JT: interneto piratus tramdantys įstatymai „pažeidžia žmogaus teises“  (1)

Jungtinės Tautos (JT) kritiškai vertina Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos įstatymus, kurie leidžia autorių teisių pažeidimus atlikusiems asmenims atjungti internetą. Anot JT ataskaitos, tokia bausmė pažeidžia žmogaus teises.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijoje galiojantis „Hadopi“ įstatymas jau leidžia sumažinti interneto spartą ar apskritai atjungti interneto prieigą asmeniui, kuris nelegaliai siuntėsi muziką, filmus ar kitą autorių teisių saugomą produkciją.Tokių priemonių gali būti imtasi, jei pažeidėjas tris kartus įspėjamas dėl nelegalios veiklos, bet jos nenutraukia. Panašų teisės aktą numatoma priimti ir Didžiojoje Britanijoje, rašo Telegraph.co.uk.

Neproporcinga bausmė

Gegužę JT specialiojo įgaliotinio Franko La Rue parengtoje ataskaitoje teigiama, kad tokia bausmė yra neproporcinga, todėl šios šalys raginamos „atšaukti arba pataisyti“ teisės aktus.

„Specialusis įgaliotinis laikosi nuomonės, kad interneto prieigos išjungimas vartotojams, nepriklausomai nuo aplinkybių, taip pat ir remiantis autorių teisių pažeidimais, būtų neproporcinga priemonė ir pažeistų JT Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 19 straipsnio 3 punktą“, – rašoma ataskaitoje, kuri šiandien bus pristatyta JT.

Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 19 straipsnis numato, kad kiekvienas žmogus turi teisę į saviraišką, tačiau naudojantis laisvėmis atsiranda ypatingos pareigos ir atsakomybė. „Todėl naudojimasis gali būti tam tikrais atžvilgiais ribojamas, tačiau tik tiek, kiek numato įstatymai ir yra būtina: kitų asmenų teisėms ir reputacijai gerbti; valstybės saugumui, viešajai tvarkai, gyventojų sveikatai ar dorovei apsaugoti“, – rašoma minėtame punkte.

Atsižvelgdamas į tai Frankas La Rue ragina valstybes atšaukti arba taisyti teisės aktus, leidžiančius už autorių teisių pažeidimą atjungti interneto prieigą.

Stringa teismuose

Didžiosios Britanijos Aukščiausiasis teismas balandį nusprendė, kad įstatymas yra proporcingas, tačiau telekomunikacijų bendrovės sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui. Tiesa, jos remiasi ne žmogaus teisėmis.

Kad ir kaip baigtųsi bylinėjimaisi teismuose, interneto prieigos išjungimą įteisinantis įstatymas Didžiojoje Britanijoje įsigalios ne anksčiau nei 2013 metais. Tačiau vargu ar po tokios JT ataskaitos nuostata dėl interneto prieigos išjungimo dar liks Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos įstatymuose, ginančiuose autorių teises.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)