Dirbtinis intelektas padarys taiką. Kaip pažangios technologijos užbaigs karą  (1)

Ateityje dirbtinis intelektas galės rasti platų pritaikymą tarptautinių santykių srityje, „The Hill“ rubrikoje prognozuoja dirbtinio intelekto specialistas Ola Mohajeris. Ir tada derybos taps greitesnės ir efektyvesnės, o konfliktai – retesni ir ramesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulis išgyvena didžiausią smurtinio konflikto protrūkį nuo Antrojo pasaulinio karo. Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, šiandien ketvirtadalis pasaulio gyventojų yra paveikti sudėtingesnių nei bet kada anksčiau konfliktų.

Ši nauja didelių konfliktų era reikalauja nuoširdaus mūsų veiklos peržiūros. Taikos ir gynybos praktikai privalo pripažinti, kad tradiciniai metodai žlugdo ketvirtadalį žmonijos. Skubiai reikalingi revoliuciniai pokyčiai, o mūsų kelrodė žvaigždė turi būti pasaulis, pagrįstas dirbtiniu intelektu (DI).

Dirbtiniu intelektu pagrįstas pasaulis gali pakeisti tarptautinę taiką ir saugumą. Tai leis praktikams ir politikos formuotojams sumažinti laiką ir išteklius, skiriamus duomenims rinkti, analizuoti ir plėtoti, ir atlaisvinti tuos išteklius, kad galėtų sutelkti dėmesį į sudėtingesnius dalykus, tokius kaip dialogas, derybos, pasitikėjimo kūrimas ir strateginių sprendimų priėmimas.

Mokslininkai sukūrė dirbtinį intelektą, kuris gali aptikti vėžį anksčiau nei šiuo metu gali padaryti gydytojai. Ši pažanga padidina ankstyvo gydymo tikimybę ir galiausiai sumažins mirtingumą nuo vėžio. Panašiai, kalbant apie daugybę problemų ir nežinomųjų, su kuriomis susiduria nacionalinės vyriausybės ir daugiašalės organizacijos, dirbtinis intelektas ne tik per kelias sekundes sutvarkys informacinę kakofoniją, bet ir apšvies dar neatrastų idėjų ir strategijų simfoniją. Jei dabar bus priimti teisingi DI sprendimai, mūsų laikais galime būti ant pasaulio taikos slenksčio.

Dirbtiniu intelektu pagrįstas pasaulis yra daug žadantis ir jau įrodė didelį veiksmingumą įvairiose programose. Tačiau ši technologija tebėra nepakankamai išvystyta ir nepakankamai naudojama. Pavyzdžiui, Libijoje didelio masto skaitmeniniai dialogai, paremti dirbtiniu intelektu, paskatino taikos procesą, palengvindami pokalbius tarp 1000 Libijos gyventojų svarbiausiuose jo įgyvendinimo etapuose. Tai padėjo pasiekti sutarimą, kuris padėjo sukurti laikinąją vyriausybę vos per keturis mėnesius.

Priešingai, tradiciniai dialogai dažnai užtrunka metų metus, ypač smurtingiausiose šalyse, kurių gyventojai sunkiai pasiekiami.

Šiandien Libija pasaulio taikos indekse pakilo į 137 iš 163 šalių, o tai yra reikšmingas pagerėjimas, palyginti su 156 vieta 2020 m. Nepaisant sudėtingų aplinkybių, Libija taip pat pasiekė didžiausią bendrą taikos pagerėjimą pasaulyje antrus metus iš eilės.

Dirbtinis intelektas gali pagerinti konfliktų analizę, tarpininkavimą ir derybų palaikymą, taip pat taikos palaikymą, paliaubų stebėjimą ir daug daugiau. Natūralios kalbos apdorojimas gali būti naudojamas taikos procesuose, siekiant padėti tūkstančiams piliečių vietinėmis tarmėmis atsakyti į atvirus klausimus apie jų saugumo sektorių, valdymą, konstituciją, pereinamojo laikotarpio teisingumo mechanizmus ir kt.

 

Šios technologijos integravimas pakeis piliečių dalyvavimą kuriant savo šalis. Taikos procesai galėtų būti greitesni, įtraukesni, jautresni, mažiau smurtiniai ir įveikiami tarpkalbinio bendravimo barjerai. Norint dirbti su retomis kalbomis ir išspręsti žemo raštingumo, ribotų technologijų ir prieigos prie interneto, taip pat bendro prieinamumo problemą, būtina atlikti tolesnius mokslinius tyrimus ir plėtrą mašininio mokymosi ir natūralios kalbos apdorojimo srityje.

Sentimentų analizė yra dar vienas DI pritaikymas, kuris gali būti neįkainojamas judant pasaulį į priekį. Šis natūralios kalbos apdorojimo aspektas jau pirmą kartą panaudotas privačiame sektoriuje, kur įmonės jį naudoja atpažindamos objektą supantį emocinį toną – teigiamą, neigiamą ar neutralų.

Tokios DI mašininio mokymosi programos gali greičiau nei bet kada anksčiau atskleisti ambicingiausius ir sunkiai pasiekiamus šalies tikslus ir kartu išgelbėti gyvybes. Pavyzdžiui, nors norimos valdymo formos dažnai iškyla makrolygmeniu per taikos derybas, tikslių detalių sukonkretinimas siekiant galutinio sprendimo ir vėlesnio jo įgyvendinimo gali būti ilgas ir brangus procesas. Tuo tarpu smurtas gali vyrauti kaip vienintelė priemonė nustatyti, kas turi galią ir valdžią. Taikos proceso metu mašininis mokymasis gali paspartinti sutarimą dėl kelių valdymo mechanizmų per kelias savaites, galiausiai išgelbėdamas gyvybes ir užkertant kelią tolesniam sveikatos, maisto prieinamumo ir ekonomikos pablogėjimui.

 

Dideli kalbų modeliai (LLM), kuriuos išgarsino „Chat GPT“, taip pat turi platų taikos ir saugumo taikymą. Apsvarstykite konfliktų ir strateginę analizę – svarbiausią ir pagrindinį įrankį šioje srityje, kuriuo grindžiami visi sprendimai ir rekomendacijos. Kad šis produktas būtų stiprus, jis turi turėti platų šaltinių ir duomenų spektrą ir tiksliai atspindėti dabartinius piliečių ir suinteresuotųjų šalių interesus.

Kartais sprendimus priimantys asmenys yra priversti greitai reaguoti į ekstremalias situacijas, nepaisant likusių analizės spragų. Užuot pasikliavę ilgais tradiciniais analizės metodais ir pripažinę jų trūkumus, LLM gali susintetinti esamą tekstą – tyrimus, ataskaitas, socialinę žiniasklaidą ir naujas užklausas – ir atlikti tokią analizę per kelias minutes.

 

DI taip pat gali pritaikyti mašininį matymą ir vaizdo atpažinimą, kad pakeistų taikos palaikymo ir paliaubų stebėjimą ir ataskaitų teikimą. Šios technologijos jau įvaldytos gynybos ir privačiame sektoriuose, pavyzdžiui, dėl vaizdo atpažinimo, autonominių dronų ir nepilotuojamų transporto priemonių. JT taikos palaikymo misijos ir paliaubų stebėjimo mechanizmai galėtų stebėti incidentus ir pranešti apie juos nekeliant pavojaus žmonių gyvybėms. Be to, savarankiška stebėsena ir ataskaitų teikimas gali sumažinti finansavimo trūkumą, su kuriuo šios institucijos nuolat susiduria.

Galimybė pakeisti taikos palaikymą ir sukurti taiką be smurtinių konfliktų mūsų gyvenime yra gana reali. DI naudojimas taikai yra ne tik pasirinkimas, bet ir būtinybė, todėl laikas tai padaryti dabar.

Šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)

Komentarai (1)