenorės prasidėti su teismais, o ypač smulkios ir vidutinės įmonės. Stambiose turbūt didelė programų dalis ir taip jau yra legali.

Tiesa, į smulkaus verslo nelegalią programinę įrangą nusitaikė ir kita asociacija – BSA (Business Software Alliance). Nors asociacijos deklaruojama „misija yra kurti ir skatinti ilgalaikę teisinę aplinką, kurioje pramonė gali klestėti, bei vieningai atstovauti savo narius visame pasaulyje“, o „veiksmingiausios priemonės programinės įrangos licencijos sąlygų atitikties skatinimui yra informacijos skleidimas apie neigiamas nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo finansines ir veiklos pasekmes“, kol kas šios informacijos skleidimas yra labai „savotiškas“ – šiais metais ir toliau tęsiama aktyvi kampanija „paskusk nelegalią programinę įrangą turinčią kompaniją“, o kažkokių kitokių švietimo akcijų dar neteko girdėti. Su BSA mes irgi sukūrėme savotiška „precedentą“ portalo reklamos politikoje ir atsisakėme patalpinti siūlomą „skundų banerį“. Ne dėl to, kad remiame piratavimą – mes puikiai žinome, koks jausmas, kai už darbą negaunamas atlygis, tačiau nusprendėme, kad nenorime prisidėti prie skundų skatinimo – ir taip vieni kitus per daug skundžiame. Žinoma, mūsų toks sprendimas nieko nelėmė ir ši „akcija“ reklamuojama kituose projektuose, tačiau bent jau čia mūsų „sąžinė švari“.

Taigi visos šios iniciatyvos gali nulemti, jog legalios programinės įrangos pirkimai paspartės. Tuo labiau, jog ir „Microsoft“ interesus atstovaujančios advokatų kontoros „Baltic Law“ atstovė G.Jakuntavičiūtė neslėpė, kad kompanijai svarbūs ne pinigai, o teisinio precedento sukūrimas. Vienas precedentas jau sukurtas – „torrentų“ svetainių savininkai gali pakliūti į teismą. Norinčių užsiimti tokiu verslu kiekis turėtų sumažėti. Belieka laukti, ar nebus sekančio precedento – „torrent“ svetainės baudžiamos baudomis.

Tuo labiau, jog pagal teismo nutartį turėtų pavykti bent laikinai sustabdyti „linkomanija.net“ serverių darbą – tai jau irgi savotiškas laimėjimas. Po teismo ištikimi jo klientai sugrįš, tačiau kai kas per šį laiką galbūt apsispręs nusipirkti legalios programines versijas, o ir baimės sėklą į širdį bus pasėta.

Taigi, panašu, jog kažkiek naudos iš šitų teismo procesų LANVA visgi gaus. Na, o daugiau kažką prognozuoti sudėtinga. Tuo labiau ir užsienio patirtis nevienareikšmiška. Štai Olandijoje giriamasi, jog 2009 metais pavyko uždaryti 615 „piratų” tinklalapių, tuo tarpu Danijoje iš viso atsisakyta persekioti asmenis, internetu besikeičiančius bylomis.

Lietuvai gi teks sukurti savo teisminę praktiką šiais klausimais. Žinoma, pirmosios bylos ir jų eiga turės didžiausią rezonansą ir įvykį tolesniems procesams, tad belieka stebėti, kas labiau pasistengs – LANVA su savo užnugariu, ar „torrent“ bendruomenė su „linkomanija.net“ priešakyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (72)