Dėl nelegalios programinės įrangos pernai autoriams priteista 70 tūkst. Lt  (10)

Dėl nelegalios programinės įrangos naudojimo autorių teisių turėtojams Lietuvoje civilinėse bylose pernai priteista 70 tūkst. litų žalos atlyginimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programinės įrangos platintojus ir gamintojus vienijančios tarptautinės asociacijos BSA duomenimis, pernai Lietuvoje atlikti 43 įmonių ir platintojų patikrinimai, iškelta dar 12 administracinių ir 11 baudžiamųjų bylų.

Bendra iki šiol Lietuvoje nustatyta įmonėse naudotos nelegalios programinės įrangos vertė siekia 783 tūkst. litų.

„Dažniausiai neteisėtai naudojamomis kompiuterių programomis išlieka „Adobe“, „Autodesk“, „Microsoft“, „Symantec“, „Corel“ produkcija“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė BSA nariams atstovaujančios advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ partnerė Jolanta Kaminskaitė.

Anot jos, nustačius nelegalią IT įrangą, 18 bendrovių pernai sutiko geranoriškai atlyginti materialinę žalą autorių teisių turėtojams – iš viso 152 tūkst. litų.

BSA duomenimis, didžiausias iki šiol nustatytas nelegalios programinės įrangos naudojimo atvejis buvo bendrovėje „Alex Naval“ – už 368 tūkst. litų.

Pernai lapkritį Klaipėdos apylinkės teismas įmonei „Alex Naval“ ir jos direktoriui taikė baudžiamąją atsakomybę ir įpareigojo sumokėti bendrą 37,5 tūkst. litų baudą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gruodį atmetė pažeidėjų kasacinį skundą ir dabar BSA, pasak J. Kaminskaitės, ketina kreiptis į teismą dėl civilinės atsakomybės.

Advokatės teigimu, kovojama ir su bendrovėmis, tarpininkaujančiomis siunčiantis nelegalią programinę įrangą.

„Gruodžio mėnesį BSA vieno nario vardu – „Microsoft“ – pateikėme ir inicijavome beprecedentę bylą prieš „Linkomaniją“, – sakė BSA atstovaujanti advokatė.

Įrodymai šioje byloje surinkti Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA). Tarptautinė korporacija „Microsoft“ šiuo metu bylinėjasi su Lietuvos bendrove N5, administruojančia portalą linkomanija.net, dėl autorių teisių pažeidimo ir kompensacijos. „Microsoft“ iš N5 siekia prisiteisti 130 tūkst. litų.

Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „International Data Corporation“ duomenimis, 2008 metais nelegalios programinės įrangos dalis Lietuvos įmonėse ir namų ūkiuose sudarė 54 proc., o valstybė dėl to prarado 40 mln. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 99 mln. litų).

Pasak J. Kaminskaitės, legalizuoti programinę įrangą įmonės sutinka ir geranoriškai. Pernai 14 įmonių sutiko įvertinti savo IT ūkį. Nustačius nelegalią programinę įrangą, įmonės įsigijo legalios už 67 tūkst. litų. Jos teigimu, vis daugėja atvejų, kai apie nelegalią įrangą praneša įmonių darbuotojai.

„Pagal bylų skaičių pernai, palyginti su 2008 metais, atvejų (nelegalios programinės įrangos naudojimo įmonėse) tikrai nesumažėjo. Pajautėme suaktyvėjimą pačių darbuotojų, kurie dažniau pateikia informaciją apie darbdavius, kurie naudoja neteisėtai programinę įrangą“, – vertino advokatė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (10)